Ekonomi Mevduat faizleri daha fazla yükselir mi: İşte detaylar!

Mevduat faizleri daha fazla yükselir mi: İşte detaylar!

23.02.2024 - 07:15 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası yılın ikinci faiz kararını dün açıkladı. Banka faizi beklentiler dahilinde sabit tuttu, peki bu süreçte piyasalar nasıl etkilendi? Borsa, altın ve mevduatta yön ne olur?

Mevduat faizleri daha fazla yükselir mi: İşte detaylar

Milliyet.com.tr/ÖZEL Gram altın fiyatı 2030 lira ile tüm zamanların zirvesini görürken borsada da olumlu tablo göze çarpıyor. Ancak BIST 100 endeksi 9 bin 400 puan seviyesinin üzerinde kalmakta zorlanıyor.

Haberin Devamı

Peki borsa ve altında yeni hedefler ne? Kredi ve mevduat faizleri daha da yükselecek mi? BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye anlattı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Merkez Bankası’na yönelik beklentiler faiz artırmayacağına yönelikti. Merkez Bankası’nın karar metinlerinde daha önce bunu görmüştük. Enflasyonda majör bir bozulma olmadığı sürece sıkı duruş devam edecektir. Faiz konusunda Merkez Bankası bekle-göre geçeceğini göstermiş oldu.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİR Mİ?

Bu durum mevduat faizlerini artırır mı? Şu anda zaten mevduat faizleri yüksek. Ülkemizde de dünyada da paranın büyük bölümü altın ve altın mevduatı tarafında gözüküyor.

Haberin Devamı

‘YATIRIMCILAR KISA VADELİ MEVDUATTA KALACAK’

Peki piyasalar nasıl etkilenir? Aralık ayında piyasalarda benzer bir reaksiyon görmüştük. Mevduat faizlerinde yüzde 50’nin üzerindeki rakamları görmüştük. Muhtemelen bankalar likidite açısından mevduat faizinde farklı oranlar verecektir. Nakitte kalmak isteyen yatırımcılar kısa vadeli mevduatta kalacaktır.

KREDİ FAİZLERİ DEĞİŞİR Mİ?

Merkez Bankası’nın herhangi bir faiz artışı olmadığı için muhtemelen kredi faiz oranlarında, bankaların vermiş olduğu tüketici kredilerinde bir değişim söz konusu olmayacaktır.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ TAHMİN!

Merkez Bankası’nın faiz kararı zaten önceden borsa tarafında fiyatlanmıştı. Gram altın yine yatırım aracı olarak gözde olmaya devam edecektir. 2030 liranın üzerinde hedef 2100-2150 bandıdır. Yukarıda ise 2300 halihazırda yıl içerisinde ulaşılması beklenen hedef değerdir.

BORSA YATIRIMCILARI DİKKAT: OLASI YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ İÇİN İLK HEDEFLER NE?

Borsa İstanbul’da ise ilk ara hedef noktası 9 bin 450’dir. 9 bin 400 seviyesine zorlanarak çıkan borsada bir realizasyon ihtimali her an gelebilir. 9 bin 500’e doğru ataklarda bir kar realizasyonu olabilir. Geri çekilmelerde 9 bin 50 seviyesi piyasaya dönük bakacağımız seviye olacaktır. Yükseliş trendi için ‘tamam mı, devam mı?’ sinyalini bu noktada alabiliriz diye düşünüyorum. Yukarı yönlü hareketlerde 9 bin 500 kısa vadeli hedef değerimiz olarak gözükmektedir.

Haberin Devamı

YATIRIMCILARIN PORTFÖY DAĞILIMI NASIL OLMALI?

Bir portföy oluşturduğumuzda paranın şu anda yüzde 40’ının kısa vadeli TL mevduatta, diğer kalan yüzde 40’ının hisse senedi tarafında olduğunu, kalan yüzde 20’lik kısmın ise altında olduğunu söyleyebilirim. Zaman zaman bazı portföylerde altına ayrılan oran yüzde 30’lar düzeyine ulaşmış gözüküyor.

Daha çok piyasa beklentileri satın almaya devam ettiği bu süreç içerisinde riskten korunmak için güvenli liman olarak görülen varlıklara sığınmaya devam edecektir.”