24.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon programının öngördükleri çerçevede yürüdüğünü belirterek, “Hem bankacılık hem de reel sektörün hesabını buna göre yapmasında fayda görüyorum” dedi. “Bazı sektörlerde sıkıntı olduğunu biliyoruz” diyen Şimşek, sorunların farkında olduklarını ve gerekli tedbirleri zamanında aldıklarını kaydetti.
Şimşek, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Merkez Bankamızın paylaştığı dezenflasyon patikası çok net, yüzde 70 olasılıkla enflasyon bu sene yüzde 24 orta nokta olmak üzere bandın içinde, öngörülen tahmin aralığının içinde olacak” dedi.
Finansmana erişim sözü
Bakan Şimşek, programlarının öngördükleri çerçevede yürüdüğünün altını çizerek, “Bu konuda kararlıyız. Enflasyonu indirerek finansmana erişimin önünü kalıcı bir şekilde açacağız. Reel sektörün güçlü bir şekilde büyümesinin önünü açacağız” şeklinde konuştu. Mart ayından bu yana iki tane büyük önemli şok yaşadıklarını dile getiren Şimşek, buna rağmen programın dayanıklı olduğunun ve kırılganlıkların azaldığını ortaya koyduğunu söyledi.
Şimşek, rezervlerdeki artıştan, KKM’nin bakiyesindeki azalıştan, ülke risk priminin düşüşünden, kurdaki oynaklığın azalmasından bahsederek, programın rayında olduğunu, iç ve dış şoklara karşı Türkiye’ye dayanıklılık anlamında önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, son aylarda yaşanan gelişmelerden bahsederek, “PKK terör örgütünün kendini feshetmesi, silahsızlanması, ki başarıldığında bu Türkiye için, bölgemiz için, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacak. Henüz piyasalar bu konuya odaklanmış değil. Ama bu çok kritik bir gelişme, çok olumlu bir gelişme, ondan da bahsetmek istiyorum” şeklinde konuştu.
‘Kötümser olamazsınız’
Şimşek, ABD yönetiminin açıkladığı gümrük tarifelerine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:
“ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı tarife en düşük tarife. Bunun sayesinde muhtemelen Türkiye Asya’dan, Avrupa’dan imalat sanayisi yatırımları çekecek ve bu imalat sanayisi yatırımları sayesinde Türkiye’nin küresel arz, yani küresel tedarik zincirindeki konumu güçlenecek. Onun için yapısal olarak Türkiye’ye baktığınız zaman kötümser olamazsınız. Küresel gelişmeler Türkiye’nin lehine. Geleceğe iyimser ve olumlu bakmanın faydası var.”
‘Zorunlu karşılıklar sektöre yük oluyor’
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da, TBB’nin 68. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik gelişmeleri, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve bankacılık sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Orta Vadeli Program’ın (OVP) uygulanmasının kritik olduğunu belirten Çakar, düşük enflasyonun sağlanmasının temel öncelik olduğunu söyledi. Uygulanan kredi sınırlamaları ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin bankalara maliyet yarattığını ancak enflasyonla mücadelenin sürdürülebilirliği açısından desteklediklerini ifade etti. Çakar, bankacılık sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyi makroekonomik istikrar ile ilişkilendirdiğini dile getirdi. Mart 2025 itibarıyla sektörün bilanço büyüklüğü yüzde 40 artışla 36 trilyon TL’yi aşarken, kredi hacmi yüzde 32 artarak 18 trilyon TL’nin üzerine çıktı. KOBİ’lere verilen kredilerin payı yüzde 26 olurken, imalat sanayii kredilerde ilk sırayı aldı. Çakar, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde tahsili gecikmiş alacakların arttığını ancak bankaların yapılandırma konusunda müşterilere destek verdiğini belirtti.
Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısına sahip olduğunu belirten Çakar, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 18 olduğunu, özkaynakların ise 3.1 trilyon TL’ye ulaştığını bildirdi. Ancak zorunlu karşılık gibi uygulamaların özkaynak kârlılığını baskıladığını belirterek, bu durumun sürdürülebilirliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.
‘Robot kullanım artışında ilk 5’e yükseldik’
Savunma sanayisinde devam eden 1100 proje, bu projelerin değerinin 100 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu projelerden 200’ü bu yıl bitecek. Bu sene muhtemelen dünya savunma sanayi ihracatında ilk 10’a girmiş olacağız” dedi. Şimşek Türkiye’nin endüstriyel robot kullanımı artışında ilk 5’e yükseldiğini anlattı.