Ekonomi ‘Sermaye akışı zirveye çıkacak’

‘Sermaye akışı zirveye çıkacak’

06.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan en büyük dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarak 200 milyar doları bulacağını öngördü.

‘Sermaye akışı zirveye çıkacak’

Fitch Ratings’in, “Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak” başlıklı analizinde, Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı. Kuruluşun öngörülerine göre, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, yatırım destinasyonları arasında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişleri kaydeden ülkeler olarak öne çıkacak.

Haberin Devamı

Analizdeki dokuz ülkeye sermaye akışı 2007’de 408 milyar dolarla zirve yaparken, bu rakam ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 5’ine denk gelmişti. Bu ülkelere sermaye akışı 2015’ten itibaren önemli ölçüde zayıflamıştı. Gelişmekte olan dokuz piyasaya sermaye akışı son iki yıldır oynaklık gösterirken, 2022’de negatife dönmüş ve 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla Rusya’dan çıkışlardaki artışın etkisiyle yeniden toparlanma eğilimine geçmişti.

Yazarlar