Ekonomi Putin’den Akkuyu NGS açıklaması: 100'üncü yıla yetiştirilmesi Erdoğan'ın başarısı

Putin’den Akkuyu NGS açıklaması: 100'üncü yıla yetiştirilmesi Erdoğan'ın başarısı

27.04.2023 - 17:00 | Son Güncellenme:

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesi açıldı. Tarihi gelişme öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuyla ilgili, "Akkuyu NGS'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yetiştirilmesi, Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde gerçekleşti" dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tören sırasında önemli açıklamalarda bulundu. 

Haberin Devamı

Törende konuşma yapan Putin, 'Gerçek anlamda Türk-Rus en büyük ortak projelerinden biri olan Akkuyu NGS'de önemli aşamaya gelinmesinde sizi tebrik ediyorum. Akkuyu, Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden.' dedi. Enerji ve ticaret ilişkilerinin daha çok geliştirilmesine karar verildiğini belirten Putin, 'İki ülke pazarına da daha faal şekilde göstereceğiz' ifadelerini kullandı. 

Akkuyu'nun Türkiye Rusya'nın en büyük ortak projesi olduğunu söyleyen Putin'in açıklamaları şöyle; Türkiye'de gaz merkezi kurulacak. Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile ticaret artacak. Gazımızın 3. ülkelere yönelimi konusunda iş birliği konusunda karar verdik. Talebi olan yabancı ülkelere piyasa şartlarına satacak.  

Haberin Devamı

'AKKUYU'NUN 100'ÜNCÜ YILA YETİŞTİRİLMESİ ERDOĞAN'IN BAŞARISI'

Sayın Erdoğan şahsen ve Türkiye hükümeti ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını bizlere gösteriyor. Akkuyu NGS'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yetiştirilmesi, Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde gerçekleşti.

Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. 

Türkiye için deprem konusunda gerçekten üzüldük. Can ve mal kaybı yaşadı. Türkiye hükümetinin nedenli zor görevler düştüğünü de anlıyoruz. Alt yapı oluşturulacak. Burada da Türkiye'ye desteğimizi sağlamaya hazırız. Çok sıradışı bir durumla karşı karşıyayız. Rusya, Türkiye'ye ilk tıbbi yardım gönderen ülkelerden biri oldu. Bütün bu yardımları gönülden yapıyoruz. 

ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, bugün İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne katkıları için Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti. 

Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve tahıl mutabakatı bağlamındaki çalışmaların da değerlendirildiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulması teklif edilen çalışma grubu vasıtasıyla yeni açılımlar üzerinde çalışılabileceğini ifade etti. 

Haberin Devamı

Görüşmede Suriye’deki gelişmeler de ele alındı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini de iletti.