Ekonomi Siperlere indiler

Siperlere indiler

25.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Küreselleşme tartışması Davos’a damga vurdu. Amerikan Ticaret Bakanı, “Ticaret savaşı hep var. Kurallar çiğneniyor. Ama ABD birlikleri sipere iniyor” diyerek sert bir çıkış yaptı

Siperlere indiler

Dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş insanlarını ve ekonomistlerini ağırlayan İsviçre’nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu, küreselleşme konusunda giderek sertleşen tartışmalara sahne oluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın bugünkü Davos ziyareti öncesi Amerikan ekonomi yönetimi Trump’ın Önce Amerika politikasının küreselleşmeyi ve ticareti baltaladığını savunanlara karşı atağa kalktı.

Haberin Devamı

Siperlere indiler

Birkaç gün önce Amerika’nın bazı Çin mallarına yeni gümrük tarifeleri getirmesinin ardından Çin’in de benzer adımlar atmasının mümkün olduğunu belirten ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Ticaret savaşları her gün yapılıyor. Ne yazık ki, her gün kuralları çiğneyenler ve boşluktan yararlanmak isteyenler var. Fark, artık Amerikan birlikleri siperlere iniyor” dedi.

Ross ABD’nin korumacı olmadığını, önlemlerin sadece uygunsuz davranan ülkelere karşı alındığını savundu. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de, değeri son günlerde 3 yılın en düşüğüne inen doların bu haline destek vererek, “Zayıf dolar ticaret ve fırsat anlamında işimize yarıyor” dedi.

Siperlere indiler

Trump ‘Önce Amerika’ politikası çerçevesinde Kuzey Amerika serbest ticaret anlaşması NAFTA’dan çekilmeyi savunurken küresel ısınma karşıtı çalışmalara ve Birleşmiş Milletler gibi kurumlara ciddi eleştiriler getiriyor.

Haberin Devamı

Siperlere indiler
Mnuchin, “Önce Amerika dünyanın geri kalanıyla çalışmayı gerektiriyor. Başkan Trump sadece diğer ülke liderlerinin kendi çalışanlarını ve çıkarlarını koruduğu gibi davranıyor” dedi.

ÇORAP ŞOV!..

Aralarında Hindistan lideri Narendra Modi, Kanada lideri Justin Trudeau ve Brezilya lideri Michel Temer’in bulunduğu isimler Davos’ta giderek artan korumacı politikaları eleştirince Trump yönetimi cevap vermekte gecikmedi. Trudeau ilginç çorap tercihini Davos’ta da sürdürdü.

‘EŞİTSİZLİĞİ BİTİRELİM’

İngiliz pop yıldızı Elton John, Davos’ta insan hakları konusunda farkındalık yarattığı için ödül alırken, dünyadaki “utanç verici” olarak nitelediği eşitsizliğe değindi.

Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett ve Bollywood yıldızı Shah Rukh Khan ile Kristal Ödüller törenine katılan John, Davos’taki katılımcılara dünyayı daha iyi bir yer haline getirme çağrısı yaparak, “Dünya değişmeli. Dünyadaki eşitsizlik dürüst olmak gerekirse utanç verici” dedi.

Siperlere indiler