Ekonomi Özel bankalar güncellemeye gitti! Promosyonda en yüksek tutar değişti

Özel bankalar güncellemeye gitti! Promosyonda en yüksek tutar değişti

02.04.2024 - 07:24 | Son Güncellenme:

Kamu bankalarının promosyon ödemelerini artırmasının ardından özel bankalarda rekabet kızıştı. Pek çok banka promosyon ödemelerini 15 bin TL ve üzerine çıkardı. Peki şu anda özel bankalarda en yüksek ödeme tutarı ne kadar oldu? Bankalarda promosyon ödemeleri daha da yükselir mi?

Özel bankalar güncellemeye gitti Promosyonda en yüksek tutar değişti

Konuyla ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, milliyet.com.tr’ye anlattı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“En düşük 10 bin TL alan emekliler için promosyon tutarları değişti. Kamu bankalarında promosyon ödemelerinin en düşük 8 bin TL ve en yüksek 12 bin TL olmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine özel bankalar da buna karşılık verdi. Toplamda 19 bankanın emekli promosyonlarını yükselttiğini görmekteyiz.

ÖZEL BANKALARDA PROMOSYON İÇİN YENİ TAHMİN

Bankaların rekabet kuralları doğrultusunda promosyon rakamlarını yükselttiğini görmekteyiz. Ayrıca bankaların fon bulmak amaçlı Merkez Bankası’ndan günlük borç alma maliyetleri yükseldiğinden dolayı emeklilere ödenen maaşlar vasıtasıyla borçsuz bir şekilde fon sağlamaktadırlar. Yani her şekilde buradaki durumun emeklilerimizin lehine olduğunu vurgulamak isterim. Kamu bankalarında promosyon ödemelerinin yüzde 50 artırıldığını düşünecek olursak özel bankalarda 15 bin TL civarında olan promosyon ödemelerinin de %50’lik artışla 22.500 TL’ye kadar yükselebileceğini tahmin etmekteyim.

Haberin Devamı

Ayrıca emeklilerimiz her 6 aylık dönemde maaş farklarını aldıkları için bu rakam esnek olup önümüzdeki yarı yıllar kapsamında yukarıya doğru çıkacaktır.

ŞU ANDA EN YÜKSEK PROMOSYON NE KADAR?

Bankalar çeşitli kampanyalar doğrultusunda promosyon ödemelerini yükseltmektedirler. Ödül fırsatı, chip para, otomatik ödeme, fatura konursa veya emekli arkadaşını ilgili şubeye getirirse birçok avantaj sunulmaktadır. Sahadaki bankaları incelediğimiz zaman 17.500 TL’ye varan promosyon ödemelerini görmekteyiz.

PROMOSYONLAR DAHA DA YÜKSELECEK Mİ?

Şahsi olarak kısa vadede bu rakamın 20 bin TL’ye erişmesi, uzun vadede ise üzerine çıkmasını tahmin etmekteyim. Çünkü temmuz ayında çıkacak enflasyon verisinin %24 olması bekleniyor. Hatta refah payı da eklenerek emekli maaşlarının %35’lere kadar çıkma ihtimali olacağını düşünüyorum. Yapılan her iyileştirmenin promosyon ödemelerini de tetikleyeceği kanaatindeyim.

PROMOSYONLAR NEDEN ARTIYOR?

Bankalar finansal olarak bazı aktiviteler yapmaktadır. Özel bankalar Merkez Bankası üzerinden borç alıp bunu müşterilerine satarlar. 21 Mart tarihinde Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak %50’ye çıkardı.

Haberin Devamı

Hatta gecelik faiz oranı %53’e çıkarıldı. Bu da özel bankalar için günlük borçlanmada maliyet unsuru teşkil etmektedir. Emekli maaşları özel bankalara fon sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı ne kadar çok emekli müşterisi olursa o kadar fazla getiri sağlayacağı için emekli vatandaşları kendi bankalarına çekmek istemektedirler.

BANKA SEÇİMİ YAPARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Emeklilerimiz banka tercihi yaparken onlara sunulan hizmetlerin neler olduğunu irdelemelidir. Sunulan kampanyaları araştırmak gereklidir. Dijital çağda yaşadığımız için internet bankacılığı vasıtası ile cep telefonu, bilgisayar gibi iletişim araçlarını kullanabilirler ya da şubeye giderek promosyon anlaşmalarını yapabilirler.

PROMOSYON ANLAŞMASI OLAN BİR EMEKLİ BAŞKA BANKAYA GEÇEBİLİR Mİ?

Evet geçebilmektedirler. Yasal prosedürde cayma haklarına sahipler. Örneğin bir emeklinin 2023 yılında emekli olduğunu ve nisan ayında 6 bin TL promosyon sözleşmesini 3 yıllığına imzalamış olduğunu düşünelim. Normalde 2026 yılı Nisan ayında promosyon sözleşmesi bitmektedir. Taahhüt süresinin dolmasına daha 24 ay kalmış. Aylık olarak da 166 TL üzerinden hesapladığımız zaman 3.984 TL cayma bedeli ödeyerek farklı bir bankaya geçebilmektedir.”