Ekonomi Son Dakika: Merkez Bankası'ndan piyasaya müdahale!

Son Dakika: Merkez Bankası'ndan piyasaya müdahale!

13.12.2021 - 12:55 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaya müdahale ediyor. TCMB yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.

Önceki hafta iki, geçen hafta bir kez satım yönünde döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bugün bir kez daha aynı yönde müdahalede bulundu.

Haberin Devamı

Müdahaleyi önceki duyurularında olduğu gibi, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" açıklaması ile bildiren TCMB, bu müdahaleye 14,50 TL'nin üzerinden başladığı görüldü.

Satım yönündeki bu doğrudan müdahale ile kur 14,30 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar bugün en yüksek 14,6348 seviyesini görerek rekor kırmıştı.

"İŞLEM PİYASASINDA SATIŞ YAPILIYOR"

Kur müdahalesinin ardından CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sefer Şener konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Merkez Bankası daha önceki dönemlerde öncelikle 2014 yılına kadar bu şekilde açıktan satım şeklinde müdahalesi vardı. Bunun diğer bir ayağı da var açıkçası bu da Borsa İstanbul üzerinden vadeli işlem piyasasında satış yapıyor. Burada gerekçe olarak kurdaki aşırı volatiliteden bahsediyoruz. Merkez Bankası sadece açıktan satış yoluyla müdahale etmeyebilir. Zorunlu döviz cinsi karşılıklar yüzde 25 seviyesine kadar çekildi.

Haberin Devamı

3 milyar dolarlık günlük satıştan bahsediyoruz 2014 yılında. Daha sonraki dönemde doğrudan satış metodunu bırakmıştı Merkez Bankası. Yeniden bu metod başlamış durumdadır. Kur belli bir seviyedeyken Merkez Bankası müdahale ediyor. Piyasada söyle bir beklenti oluştu. 13.50-80’lerin üzerine çıktığında kur Merkez’in müdahalesi gelecek şeklinde bir beklenti var.

Kritik bir üst nokta oluştu aslında. Dolayısıyla Merkez Bankası tekrar buradan müdahale edebilir diye beyan etmiştik. Ekonomik olarak kurun bu seviyelere taşınmasını gerektirecek bir gerekçe yok aslında. Belli niteliklerde faiz ve küresel çaptaki gelişmelerden kaynaklanıyor ve bunları gözardı edemeyiz.  Hem bir taraftan küresel çapta dolar endeksinde bir artış var Fed’in faiz artıracağına yönelik bir beklenti var. Varlık alımlarında azaltma hız kazanıyor. Bir taraftan da iç piyasada faiz indirileceği beklentisi var. Piyasanın tamamı 100 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor.

"ÇOK DERİN ALIM SATIMLAR YAPILMIYOR ASLINDA"

Merkez Bankası’nın müdahalesi serbest piyasa şartlarında yapılıyor. Merkez Bankası 13.80-90’ı marj olarak kabul ederek doğrudan satış yapıyor. 10 günden beri görüyoruz 13.80’i aştığında Merkez Bankası müdahale ediyor ve kur 13.50 seviyesine geri çekiliyor. Ancak yeniden kurda oynaklık görüyoruz. Çok derin alım satımlar yapılmıyor aslında. Piyasa beklentisiyle alakalı bir durum bu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası kurun 13.80’in üzerine taşınmasını istemiyor ve bu seviyelerden müdahale ediyor. Gördüğümüz kadarıyla kamuoyuna yansıyan rakamlar var. Vadeli opsiyonu akşamları görüyoruz. Ancak açığa sattığı kısımlarda 700 milyon dolarlık bir satış yapıldı ilk müdahalede. Buradaki satışın ne kadar olduğu da vadeli kısımda var mı yok mu onu akşam göreceğiz ancak diğer kısımlardaki net rakamları 15 gün sonra göreceğiz.

O zaman daha net değerlendirebileceğiz ama piyasaya yansıyan rakamlar var. Şu ana kadar satışlar 1.5 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Merkez Bankası’nın bu oynaklıkta tabi müdahale etmesi gerekiyor ancak bunun başka metodları var. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın farklı şekillerde müdahale ettiğini de görebileceğiz.