Ekonomi Otomotivcilerin yardım yarışı

Otomotivcilerin yardım yarışı

13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlarca “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından, etkilenen illere yönelik hem Türkiye’den ve hem de dünyadan yardım seferberliği başlatılırken, neredeyse tüm otomotiv firmaları buna kayıtsız kalmadı.

Otomotivcilerin yardım yarışı

Levent KÖPRÜLÜ - Onlarca firma, ya çeşitli yollardan büyüklü-küçüklü yardımlar yolladı ya da kurtarma faaliyetlerine katıldı. İşte bazıları… 

Haberin Devamı

- Toyota ve Lexus Türkiye: Toyota ve Lexus Türkiye bayileri, bayi çalışanları, ajansları ve ALJ Türkiye şirketleri çalışanlarının desteğiyle 20 milyon TL toplandı. Şirket, Ahbap Derneği’nin afet bölgelerine “Konteyner-Ev Projesi”ne katıldı.

- Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye: Deprem sonrası bölgeye yardım malzemesi gönderen şirket, 50 gönüllü çalışanıyla bölgede arama-kurtarma faaliyetlerine katıldı, enkazdan 19 kişi kurtardı.

- Stellantis Türkiye: Bünyesinde Peugeot, Citroen, Opel ve DS gibi markaları bulunduran Stellantis Türkiye, depremden etkilenen ve zarar gören bölgedeki bayi teşkilatının tüm çalışanlarıyla ailelerini, deprem bölgesinden çıkarttı, 1200 kişiyi Antalya’da tuttuğu 350 odalı otele yerleştirdi.

Haberin Devamı

- Hyundai: Hyundai Assan, AFAD’a 10 milyon TL destek sağlarken, Güney Kore’deki merkez de, 1.8 milyon dolar yardım yaptı.

- MG/Suzuki: Doğan Trend Otomotiv, Mart ayında gerçekleştireceği MG elektrikli araçlar basın lansmanını iptal ederek tüm organizasyon bütçesini deprem bölgesine aktaracağını açıkladı.

- Otokoç Otomotiv: Koç Holding Kriz Koordinasyon Merkezi ve AFAD koordinasyonuyla ilk günden itibaren karavan, araç, jeneratör, konteyner, ısıtıcı, çadır, uyku tulumu, gıda, battaniye, diğer gerekli malzeme ve nakdi yardım desteği sağladı. Ayrıca İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği aracılığıyla işitme engelli bireylere de destek verdi.

- Karsan: Karsan, AFAD ile koordinasyon halinde bölgeye battaniye, kışlık kıyafet, hijyenik ürün ve gıda gibi ihtiyaç malzemeleri yolladı.

- LeasePlan Türkiye: LeasePlan Türkiye, Ahbap Derneği’ne deprem bölgesinde kullanılmak üzere 1 milyon TL nakdi yardım gerçekleştirdi. 

- Enterprise Türkiye: Araç parkındaki tüm karavanlarının kiralama sürecini durdurarak, yaklaşık 100 adet entegre ve çekme karavanı deprem bölgesine, depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını sağlamak üzere yolladı.

- Renault Grubu: Bölgeye TIR’larla yardım ve ihtiyaç malzemeleri sevk etti.

- Cardata: Yaraların sarılması için kamu ve yardım kuruluşlarıyla koordineli çalışmalarına devam ediyor. 

Haberin Devamı

- Chery Türkiye: Chery International, Türkiye’deki iştirakine, 100 bin dolarlık acil durum malzemesi satın alma ve bunları bölgeye ulaştırmak için yetkililerle koordinasyon sağlama talimatını verdi.

- MB Türk: Depremzedeler için AFAD ile koordineli kışlık giysiler ve powerbank yolladı.

- TOFAŞ: Yardımların yanı sıra arama-kurtarma çalışmaları için bölgeye 15 çalışanını yolladı.