Ekonomi Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı

Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı

03.12.2021 - 10:01 | Son Güncellenme:

Türkiye İstatistik Kurumu kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon kasımda yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu.

Kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %3,51, yıllık %21,31 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,71 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yıllık en düşük artış %5,77 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %7,91 ile alkollü içecekler ve tütün, %8,33 ile giyim ve ayakkabı ve %13,96 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %28,90 ile lokanta ve oteller, %27,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %25,14 ile ev eşyası oldu.

4 ANA GRUP YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Kasım ayında en az artış gösteren ana gruplar %0,03 ile alkollü içecekler ve tütün, %0,08 ile eğitim ve %0,58 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Kasım ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %6,31 ile ulaştırma, %5,36 ile çeşitli mal ve hizmetler, %4,10 ile lokanta ve oteller oldu.

Haberin Devamı

Kasım 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 34 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 36 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 345 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,22, bir önceki yılın Aralık ayına göre %18,43, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,76 artış gerçekleşti.

PROF. DR. SEFER ŞENER: EMTİA FİYATLARINDA NORMALLEŞME BEKLENİYOR

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, " Yüzde 20’nin üzerinde çıktı beklentinin doğrultusunda. Doğal gaza yapılan zamlar geçen ay içerisinde enflasyona her ay yansıyor. Şunu da unutmamak lazım sadece doğal gaz ile ilgili değil iki aylık dönemde kurlarda ciddi anlamda oynaklık söz konusu. Biz kurlardaki oynaklığın etkisini enflasyonun üzerinde yük olarak göreceğiz.,

Küresel çapta dünyada 2022’nin ilk çeyreğinde emtia fiyatlarında bir normalleşme bekleniyor. Doğal gaz zamlarının etkisi var. Muhtemel ki döviz kurlarının etkisi kalem kalem gelecek.

Bundan sonraki aşamada aralık ayı itibarıyla biz çiğ süte yapılan zammın etkisini de görebileceğiz. Orada küresel çapta bir avantaj var özellikle ilk çeyrekte emtia fiyatlarıyla ilgili düşüş beklenmesi enflasyon üzerinde ektili olacak. Biz yıl sonunu bu rakamların üzerinde kapatacağız. Aralık ayının rakamı geldiğinde 12 aylık dönemi değerlendirebileceğiz. Bu rakamlardan çekirdek kısma da bakmak lazım. Genel itibarıyla zaten beklentimiz yüksekti. Ancak şunu da unutmamak lazım. Eğer hükümet 120 milyar liralık destek sağlamasaydı. Doğal gazın henüz yansımadığını petrol fiyatlarındaki benzin, motorin ve oto gazın ÖTV alınmayarak yansıtılmadığı hesaplanırsa eğer bu devam ederse enflasyonda yukarı yönlü beklenti birinci çeyrekten sonra kırılabilecektir. Bunlar yapılacak desteklerle alakalı bir durumdur. Destekler ortadan kalkarsa o zaman enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki yansımaları mümkün olacaktır diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

"AVRUPA'DA EN YÜKSEK RAKAMLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Avrupa’da da 1982’den beri en yüksek rakamlarla karşı karşıyayız. Üretici fiyatlarındaki artışlar enflasyon üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Enflasyon bizde tüketimden talepten gerçekleşmiyor asıl enflasyon üretici fiyatlarından kaynaklanıyor. İşin arz yönlü baskısının olduğunu gösteriyor.