Ekonomi 'Serbest piyasadan taviz verilmeyecek'

'Serbest piyasadan taviz verilmeyecek'

23.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsediklerini vurgulayan Bakan Elvan, “Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecek” dedi.

Serbest piyasadan taviz verilmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, serbest piyasa mekanizmasından bir tavizin kesinlikle söz konusu olmayacağını belirterek, “Liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, makroekonomik istikrarın ön koşullarının fiyat istikrarı ve finansal istikrar olduğunu bildirdi. Elvan, “Uygulamakta olduğumuz ‘enflasyonda düşüşü önceliklendiren’ makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsediklerini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir. Reform paketimizde yer alan eylemler de yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır.”

Haberin Devamı

‘Piyasaya meydan okumak değil’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisinin, 19 yıldır piyasa kurallarını hiç taviz vermeden uyguladığını, iç ve dış şokların yoğunlaştığı dönemlerde dahi sermaye hareketlerinin liberalizasyonunu sağladığını belirtti.

Canikli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin, fiyat istikrarının sağlanması olduğunu, bugüne kadar görev yapan tüm Merkez Bankası başkanlarının kanunla verilen fiyat istikrarının sağlanması hedefine sadık kaldıklarını belirtti. Nurettin Canikli, “Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen herhangi birisinin bu hedefin dışına çıkması mümkün değildir, eşyanın tabiatına aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Canikli, TL cinsi varlıklara sağlanan reel getirinin pozitif bir değerde dengelenmesinin, TL cinsi varlıklara olan talebin canlı tutulması için gerekli olduğuna işaret etti. Bununla birlikte pozitif reel faizin optimal seviyede olması gerektiğini vurgulayan Canikli, “Hükümetin, optimal pozitif reel faiz seviyesinin belirlenmesinde para politikası araçlarını rasyonel kullanmadığını ve bu nedenle de ekonomiye büyük bir mali yük getirdiğini düşündüğü Merkez Bankası başkanını değiştirmesi piyasalara meydan okumak değildir. Sadece ekonominin kaynaklarının ve para politikası araçlarının verimli ve etkili kullanılması gerektiği hassasiyetini yansıtır” dedi.

Haberin Devamı

Aşan: Kurdaki hareket azalır

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, piyasada yavaş yavaş hareketliliğin azalacağını belirterek, “Kısa zamanda cuma günü olan kur seviyesine geri döneceğini düşünüyorum” dedi. CNN Türk’te piyasadaki gelişmeleri değerlendiren Aşan, şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti 20 yıl boyunca serbest ekonomi piyasasına bağlı. Sosyal medyada dönen haberlere riayet etmemek gerekiyor. Verilen mesajlara bakılması gerekiyor. Para politikası tarafında olağanüstü bir kurul toplamayacak. Var olan para politikası gerekliği, neyse oraya doğru yaklaşılacak.”