Ekonomi Meyveye ‘yaz’ ne zaman gelir?

Meyveye ‘yaz’ ne zaman gelir?

15.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazla birlikte manav ve pazar tezgahları renklendi. Ancak yazlık meyvelere henüz yaz gelmedi, yüksek fiyatlar dikkat çekiyor.

Meyveye ‘yaz’ ne zaman gelir

DUYGU ERDOĞAN - Yazlık meyve fiyatları, yeni ürünler ve hasatlar devreye girdikçe gevşeme gösterse de, sezon boyu fiyatların yüksek seyretmesi bekleniyor. Bu fiyat seyrinde, üretimde artan girdi maliyetleri, iklim nedeniyle meyvelerde çiçeklenme zamanı yaşanan soğuklar ve ilden ile yapılan nakliyede artan akaryakıt fiyatlarının etkili olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Nektarin ve şeftali kilo fiyatı 35 liradan 69 liraya kadar değişiklik gösteriyor. Kayısı satış fiyatı ise kilo bazında 19 - 30 lira arası. Kiraz türüne göre 35-50 lira bandında satılıyor. Erik çeşitlerinde fiyat papaz erikte 15 - 25 lira arası, anjelika cinsinde 40 lirayı geçiyor. Kavunun kilosu 10-12 liradan, karpuzun kilosu 6-9 liradan satılıyor. Fiyatlar, market ve pazarlar olarak gözlemlenmiştir.

Soğuklar bahçeyi vurdu

Şeftali, nektarin, kiraz, kayısının erkenci çeşitlerinin toplandığı ve piyasa gönderildiği şehirlerde, bu yıl kış soğuklarının mart ve nisanda da etkili olması nedeniyle kayıplar görüldü. Akdeniz (Mersin) Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bugüne kadar çok daha yüksek olan fiyatların bu hafta biraz gevşemesini beklediklerini söyledi. Bölgeden erkenci çeşitlerin tezgahlara, marketlere geldiğini ifade eden Yılmaz, “Sahil bandında yaşanan soğuk hava geçişleri, özellikle sert çekirdekli meyveleri don vurmasına neden oldu” dedi. 

Haberin Devamı

Tarlada kirazın ilk dönemde 50 liradan ardından 30-40 lira bandından satılmaya başlandığını anlatan Manisa Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, şu anda fiyatın 20 lira seviyesinde olduğunu söyledi. Manisa Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise, kiraz bahçelerinde verim düşüklüğünün iki temel nedeni olduğunu kaydederken, “İlk sebebi hava şartları. İklim değişikliğinin etkilerini yakından hissettik. İkinci ise girdi maliyetlerinin yüksek fiyatlarıydı. Üreticiler kullanması gereken gübre ve ilacın daha azını kullanabildiler. Yeteri kadar gübre ve ilaç kullanılamaması, sadece verimi değil, kaliteyi de düşürüyor” diye konuştu.

Bursa İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezayi Çelik de, erkenci yerli çeşit kirazın tarlada 18-25 lira arası satıldığını, ilçede yarı yarıya rekolte kaybı olduğunu anlattı.

Elazığ’da sofralık kayısı ile Malatya’da kayısı hasadı yakında başlıyor. Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, çiçeklenme dönemi soğuk havanın pek çok köyde verimi olumsuz etkilediğini söyledi. Malatya Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, hasadın ay sonu başlayacağını, 25-30 lira bandında satış beklediklerini kaydetti. Başar, “Rekolte yarı yarıya az olur. Çağla olmadan don vurdu, çiçekteyken yandı” dedi.

Haberin Devamı

Meyveye ‘yaz’ ne zaman gelir

‘1 KİLO ÜRÜN TAŞIMAK 1 LİRAYI GEÇTİ’

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen, daha önce mazot 23 lirayken Mersin İstanbul arası 1 kilo ürünün taşıma bedelinin 1 lira olduğu bilgisini paylaşmıştı. Şen, artık 27-28 lira seviyesindeki akaryakıt fiyatları ile bu seviyenin üzerine çıkıldığını anlattı. geçen hafta bu fiyatın 75 kuruş olduğunu söyledi. Üretici maliyetlerinin de çok yüksek olduğunu belirten Şen, ambalaj, paketleme, işçilik kalemleri de eklenince fiyat düşse de tüketiciye yansımasının zor olacağını dile getiriyor.

HALDE DE FİYAT YÜKSEK

İstanbul Hal’inde de meyve fiyatlarında bir gevşeme olsa da yüksek seyrin devam ettiği görülüyor. Halde kiraz kalitesine göre 15 liradan 55 liraya kadar çeşitleniyor. Kayısı 15-25 lira, kavun 12-16 lira, karpuz 6-10 lira. Şeftali 10-25 lira, nektarin ise 20-35 lira aralığında bulunuyor. Erik çeşitleri ise 10 liradan 30 liraya kadar fiyatlarla satılıyor.