Ekonomi Son dakika: Bakan Nebati'den asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

Son dakika: Bakan Nebati'den asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

09.12.2021 - 19:44 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada "Cari açıkta yıl sonunda müjdeli rakamları göreceğiz." ifadelerini kullandı. Bakan Nebati'nin açıklamalarında milyonların merakla beklediği asgari ücret rakamlarına dair de bilgiler vardı. Nebati konuya ilişkin, "Asgari ücrete ilişkin de görüşmeler devam etmekte olup 2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Son dakika: Bakan Nebatiden asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

TBMM Genel Kurulunda 2022 bütçe görüşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri ile devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, milletvekillerine sunum yaptı. Bakan Nebati, Pençe-Yıldırım Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK’nın hain saldırısında şehit düşen kahraman askerlere ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı.

Haberin Devamı

“DÜNYADAKİ TOPLAM BORÇ KÜRESEL MİLLİ GELİRİN YÜZDE 350’SİNE ULAŞMIŞ DURUMDA”

ABD, Almanya, İspanya gibi ülkelerde enflasyon son 30-45 yılın en yüksek düzeylerinde olduğunu belirten Bakan Nebati, “Salgın tedbirlerinin etkisiyle küresel bütçe açıkları ve borçluluk rekor seviyelerde. Dünyadaki toplam borç küresel milli gelirin yüzde 350’sine ulaşmış durumda. Dünyada kamu maliyesi alanındaki bu bozulmanın kısa sürede iyileşmesi çok zor. Tedarik zincirlerinde devam eden sorunlar, emtia fiyatlarındaki rekor artışlar, yükselen küresel borçluluk gibi birçok zorluğa rağmen, Türkiye ekonomisi alınan güçlü mali tedbirler ve sağlanan destekler ile sağlık sektöründe verilen insanüstü çabalar sayesinde diğer ülkelerden pozitif yönde ayrıştı ve ayrışmaya devam ediyor. Bu pozitif ayrışma zamanında alınan proaktif kararlar ve yerinde uygulamalar sonucunda gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika: Bakan Nebatiden asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

"ÇİFT HANELİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ”

Bakan Nebati, şöyle konuştu: “2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 22 oranlarında büyüyen ekonomimiz yılın üçüncü çeyreğinde de bu ivmeyi koruma başarısını göstererek yüzde 7,4 oranında büyüme kaydetti. Böylece yılın ilk 3 çeyreğinde büyüme yıllık yüzde 11,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde büyüme dengeli bir şekilde; toplam iç talebin 6,6 puanlık katkısına karşılık net dış talebin katkısı 5,1 puan oldu. Bakınız biraz geçmişe gidelim. 1999-2002 arasında Türkiye ortalama sadece yüzde 0,9 büyüdü. 2003-2020 döneminde ise bu büyüme ortalama yüzde 5,2’ye yükseldi. Aynı dönemde ise küresel büyüme yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. 2005 yılında Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomisiyken 2020’de 11. sıraya yükselmiştir. 2021 yılında da OVP tahminimiz olan yüzde 9’un üzerinde çift haneli bir büyüme bekliyoruz. Bu büyümenin en az üçte ikisi yatırımlar ve net ihracattan gelecek. Dolayısıyla Türkiye bu yıl da diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam edecek.”

Son dakika: Bakan Nebatiden asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

“ORTA VADEDE CARİ İŞLEMLER DENGESİNDE KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR İYİLEŞME SAĞLAYACAĞIZ”

Haberin Devamı

Bakan Nebati, cari açıkta kayda değer gelişme sağlandığını belirterek, “2021 yılı Eylül ayı itibarıyla yıllık cari işlemler açığı 2020 yılsonuna göre 16,6 milyar dolar iyileşti. Bu yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,6'nın oldukça altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylece, 2021 yılı yüksek büyüme ve düşük cari açıkla Türkiye'nin tarihsel döngüsünün kırıldığı bir yıl olacak. Önümüzdeki dönemde, küresel tedarik zincirlerindeki değişimler, dijital ve yeşil dönüşüm gibi eğilimleri dikkate alarak; uluslararası arenada rekabet gücü yüksek sektörleri destekleyeceğiz. Böylece, küresel ticaretten aldığımız payı daha da artıracağız. Neticede, orta vadede cari işlemler dengesinde kalıcı ve sürdürülebilir iyileşme sağlayacağız. Cari açığın milli gelire oranı noktasında yıl sonunda inşallah müjdeli rakamları paylaşacağızdedi.

"ENFLASYONDA YAKLAŞIK 5,3 PUAN DÜŞÜRÜCÜ ETKİ OLUŞTURDUK"

İstihdamın 2020’nin ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başladığını belirten Bakan Nebati, “2021 yılı Ocak-Eylül döneminde ise istihdam artışı 2,2 milyon kişiye ulaştı ve toplam istihdam salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Bu gelişmeler neticesinde ülkemiz, salgının istihdam üzerindeki yıkıcı etkisini telafi edebilen sayılı ülkeler arasında yer aldı. 2021 yılında ekonominin hızlı toparlanmasına bağlı enflasyonist baskıların yanı sıra küresel gıda, emtia, petrol ve enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar neticesinde yıllık tüketici enflasyonu Kasım ayı itibarıyla yüzde 21,3 seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

Her ne kadar enflasyondaki bozulmanın önemli bir bölümü küresel gelişmeler kaynaklı olsa da döviz kuru gelişmelerinin de bu görünümde belirleyici olduğunu gözlemliyoruz. Bunlara ek olarak özellikle gıda fiyatlarındaki katılık ve enerjide dışa bağımlılık gibi yapısal sorunların da olumsuz etkileri göz ardı edilemez. Kamu olarak, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar vasıtasıyla artan maliyet enflasyonunun tüketicilerimize sınırlı yansıması için önemli bir gelir kaybını göğüslüyoruz. Bu çerçevede, sadece 2021 yılında feragat ettiğimiz kamu geliri sayesinde enflasyonda yaklaşık 5,3 puan düşürücü etki oluşturduk. Bu hesaplamada sadece vergi düzenlemeleri ile yönetilen/yönlendirilen fiyatların etkisi olduğuna ve önlemlerimizi sadece vergi geliri ile sınırlı tutmadığımıza da dikkatinizi çekmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Bakan Nebatiden asgari ücret açıklaması: Beklentiyi karşılayacak bir artış planlıyoruz

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile ilgili olarak Bakan Nebati, “2022 yılında da Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile işçilerimizin, Toplu Sözleşme uyarınca da memurlarımızın maaşlarında artışlar yapılacağı unutulmamalıdır. Asgari ücrete ilişkin de görüşmeler devam etmekte olup 2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“SOSYAL DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA 7 MİLYONU AŞKIN HANEYE YARDIM SAĞLADIK”

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında uyguladıkları tedbirlerin ekonomik büyüklüğün yaklaşık 718 milyar TL’ye ulaştığının altını çizen Bakan Nebati, “Bu tutarın Merkezi Yönetim Bütçesi ve İşsizlik Sigortası Fonu başta olmak üzere çeşitli fonlardan karşılanan kısmı yaklaşık 190 milyar TL’dir. Yılsonuna kadar bu desteklerin 205 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 4’üne ulaşmasını bekliyoruz. Vergi, sosyal güvenlik prim ertelemeleri ile kullandırılan krediler ve ertelemeler yoluyla 529 milyar liralık, diğer bir ifadeyle milli gelirin yüzde 10,5’i kadar bir kaynak harekete geçti. Böylesine zorlu dönemde, üretimde ve ticarette süreklilik devam ettiyse, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği gibi mekanizmaların büyük payı var. Bu bahsettiğim dört mekanizmayla 10 milyonun üzerinde vatandaşımıza 63 milyar TL destek sunduk. Bunlara ilaveten, Sosyal Destek Programı kapsamında 4,4 milyar TL'si Hazine desteği, 5,5 milyar TL’si fonlardan olmak üzere toplam 7 milyonu aşkın haneye yardım sağladık. Salgının etkilerini sınırlandırmak ve enflasyon ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla 125,6 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik. Eşel mobil uygulamamız çerçevesinde feragat edilen 65 milyar TL gelir ile akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıyı azalttık. KDV ve kira stopajı indirimi uygulamalarımızı salgının en yoğun hissedildiği dönemlerde devam ettirdik, TL cinsi mevduat ve fonlara yönelik stopaj indirimini devreye aldık, konaklama vergisinin uygulama süresini 2023 yılına öteleyerek turizm sektörümüzü destekledik” şeklinde konuştu.

'DÖVİZ CİNSİ ENSTRÜMANLARIN PAYININ AZALTILMASINI HEDEFLİYORUZ'

Borçlanma ile ilgili olarak Bakan Nebati şunları kaydetti: Stratejik ölçütler çerçevesinde yürütülen borçlanma politikası kapsamında borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılmasını ve iç borç stokunda döviz cinsi enstrümanların payının azaltılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması politikasına da devam ediyoruz. 2021 yılında bütçe gerçekleşmelerinde kaydedilen iyileşmenin bir yansıması olarak toplam borçlanmanın, yıllık finansman duyurusundaki tutara göre 160 milyar TL azalarak 458 milyar TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Döviz cinsi borçlanmaların iç borçlanma içindeki payını bir önceki yıla göre yüzde 27,6’dan yüzde 12,8’e, döviz ve altın cinsi borçlanmaların iç borçlanma içindeki toplam payını ise yüzde 37,2’den Kasım sonu itibarıyla yüzde 29,7’ye indirdik. 2020 yılsonu itibarıyla merkezi yönetim yurt içi döviz ve altın cinsi borç stoku 36,2 milyar dolar iken Eylül sonu itibarıyla 31,6 milyar dolara geriledi. 2021 yılı Ekim ayı itibarıyla iç borçlanmanın ortalama vadesi iki yıl öncesine kıyasla yaklaşık iki katına çıkarak 56 aya yükseldi. 2020 yılında AB tanımlı genel yönetim borç stokunun milli gelire oranı yüzde 39,7 iken, 2021 yılı ikinci çeyrek itibarıyla yüzde 38,4 seviyesinde gerçekleşti. AB üyesi ülkelerde bu oran aynı dönemde ortalama yüzde 91’dir. 2022 yılında 385,5 milyar TL’si iç, 120,4 milyar TL’si dış olmak üzere toplam 505,9 milyar TL borç servisi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Diğer taraftan 101 milyar TL karşılığı dış, 397,1 milyar TL karşılığı iç olmak üzere toplam 498,1 milyar TL borçlanma yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle 2022 yılı sonunda iç borç çevirme oranının yüzde 103 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRETTE DİKKAN ÇEKEN 2 RAKAM

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısı yapıldı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder şu ifadeleri kullandı:

"Çalışanlarla ilgili işçi ve işveren taraflarının görüşleri oldu. Asgari ücret teşvik konusunda belli konularda mutabakata varıldı. Zam oranlarına ilişkin olarak TİSK beklenen enflasyonu öneriyorduk bu sefer gerçekleşe enflasyonu alalım. Türk İş enflasyon üzerine refah payı ekleyelim dedi. Ben TİSK ve Türk İş temsilcimize sözü vermek istiyorum. Son toplantımızda da asgari ücretin ne olacağına karar vereceğiz. Son toplantıda bakanlığın bütçesi var bunu kendi aramızda analiz edip net bir tarih belirleyeceğiz. 4’üncü toplantının da geçmiş yıllara göre daha erken olacağını düşünüyorum. Aralarda devlet ve kamu tarafı olarak işçi ve işveren temsilcilerimizle diyaloglarımız sürüyor. Son toplantı için çalışma yapacağız. Bu toplantıyı size açıklayacağız. Geçmiş yıllara baktığımızda bunun ben daha erken tarihte olacağını düşünüyorum."

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise şu ifadeleri kullandı:

"İçinde bulunduğumuz şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olsun istedik. Size iyi yorumlar aktardık ancak geldiğimiz yolda aynı durumda değiliz. Komisyonun sağlıklı bir karar vermesi söz konusu olamadı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1.5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı Pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu.

İşverenlerimizin büyük itirazı üzerine TÜİK rakamları açıklayamadı komisyon başkanımız açıkladı. Enflasyonunda 435 kalemde değerlendirme yapıyor ancak asgari ücretlinin ana kalemi 30 civarındadır. Kira, konut ulaşım vs ele alındığı zaman yüzde 50’den fazla arttığını görüyoruz. Tespitinde bunların dikkate alınacağı kanaatiyle asgari ücretin milli gelirden pay alacak bir yapıya ulaşması beklentimizdi. Önümüzdeki toplantılarda bunu umarım gideririz."

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç şu ifadeleri kullandı:

"Hiçbiri enflasyona karşı farklı bir tavrımız olmayacağını korunacağını ifade ettik. Enflasyona ezdirilmeyeceği çok açık ortada 3 bin 161 gibi önerilmiş bir rakam olmadı. Enflasyona karşı çalışanlarımızı koruyacağız. Devletimizin resmi kuruluşu TÜİK’in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Bizim esas aldığımız kurum TÜİK’tir.

3 konuda mutabakata vardık. SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi yüzde 14’ün 9 olarak düzenlenmesi. İkinci olarak ilk günden itibaren dile getirdiğimiz 1’in vergi diliminin brüt asgari ücret miktarına çekilmesidir. Diğeri de 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin ilk yıllarda olduğu gibi yüzde 6 olması gibi bir mutabakat var. Çalışanlar enflasyondan korunacak. Türk İş’de hesapladı ancak bulunduğumuz nokta budur. Müzakeredir bu biliyorsunuz son toplantıya kadar bu devam edecek Türk İş görüşlerini beyan ediyor biz de ediyoruz umarım dengeli adil ve doğru bir asgari ücret tespit ederiz.

Üçüncü tur görüşmelerin ardından tarafların rakam açıklamasıyla birlikte Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

"İlk defa rakamlar bu toplantıda ortaya konulmuş görünüyor. Bu toplantı öncesinde prim payları ve gelir vergisiyle ilgili aşama katedildiği görülüyor. Bu ay sonuna kadar görüşmelerin devam etmemesi için bir sakınca yoktur. 

Ben bu görüşmeler çerçevesinde eninde sonunda bir anlaşma yapılacağını öngörüyorum. TÜİK’in verileri de ortada 21.30’luk. İşveren tarafı da enflasyonun üzerinde artış yapmayı zaten düşündüğünü beyan ediyor. Enflasyon üzerinde artış yapılacağına göre bu en azından yüzde 25-30’luk bir rakam olduğunu söyleyebiliyoruz. İşveren tarafının da bir rakam koyduğunu görüyoruz. Çok büyük ihtimalle benim beklentim 4 bin 4 bin 100 lira bir artış gerçekleşmesidir. Ben bu rakamlarda uzlaşacağını düşünüyorum.

En azından yüzde 25’in üzerinde bir artış olacağı konusunda işveren de hemfikir. Yeniden değerleme oranı yüzde 36’ydı. Gıda enflasyonun yüzde 30’a yakın işveren tarafı da uzlaşıya yakın gözüküyor. Asgari şartlarda dahil düşünseniz işveren tarafının önerisi dahi 3 bin 600 liralar gündeme gelmiş oluyor. Devlete karşı ödenecek vergilerde fedakarlık olacağı düşünülürse ben bu rakamların 3 bin 700- 4 bin 100 lira arasına sıkıştığını düşünüyorum.

Bence uzlaşı sağlanacaktır ilerleyen toplantılarda çünkü çok büyük görüş ayrılıkları yok. Refah payının da katılmasına razılar. İşçi tarafı da yüksek tutuyor beklentilerini. Diğer taraftan gelir vergisindeki oranı düşürerek aynı zamanda işçinin ödediği SGK prim paylarına destek olarak işverenin yaptığı gibi hükümetin de olumlu yaklaşacağını düşünüyorum.

Ben bu yıl içerisinde 3 tarafında imzalayacağı makul bir ücret seviyesinin çıkacağını düşünüyorum. 4’üncü görüşme önümüzdeki hafta bildiğimiz kadarıyla. Hedeflenen şuydu bu sene içerisinde biz 4 toplantıda bu işi bitireceğiz deniliyordu. Aralığın sonuna kadar süre var ama tarafların verdiği mesajların 4 toplantıda biteceği şeklindeydi. Önümüzdeki hafta işveren tarafının da içeride konuşuluyor ama işveren tarafının da bir komisyonu işçinin bir komisyonu var tekrar oralarda da bir görüşülerek net hale getirilmesi gerekiyor. Bugün karar çıkmasını beklemiyorduk ama anlaşmaların birbirine yakın olacağını düşünüyorduk.
Bu hafta bütçe de Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Meclis’ten geçtikten sonra karar netleşecek gibi görülüyor ayın 15’inde rakamlar telaffuz edilecek gibi görülüyor. 16 ve 17’sinde tekrardan bir toplantıyla netleştirilebilir de önümüzdeki hafta ben netleştirileceğini düşünüyorum."