Ekonomi Seçmen 'sandık' dedi

Seçmen 'sandık' dedi

26.10.2015 - 11:47 | Son Güncellenme:

YAKLAŞAN 1 Kasım genel seçimleri öncesinde en çok tartışılan konulardan birisi, seçmenlerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilinin, hafta sonuyla birleştirilmesinin ardından nasıl bir tercihte bulunacakları oldu.

Seçmen sandık dedi

İzmir ve Antalya’daki turizmciler, seçmenlerin tatil değil, seçim öncelikli hareket ettiğini söyledi. Çeşme’deki otellerde doluluk oranı da yüzde 50’lerden, seçim günü çoğunluğu yabancı konuk rezervasyonu olmak üzere yüzde 10’lara düştü. Bu durumu göz önünde bulunduran seyahat firmaları da, cumartesi dönüşlü, kültür turlarına ağırlık verdi. Genel seçim hazırlıklarının iyice hızlandığı, partilerin artık en yoğun propaganda çalışmalarını yaptığı bu günlerde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilinin hafta sonuyla birleştirilmesi, yeni biri tartışmayı da gündeme getirdi. Seçmenlerin, 1 Kasım’da sandığı mı, yoksa tatili mi tercih edecekleri merak konusu oldu. Çeşitli platformlarda tartışılan, oy kullanılması için çağrıların yapıldığı bu konuyla ilgili turizmciler, ’seçim mi, tatil mi’ çelişkisinde önemli saptamalarda bulundu.

Haberin Devamı

OTELLEDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 10’LARA İNİYOR

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, kendi bölgelerinde seçim günü rezervasyonların durduğunu söyledi. Öncel şöyle dedi: "Seçim günü oteller adeta boşalıyor. Bizim sahip olduğumuz otelde, hava ve mevsim şartlarından dolayı doluluk oranı, yüzde 50 civarında. Ancak bu oran, seçim günü yüzde 10’a iniyor. Bu oranın büyük bir bölümünü ise, yabancı konuklar oluşturuyor. İnsanlar duyarlı davranıyor. Yaz aylarına denk gelmiş olsaydı bunun etkisini görebilirdik. Ama kış ayına denk geldiği için, kimse seçimden dolayı yurt içi tatil programı yapmıyor. Bu ancak yurt dışı tatillerinde etkisini gösterebilir. Çünkü oralarda satın alınan turlar var."

Haberin Devamı

29 EKİM TATİLİ, BİRŞEY İFADE ETMEDİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de, vatandaşların çoğunun tatil öncelikli değil, seçim öncelikli davrandığı tespitinde bulundu. İnsanların tatil değil, seçim odaklı hareket ettiğini ifade eden Mehmet İşler şöyle konuştu: "29 Ekim tatili biz turizmcilere pek bir şey getirmedi. Ramazan Bayramı’ndaki gibi bir talep artışı getirmedi. İnsanlarımız, konaklamalı tesisleri tercih etmiyorlar. Konaklamalı tatillere çıkmıyorlar. Bunun yerine oylarını kullandıktan sonra, günübirlik gidebilecekleri, yakın yerdeki tesisleri tercih edecekler. Seçimlere daha çok ağırlık veriliyor." Üyelerinin, tatil programında ucuzluk ya da çeşitli kampanyalar düzenlemelerine rağmen umduklarını bulamadıklarını da kaydeden Mehmet İşler, "Kampanyalara rağmen üyelerimiz geriye dönüşleri iyi alamadılar. Bu durumu sadece İzmir ve çevresi için değil, tüm Ege kıyıları için geçerli" dedi.

ANTALYA’DA REZERVASYON ARTIŞI OLMADI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Cumhuriyet Bayramı ile birlikte tatilin 4.5 güne çıkarılmasının, Antalya’da turizm rezervasyonlarda artışa neden olmadığını belirtti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın ardından Türkiye sandık başına gideceği için, kısa süreli seyahatlerin hareketlenebileceğini aktaran Osman Ayık şöyle dedi: "Okulların 30 Ekim Cuma günü ve 2 Kasım Pazartesi günü tatil edilmesi, konaklama tesislerinin doluluk oranlarına bir katkı sağlamayacak. Bayramın ardından insanlar sandık başına gideceği için tatil yerine sandığı tercih etmiş görülüyor. Seyahatler 1- 2 günlük sürelerle sınırlı kalacaktır. Günübirlik ya da kısa süreli seyahatlerin ağırlık kazanacağı bir haftaya giriyoruz."

Haberin Devamı

’5 GÜNLÜK TATİL PLANLARI YOK’

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Antalya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kerim Çavuşoğlu da, 30 Ekim ve 2 Kasım günü okulların tatil edilmesinin turizme değil, sandığa katkısının olacağını söyledi. 29 Ekim’den 3 Kasım tarihine kadarki süreçte insanların tatil yapmak için otellere gitmek yerine kısa süreli seyahatleri tercih edeceğini kaydeden Kerim Çavuşoğlu şöyle konuştu: "1 Kasım seçimleri Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğu için herkes oyunu kullanmak için ikametgahının bulunduğu adreste bulunmayı tercih etmiş görülüyor. Yerli turistin tercihi, 5 günlük süreyi tatil yaparak değerlendirmek yerine 1- 2 günlük seyahat. Zaten talep de bu yönde. Örneğin benim ailem pazar gününe kadar Bursa’ya gidip gelmeyi planlıyor. Pazar günü de vatandaşlık görevini yerine getirmek amacıyla yine Antalya’da olmayı planlıyor."

Haberin Devamı

CUMARTESİ GÜNÜ DÖNÜŞLÜ TURLAR HAZIRLANDI

TÜRSAB Ege Bölge Başkanı Rıza Gencay, turlara ilginin az olduğunu, üyelerinin seçimi göz önünde bulundurup, seçime yetişecek şekilde cumartesi günü bitecek kültür turları düzenlediklerini belirtti. Tur firması sahibi Filiz Güleç Çolak ise şunları söyledi: "İzmir’de insanlar bu konuda çok duyarlı. Tatil bölgelerinde yaşıyor olsak da, müşterilerimizin hemen tamamı oy kullanmak için tatil yapmayacaklarını bizlere söylediler. 1 Kasım’da seçimin yapılacağını öğrendiğimiz için değişikliklere gittik. Turlarımızı önceye aldık. ’31 Ekim gecesi evimize dönüyoruz’ diye bunu müşterilerimize duyurduk. Turlarımıza genellikle 29 Ekim de çıkıp, 31 Ekim’de dönüyoruz. Bu nedenle de kendi müşteri profilimizde seçime katılımın yüksek olacağını söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

’OY VE ÖTESİ CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR’

Oy ve Ötesi Derneği Ege Bölge Koordinatörü Melek Demir de konuyla ilgili şunları söyledi: "Bizim gönüllülerimizin birçoğu aslında oy vermenin, kendi iradelerini ortaya koymalarının öneminin, farkındalar. Bunun için de tatile değil, sandığa gidiyorlar. Kendi gönüllülerimiz sandık başında olacaklar. Herkesin iradesini ortaya koymak için, bu durumun farkında olacağını düşünüyorum. Onların da çevrelerinden aldıkları izlenim bu yönde. Bu seçimler için ülke çok duyarlı. Gönüllülerimiz sürece destek veriyorlar. Gerçekten herkes canla başla çalışıyor."