Ekonomi Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Protokolün imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binası’nda gerçekleştirildi. Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümleri yerinde tespit edecek, bunların eğitime hızla adaptasyonunu sağlayacağız. Eşgüdüm içerisinde, sanayi sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayacak, verilecek ciddi teşviklerle de istihdamı geliştireceğiz. Mesleki eğitim merkezleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları olarak yeniden yapılandırıldı. Buradan meslek öğrenen öğrencilerimiz, aynı zamanda bir lise diplomasını da alabilecekler. Böylece, mesleki eğitim merkezlerinin istihdam noktasındaki önemi bir kat daha arttı. 77 ildeki 251 organize sanayi bölgesi ile 4 ildeki 4 sanayi sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşecek. Bu sayede OSB’lerde mesleki eğitim merkezi programı uygulamaları yaygınlaştırılacak.”

Haberin Devamı

İş garantili

Milli Eğitim Bakanı Özer de mesleki eğitimin tüm alanlarında müfredatı güncellediklerini belirterek şöyle konuştu:

“İstihdam garantili eğitim vermeye başladık. mesleki teknik Anadolu lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 55 ile diğer lise türlerine göre çok yüksek. Ancak kritik bir problem var, mesleki teknik Anadolu lisesinde mezunların eğitim aldıkları alanda istihdam oranları çok düşük. Ama mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 88.”

Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin haftada bir gün okula gittiğini, dört gün de işletmede beceri eğitimi aldığını kaydeden Özer, “Oradaki öğrenci, 4 yıl boyunca asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücret alıyor ve iş kazalarına karşı da sigortalanıyor. Bunun tamamını artık devlet üslenecek” dedi.