Ekonomi Pastayı büyütecek yabancı inşaatçıyı harekete geçirdi

Pastayı büyütecek yabancı inşaatçıyı harekete geçirdi

07.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancıya satışın yasalaşmasıyla Türkiye’deki gayrimenkullere önemli bir oranda talep gelmesi bekleniyor. Firmalar ise şimdiden hazırlık yapıyor

Pastayı büyütecek yabancı inşaatçıyı harekete geçirdi

Zaten yıllardır yükselen bir ivme gösteren gayrimenkul sektörünü sıçratması beklenen gelişmelerden biri ise yabancıya satışla ilgili yapılacak olan düzenleme. Şu anda birçok ülke vatandaşı Türkiye’den gayrimenkul satın alamıyor fakat yasa çıktıktan sonra satışlar serbest olacak. Serbest olacak ama buradaki kritik olan nokta, yasayla birlikte Körfez, Arap ve Kafkas ülkelerinin gayrimenkul almalarının önünün açılacak olması. Bu bölgelerde buluna onlarca ülkenin vatandaşı Türkiye’den gayrimenkul alamıyor. Ama talebin çoğunluğu da bu ülkelerden geliyor.
Arap ülkelerinin yanı sıra, Rusya gibi Kafkas ülkeleri ve Azerbaycan gibi kardeş ülkelerden büyük talep geliyor. Yasa bu yüzden önem taşıyor. Yasayla birlikte yabancı talebinin artacağı kesin ama bu talep kimine göre 2 milyar, kimine göre ise 10 milyar dolarlık bir getiri sağlayabilir. Pazardaki pasta bu kadar büyürken inşaat firmaları da boş durmuyor. Bazıları yabancılara özel proje yaparken bazıları ise yurt dışındaki satış kanallarını devreye sokuyor. Herkesin ortak noktası ise çıkacak yasanın sektöre önemli bir ivme katacak olacak.

Haberin Devamı

İki yeni projesiyle yasayı bekliyor
Ziya Yılmaz / DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
DAP Yapı olarak, 2012’de iki yeni projeye başlayıp, 1.000 civarında konut ve iş yeri inşa etmeyi planlıyoruz. İlki yine Maltepe’de yer alacak olan bir rezidans. Önümüzdeki ay bu projemizinlansmanını gerçekleştireceğiz. Hemen ardından diğer projemize başlayacağız, o da Çağlayan’da ofis ve dükkan şeklinde tasarlanmış bir proje olacak.”

Merkezi konumu avantaja çevirecek
Mehmet Okay / Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Yasa ile öncelikle merkez bölgelerin çok şanslı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Bomonti’de gerçekleştirdiğimiz Anthill projesine yabancılardan yoğun talepler alıyoruz. Şirket kurup ev alan yabancılar olduğu gibi parasını verip tapu almak için yasayı bekleyenler de var. Ayrıca yasa çıktığı anda konut almayı düşünen alıcılar var. Özellikle merkez bölgelerde proje geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu arada yabancıya oturma hakkı verilmesi de unutulmamalı.”

Haberin Devamı

Tuzla’daki projeyle ilgi çekecek
Umut Durbakayım / Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı

“Teknik Yapı olarak özellikle yabancı yatırımcılara yönelik özel bir proje yapmadık. Ancak Tuzla’daki Evora İstanbul projesinin ileriyi gören yabancı müşteriler için büyük potansiyel taşıdığını söyleyebilirim. Mütekabiliyet yasasıyla birlikte sahil bölgeleri ile tarihi önem taşıyan yerleri tercih etmesi beklenen yabancılar, 5-10 yıl sonra Kadıköy’ün en önemli rakibi olması beklenen Tuzla’ya yatırım yapacaktır. Tuzla hem sayfiye bölgesi olarak hem de yerleşim bölgesi olarak yabancıların aradığı kriterlere tam olarak cevap verecektir diye düşünüyorum.”

Konuyla ilgili çalışmalara başladı
Ali Dumankaya / Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi

“Dumankaya olarak yabancılara konut satışının önünün açılmasını ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmasını özellikle destekliyoruz. Hatta bu alanda ileride alınması gereken tüm kararlar ve adımlar için çalışmalarımıza şimdiden başladık.”

Satış için hazırlık yapıyor
Mehmet Babacan / Babacan Yapı Yönetim Kurulu Üyesi

“Bu ayın sonunda satışa sunacağımız projemize yabancıya satış için hazırlık yaptık. Tamamıyla yatırımcıya hitap eden otel konseptindeki projeden alanlar teslimde yüzde 40-45 prim avantajı sağlayacak. Kiralama garantili bir proje geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Nisanda da bu konsepte yakın ikinci projemizi satışa çıkaracağız.”

Haberin Devamı

Yabancıların yoğun ilgis var
Erdinç Varlıbaş / Varyap CEO’su

“Varyap olarak dünya ölçeğinde projelere imza attığımız için zaten yurtdışındaki yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşı karşıyayız. Söz konusu yasa ile birlikte bu ilginin çok ciddi oranda artacağını ve uluslararası pazara da hitap edecek projeler geliştirileceğini öngörüyoruz. Avrupa'nın emlak şampiyonu İstanbul'un bu yasa ile birlikte yıldızı daha da parlayacaktır.”

YASA ÇIKAR ÇIKMAZ FAALİYETE BAŞLAYACAK
Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Mütekabiliyet yasasını çok olumlu karşılıyoruz. Özellikle Arap ülkeleri, İran, Türk Cumhuriyetleri ve Rus vatandaşlarına dönük pazarlama hazırlıklarını yapıyoruz. Kanun çıkar çıkmaz faaliyete başlayacağız.”

Haberin Devamı

Yatırımcıya özel proje yapacak
Melih Şimşek / Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Daha önce Göcek’te inşa ettiğimiz Terracelife projemiz ile yabancıya satış sürecini yaşadık. Daha önce Antalya’da yapılmasını planladığımız 300-400 konutluk çevreci bir konsepti olacak projemizi bu kapsama dahil edebileceğimiz gibi öne çıkacak yabancı müşteri kitlesinin özelliklerini gözlemleyip buna göre proje üretmeye devam edeceğiz. Projelerimiz, yabancıların dikkatini çekiyor.”

Yabancıyı Esenyurt’a çeKECEK
Tanju Bilgen / Uluhan Grup İcra Kurulu Başkanı

“Yabancıya konut satışını uzun zamandır savunuyor ve görüşlerimizi yetkililerle paylaşıyorduk. Esenyurt’taki Acunkent ve Babil Kuleleri'ne yabancı yatırımcılar büyük ilgi gösteriyor. Grup olarak uluslararası gayrimenkul sitelerinde de yer alıyor, PR faaliyetleri sürdürüyoruz. Grubumuzun gayrimenkulde ulaştığı düzeyi uluslararası platformda tanıtmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Ön talepleri satışa çevİreceğiz
Özen Kuzu / Kuzu Grup Yön. Krl. Başkanı

“Yasal düzenlemelerin sektörün büyümesine olumlu katkısını bekliyoruz. Özellikle oturma izini ve 2. derece askeri alanların 5 km yakınında yabancıya konut satışının kısıtlanmaması gibi konularda da olumlu adımların atılmasını bekliyoruz. Yine gerekli yasal düzenlemeler sonrasında özellikle yabancı ülkelerden hali hazırda aldığımız ön taleplerin, daha fazla satışla sonuçlanarak artacağına inanıyoruz.”

Kartal ve Fikirtepe’de hazırlık
Şaadet Temel / Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Yasayı ilgiliyle bekliyoruz. Fikirtepe'deki 600 dairelik projemizin ve Kartal'daki 400 dairelik projemizin yabancılara satışı için her türlü altyapı hazır. Sadece yasanın çıkmasını bekliyoruz.”


Konut Satışlarına başladı bile
Hamit Demir / Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“Herkes dilediği yerde yaşama hakkına sahip ise mülk edinme hakkına da sahip olmalı. Biz Avrupa’da istediğimiz yerde mülk edinirken, insanlar da ülkemizden mülk edinsin. Demir inşaat olarak yabancılara gayrimenkul satışlarımız başladı ve devam ediyor. Kısa zamanda yasa çıkarsa bu müşterilerimiz de bizden tapularını alırlar.”

Global firmalarla görüşüyor
Ramadan Kumova / Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Mütekabiliyet yasasının değişmesiyle birlikte önü açılacak olan yabancıya satış yasasıyla ilgili çalışmalarımız oldukça hızlı devam ediyor. Yurtdışında global gayrimenkul satış ağına sahip büyük firmalar ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu zaman sarfında Ar-ge ekibimiz yasa süreci, şartları ve uygulama alanları hakkında çalışmalarını devam ettiriyor.”

42 ülkeye de satış yapmak İstiyor
Bilent Dündar / 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Şu anda geçerli olan Mütekabiliyet Yasası sebebiyle 42 ülkenin vatandaşı Türkiye’den mülk edinemiyor. Bunların arasında Azerbaycan, Sudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Libya var. Yasa çıktığı an bu ülke vatandaşlarına gayrimenkul satabiliriz. Bu sayede piyasada şuanda yaşanan durgunluğun sona ereceğini ve canlılık yaşanacağını düşünüyoruz. Biz tüm projelerimizi uluslararası standartlara göre inşa ediyoruz.”

YABANCIYA ŞİMDİDEN 180 KONUT SATIŞI YAPTI
Kürşat Tuncel / Ukra İnşaat CEO’su

“Özellikle Ortadoğu, Irak ve İran’daki olumsuz koşullar nedeniyle paranın güvenli bir liman araması neticesinde gayrimenkul sektörüne ciddi bir nakit girişi var. Bu hareket devam edecek ve büyüyecek. Biz bu hareketi ilk fark eden ve yabancılarla çalışan şirketlerden biriyiz. Bugüne kadar 180 civarında yabancıya konut sattık, farklı ülkelerdeki irtibat ofisleri aracılığıyla satışlara devam ediyoruz.”

Toplu satış için görüşmeler yapıyor
Özgür Yirik /Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

“Yasanın çıkmasını büyük sabırsızlıkla bekliyoruz. Görüştüğümüz iki İngiliz firması var. Global ölçekte çalışan firmalar. Yasa çıkar çıkmaz özellikle körfez bölgesine toplu satışlar yapacağımıza inanıyorum. Türkiye hala çok ucuz ve yabancıların gözünde emlak açısından yatırım yapılabilir seviyede. Önümüzdeki beş yıl içinde İstanbul’da emlak fiyatlarının iki katı olacağını öngörüyorlar.”


Gayrimenkul fuarında projelerini tanıttı

Eroğlu Gayrimenkul, dünyanın en büyük gayrimenkul ticaret fuarı MIPIM’de 3,2 milyar TL’ye varan proje yatırımlarını sundu. Firmadan yapılan açıklamada, geçen yıl yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım yaptıkları belirtilerek, bu yıl 5 yeni proje geliştirip, 3,2 milyar liraya ulaşmayı hedefleri belirtildi.
Eroğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, dünyanın en büyük gayrimenkul ticaret ve yatırım buluşmalarından biri olan MIPIM Fuarına katılarak İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımına destek vermekten ötürü memnuniyet duyduklarını belirtti.
Fuarda Türkiye’yi temsilen katılan firmaların arasında yer almaktan gurur duyduklarını aktaran Eroğlu, “Geliştirdiğimiz projeler ile yurtdışı pazarında önemli bir aktör olduğumuzu tekrardan gösterdik” dedi.

Çocuklu ailelerin tercihi Bura Residence’tan yana

Yirikler İnşaat’tan yapılan açıklamada, Esenyurt’ta hayata geçirdiği Bura Residence’ın özellikle çocuklu ailelerin tercihi olduğu belirtildi.Çocuk oyun alanı ve 24 saat sağladığı güvenlik hizmeti ile ailelerin ilgisini çektiği belirtilen proje, 9 bin metrekare arsaya sahip. 2 bloktan oluşan projede,toplam 366 daire bulunuyor. Daire alanlarının 62 ile 123 metrekare arasında değiştiği projede 5 farklı tip daire bulunuyor. Basketbol sahası, tenis kortu, açık yüzme havuzu gibi sosyal donatıları olan projede, 325 metre karelik sosyal tesis bünyesinde fitness salonu, hamam ve saunaya yer veriliyor.

HANGİ DAİRE, KAÇ LİRA
Tip Fiyatı
1+1 86.000-99.000
2+1 155.000-180.000

Eğlence alanları şimdi profesyonel ellerde

Torunlar GYO, karma kullanım projesi Mall of İstanbul’un eğlence alanlarının dizaynı için Kanada’lı Forrec şirketi ile anlaştığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Universal Stüdyoları ve dünyanın birçok önemli merkezindeki Legoland’lerin mimarı olan Forrec’in, projede yer alan eğlence temalı alanları tasarlayacağı belirtildi.
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Temalı AVM’lerin öneminin arttığı ve eğlence konseptinin ön plana çıktığı bu dönemde biz de yatırımlarımızı bu doğrultuda tasarlıyoruz” dedi.
Mahmutbey’de geliştirilen proje içinde, 12 bin metrekarelik kapalı eğlence merkezi yer alıyor. 2013 yılının ikinci yarısında tamamlanması planlanan projede, rezidansların dışında AVM ve otel bulunuyor.

Enerjiyi israf edenlere idari yaptırımlar geliyor

Türkiye’deki binaların yüzde 90’ının yalıtımsız olması nedeniyle, her yıl ortalama 7,5 milyar dolarlık enerjiyi israf ediliyor. Konuyla ilgili Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile bu durumun önüne geçilmesi planlanıyor. Belgeye göre, binaların enerji talepleri ve karbon emisyonları azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanan çevre dostu binalar yaygınlaştırılması sağlanacak.
Belgede dikkat çeken konulardan biri ise, 2017’den itibaren, karbondioksit salınım miktarları mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olan binalara uygulanacak olan idari yaptırımlar. Belgedeki yaptırımlarla kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde yıllık enerji tüketiminin, 2015 yılına kadar yüzde 10 azaltılması öngörülüyor.