Ekonomi MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI, ne zaman açıklanacak? Gözler Merkez Bankası toplantısında...

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI, ne zaman açıklanacak? Gözler Merkez Bankası toplantısında...

12.04.2022 - 08:10 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası faiz kararı için gözler Nisan toplantısında. 2022 yılı Nisan ayında dördüncü kez gerçekleşecek olan Merkez Bankası Toplantısının ardından faiz kararı açıklanacak. Geçen ay yüzde 14 düzeyinde sabit kalan faiz kararı bu ay ne olacak? Merkez Bankası faiz kararı hangi gün açıklanacak?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI, ne zaman açıklanacak Gözler Merkez Bankası toplantısında...

Merkez Bankası Toplatısı ne zaman, faiz kararı hangi gün açıklanacak? Piyasaların gözü Nisan ayı toplantı tarihinde. Faiz sabit mi kalacak? İşte TCMB PKK toplantı tarihi.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Merkez Bankası faiz kararı 14 Nisan tarihinde açıklanacak. Karar saat 14:00’te yayınlanacak.

MART AYI FAİZ KARARI NE OLACAK?

Yapılan anketlere göre Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Bu hafta içerisinde hem Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) alınacak olan karar hem de daha öncesinde ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından alınmış kararlar göz önüne alındığında ayrıca küresel çapta enflasyonun geldiği boyut da düşünüldüğünde gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da faiz kararını değerlendirirken bu yeni gelişmeleri göz önüne alması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Diğer taraftan küresel çaptaki enflasyon gelişmeleri ve dolar endeksinin son 1 haftalık dönemde 100 seviyesini aşması gelişmekte olan ülke merkez bankalarını sıkılaşma yönünde teşvik etmektedir. Aralık ayındaki karar metninde TCMB yeni politikaları 3 ay boyunca izleyeceğini, bu politikalar ışığında aksiyon alacağını belirtmişti.

Gelinen noktada 3 aylık süre içerisinde herhangi bir faiz değişikliğine gidilmedi. Enflasyonun mart ayı içerisinde yüzde 61 seviyesini aşması politika faizi ile enflasyon arasındaki makası da oldukça yüksek seviyelere çıkarttı. Aslında bu aşamada Merkez Bankası’nın yeni birtakım aksiyon alması gerekli görülmektedir.

‘FAİZLERİN DEĞİŞMEMESİ MUHTEMEL’

Ancak hükümetin düşük faiz politikası göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında faizleri değiştirmemesi daha muhtemel gözükmektedir. Diğer taraftan hükümet politika faizini istediği düzeyde tutturabilmektedir. Fakat kredi faizleri enflasyonda göz önünde alınarak bankalar tarafından daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bunları da göz önüne aldığımızda Merkez Bankası’nın yeni bir aksiyon alması şüphesiz piyasalar tarafından yadırganmayacaktır.