Ekonomi Otomotiv devinden kötü haber geldi: Üretimi durdurdu!

Otomotiv devinden kötü haber geldi: Üretimi durdurdu!

02.09.2021 - 12:30 | Son Güncellenme:

Corona virüsü salgını nedeniyle gerçekleşen kısıtlamalar nedeniyle elektronik ürünlere talebin artması nedeniyle başlayan çip krizi otomotiv sektörünü etkilemeye devam ediyor. Dünya otomotiv piyasasını sarsan çip krizi Tesla'yı da vurdu.

Otomotiv devinden kötü haber geldi: Üretimi durdurdu

Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorunu gün geçtikçe büyüyor. Çip krizinin son kurbanı milyarder iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu ünlü elektrikli araba üreticisi Tesla oldu. Şirket çip eksikliği nedeniyle Şangay’daki fabrikada bir süre üretime ara verdi.

Haberin Devamı

Çin tesisindeki bir üretim hattının bir kısmı, yarı iletken eksikliği nedeniyle Ağustos ayında yaklaşık dört gün boyunca durduruldu. Bloomberg’e bilgi veren yetkililer elektrik sistemlerindeki küçük cihazlar ve elektronik kontrol üniteleri ile ilgili parçaların üretimine ara verildiğini belirtti.

Bu yılın başlarında otomotivde başlayan çip tedarik sorunları, birçok markayı zor durumda bırakmış ve üretimlerde aksama yaşanmıştı. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç," Çip krizi otomotiv sektöründe üretim hattının durmasına neden oldu. Bazı firmalar şu an araçları çipsiz, yani taklit çip (işlevsiz çip) kullanarak üretecek. Bunun hazırlıkları yapılıyor. Ardından bu kriz çözüldüğünde bunu yapan firmalar ürettikleri araçlarını yeniden güncelleyecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aylar geçmesine rağmen, çip krizi henüz çözülebilmiş değil ve hala üretimi aksayan birçok marka var.

SAHTE ÇİP SORUNU!

Ayrıca birçok sektörde üretimi olumsuz etkileyen küresel çip krizi, fırsatçıları da harekete geçirdi. Piyasaya sürüldüğü tahmin edilen milyonlarca sahte çip, insan hayatını olumsuz etkileyebilir.

Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşürken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak küresel bir "dar boğazın" başrolünü aldı.