Ekonomi SGK'den tek kullanımlık malzeme açıklması

SGK'den tek kullanımlık malzeme açıklması

12.07.2013 - 13:40 | Son Güncellenme:

.

SGKden tek kullanımlık malzeme açıklması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedellerinin kesinlikle ödenmediğini belirtti.

Haberin Devamı

SGK, tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerle ilgili haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında SGK’nın tek kullanımlık tıbbi malzemeleri kullanan hastanelere uygulanan cezaları kaldırarak, bu malzemelerin tekrar kullanılmasının yolunu açtığı ve bu durumun hastalar açısından büyük risk taşıdığına dair yer alan haberler yer aldığı belirtildi. SGK’nin yapmış olduğu sözleşmeler ile Kurum tarafından sağlık yardımları karşılanan hastalara kaliteli ve tıp biliminin genel kabul gören kurallarına uygun sağlık hizmeti sunulması amaçlandığının dile getirildiği açıklamada, sağlık hizmeti sunucularına kuruluş ve faaliyetleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuat hükümlerine uyma yükümlülüğü getirildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

-“SGK, VERİLEN HİZMETİN SÖZLEŞMEYE UYGUNLUĞUNU DENETLİYOR”-

SGK’nın Sağlık Hizmeti Sunucuları tarafından verilen hizmetlere ilişkin bilgi ve belgeleri, verilen hizmetin sözleşme kapsamına uygunluğunu kontrol ettiğinin ve gereğini yaptığının bildirildiği açıklamada, kurum tarafından konuya ilişkin yapılan usulsüz işlemlerin tespitinde verilen sağlık hizmeti bedelleri ödenmediği ve gerekli işlem yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimlerine iletildiği vurgulandı.

-CEZAİ MÜEYYİDELER VAR-

Açıklamada, haberde konu edilen noktanın ise SGK ile Sağlık Hizmet Sunucuları arasında yapılan sözleşmenin ilgili maddesindeki “tekrar kullanım" cezai şartının kaldırılması hükmü ile cezai şartların uygulamada karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik bir düzenleme olduğunun altı çizildi. Açıklamada, söz konusu sözleşmenin 11.1.13. maddesinde “Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin verildiği veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç ve tıbbi malzeme için 30 bin TL, 11.1.14. maddesinde ise bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri veya tıbbi malzemelerin verildiği veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç, kan ve kan bileşeni veya tıbbi malzeme için 30 bin TL ceza-i şart uygulanır...” hükümlerinin yer aldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

-"KURUMUN DAHA AĞIR MÜEYYİDELER UYGULAMA YETKİSİ BULUNUYOR"-

SGK açıklamasında sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hükmün (10 bin TL) çıkarılmış olup daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliğinin devam ettiğini kaydetti. Bu cezai şartlar dışında tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedelleri nin kesinlikle ödenmediğini belirten SGK, “Habere konu olan düzenleme ile ilgili uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılması veya tespit edilmesi durumunda Kurumumuzun daha ağır müeyyideler uygulama yetkisinin bulunduğu bilinmelidir” ifadelerini kullandı.