Ekonomi Satıyorum, sattım!

Satıyorum, sattım!

08.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurtdışında yaptığı dev alımlarla adını duymaya alıştığımız Murat Ülker, Ak Gıda’yı milyarlık işlemle Fransızlara devretti, girişim sermayesi şirketindeki markaları satış listesine koydu

Satıyorum, sattım

2007 sonunda 850 milyon dolara Godiva’yı, 6 ay önce 3.5 milyar dolara yakın fiyatla İngiliz United Biscuits’i alan Yıldız Holding, iç pazarda art arda sürpriz operasyonlara imza atmaya başladı.
Bir haftada dondurma, süt ürünleri ve meyve suyu şirketlerde hisse değişimine imza atan grubun patronu Murat Ülker, Ak Gıda’da kontrolü milyar dolarlık bir işlemle Fransızlara verdi. Golf Dondurma’nın ‘Ülker’ ismi kullanılmadan pazara devam etmesi kararı alındı, aileden Ahmet Özokur yüzde 30’luk payını sattı. Ülker, burada Hollanda merkezli Ice Cream Investment adlı fonun içinde dahil oldu.

‘Tekliflere bakacağız’
Meyve suyunda, Yıldız Granini’de bulunan yabancı hisselerinin tamamı devralındı. Gözler holdingin iştiraki Gözde Girişim’e çevrildi. Murat Ülker, gıda dışı sektörlerde girişim sermayesi şirketi Gözde Girişim’in yatırımları arasındaki Derby ve Tokai gibi markaları bulunduran Azmüsebat Çelik Sanayi’nde hisseleri için stratejik ortaklık dahil farklı opsiyonları değerlendirmek üzere yetkilendirme yaptıklarını söyledi.
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın gerçekleştirdiği Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi öncesinde soruları yanıtlayan Murat Ülker, “Ne kadarlık hisse satışı olacağı gelecek tekliflere bağlı olacak” dedi.
Gözde Girişim, Derby ve Tokai markalarını bünyesinde bulunduran Azmüsebat Çelik Sanayi’nin yüzde 48.81’ini Mayıs 2013’te portföyüne katmıştı. Azmüsebat Çelik’in ödenmiş sermayesi 24.9 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
Ak Gıda’nın satışı hakkında konuşan Murat Ülker, “Yüzde 80 hisseyi sattık. Yüzde 10’ü bizde, yüzde 10’u da Topbaş Ailesi’nde kaldı. Biz o payı da alın dedik ancak istemediler. Bizimle çalışmaya devam etmek arzusundalar” dedi. Ortaklık arzusunun altında BİM, DiaSA gibi market zincirlerinin bu grupların elinde bulunması etkili.

Haberin Devamı

Milyar dolarlık işlem
6-8 Mayıs tarihlerinde talep toplama işleminden bir gün önce Ak Gıda’nın halka arzından vazgeçtiklerini hatırlatan Murat Ülker, “Fransızlar piyasa değerinin yüzdesel anlamda çift haneli bir oranda fazla fiyat verdiler. Biz de kabul ettik. Piyasa değeri 1 milyar dolar üzerinden işlem yapıldı” dedi. Şirketin halka arz sonrası piyasa değeri de 1.85-2.21 milyar lira aralığında fiyatlanmıştı. Ancak Fransızların teklifi ise piyasa değerini 2.7 milyar TL civarında gösteriyor.
Ülker Golf ile ilgili daha önce yüzde 25’ini alan Hollanda merkezli fon Ice Cream yeni bir alım daha yapmıştı. ICI bu kez, markanın sahibi Natura Gıda’da, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özokur’a ait yüzde 30’lük hisseyi alıp, kontrolü aldı. Buradaki işlemle ilgili olarak Murat Ülker, “Golf’teki Ülker isminin kullanımı, şirket tarafından pahalı geldi. Biz de hisse satışı yaparak Hollanda merkezli fon çatısında olmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Şekeri azalttı!
Üçüncü Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi bu yıl “Beslenmenin dünü, bugünü, yarını: Daha sağlıklı bir toplum için beslenme alışkanlıklarında değişim” temasıyla İstanbul’da düzenlendi. Açılışta konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Sabri Ülker Vakfı’nın gıda, beslenme ve sağlık alanında dünyadaki tüm gelişmeleri Türkiye gündemine taşıyarak öncü bir rol oynadığına dikkat çekti.
Ali Ülker, “Tamamen bağımsız Bilim Kurulu Üyelerinden oluşan Sabri Ülker Vakfı son 5 yıl içerisinde Ülker ve alt marka ürünlerinden eksilttiğimiz 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz konusunda bizlere önemli referans kaynağı olmuştur. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Diyet mevsimi
Etkinliğe katılan Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı ve “Ye, İç ve Sağlıklı Ol” kitabıyla uzun süre çok satanlar listesinde yer alan Prof. Walter Willett, “Volümetriks” adıyla geliştirdiği diyetle ABD’de adından söz ettiren Prof. Barbara Rolls, orta yaş sonrası beslenmenin psikolojik faktörlerine değinen Prof. Monique Raats ve beslenmenin ekonomik yönünün besin, gelir ve sağlıkla olan ilişkisini anlatan Adam Drewnowski, uluslararası arenada yapılan son dönem çalışmaları paylaştı.
2. Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün kazananı ise Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar oldu. ‘Instant Çay, Kafeinsiz Instant Çay ve Fonksiyonel Instant Çay’ projesi ile dünyada ilk defa bitkisel steroller kullanılarak kalp dostu bir ürün elde edildi.

Yazarlar