Ekonomi Piyasaların gözü salı günü Fed ve BoJ’da olacak

Piyasaların gözü salı günü Fed ve BoJ’da olacak

08.08.2010 - 00:07 | Son Güncellenme:

Yatırım dünyası , ABD ve Japonya merkez bankalarının salı günü yapacağı para politikası toplantılarına odaklandı. Çıkacak kararlara göre dolar kendine yeni bir yön çizebilir

Piyasaların gözü salı günü Fed ve BoJ’da olacak

Gelecek hafta salı günü ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) gerçekleştireceği para politikası toplantıları piyasaların gözünün kulağının odaklandığı yer olacak. ABD’de ekonomideki toparlanmanın beklendiği kadar güçlü olmaması nedeniyle Fed’den piyasaya likidite sağlayacak, gevşek para politikasının daha da uzun süreceğine ilişkin kararlar bekleniyor. Japonya’dan ise yendeki aşırı değerlenmenin ihracat odaklı ekonomiyi olumsuz etkilememesi için dolaylı da olsa bir müdahale beklentisi var.
ABD’de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratması, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin 10 Ağustos’taki toplantısında özellikle tahvil alımına ilişkin bir karar çıkacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirdi. Hafta içi basına yansıyan haberler, Fed’in elindeki vadesi dolan mortgage tahvilleri karşılığında yeniden tahvil alımı yapabileceği yönündeydi. ABD Merkez Bankası’nın elindeki menkul kıymet portföyü 2.3 trilyon dolarlık rekor büyüklüğe ulaşmış durumda.
Fed Başkanı Ben Bernanke, 21 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada yeni varlık alımının bir seçenek olduğunu söylemiş, Fed’in şahin üyeleri arasında yer alan St. Louis Fed Başkanı James Bullard da geçen hafta buna destek vermişti. Bullard, ABD’nin Japonya tarzı bir deflasyon sürecine girmesinden endişe ediyor.
Wall Street’in en kötümser ekonomistleri arasında gösterilen Goldman Sachs ABD başekonomisti Jan Hatzius, yayımladığı notta Fed’in ilk aşamada 1 trilyon dolarlık menkul kıymet alımı yapabileceğini, bunun da ağırlıklı olarak hazine tahvillerinden oluşmasını beklediğini söyledi.

Dolar/yen’de 80 kritik seviye
Japonya’da ise başka bir tartışma sürüyor. Doların değer kaybetmesi ve yen’in son 15 yılın en yüksek seviyelerine yaklaşması, BoJ’un piyasalara dolaylı da olsa müdahale edebileceği beklentisini kuvvetlendirdi. Eski bir BoJ üyesi Teizo Taya, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada dolar/yen’in 80 seviyesini kırması halinde özellikle iş dünyasının kazan kaldıracağını ve merkez bankasının duruma müdahale etmek zorunda kalacağını söyledi.
Taya, “İhracat şimdiden yavaşlıyor. Eğer yen daha da değerlenirse üretmi yavaşlar ve şirket kârları da düşüşe geçer. Bu durumda BoJ para politikasında daha fazla gevşetme yoluna gidebilir” dedi. Dünkü işlemlerde dolar/yen 85.55 seviyesindeydi.