Ekonomi Togg’un yeni sedan modelinin görücüye çıkacağı tarih belli oldu

Togg’un yeni sedan modelinin görücüye çıkacağı tarih belli oldu

08.01.2024 - 11:00 | Son Güncellenme:

TOGG'un X platformu üzerinden paylaştığı yeni modelinin tanıtım videosu sosyal medyada büyük ilgi gördü. Peki yeni model ne zaman görücüye çıkacak? Türkiye'deki elektrikli araç piyasası ne durumda? İşte detaylar...

Togg'un merakla beklenen sedan modelinden ilk görüntüler paylaşıldı. Sosyal medya hesabından paylaşılan görüntüler büyük beğeni aldı. Las Vegas'ta 9-12 Ocak'ta düzenlenecek CES 2024'te görücüye çıkması beklenen yeni modelin, daha önce açıklanan model isimlendirme sistemine göre "T10S" olarak piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Yerli otomobilimiz TOGG, kamuoyunda sahip olduğu yoğun ilgi ve yüksek talep sebebiyle ilk etapta kura yöntemi ile satışa sunulmuştu. Asil ve yedek talihliler belirlenerek asil kazananlara otomobilleri süratle teslim edildi. Geride bıraktığımız aralık ayına kadar teslimatı öngörülen 20.000 aracın tamamı sahiplerine teslim edildi.

‘KAMUOYUNDA BEKLENEN BİR DURUMDU’

İlk teslimat sürecinden sonra, uygulama veya internet üzerinden genel satışa açılması kamuoyunda beklenen bir durumdu. Geçtiğimiz günlerde TOGG tarafından yapılan açıklamada, çekilişe katılan ve yedek listede yer alan kişilere sipariş önceliği verileceği, akabinde çekilişe katılan ancak hak kazanamayan kullanıcılara hak tanınacağı ve son olarak da genel siparişe açılarak talep toplanacağı açıklandı.

Haberin Devamı

‘TOGG’DA SİPARİŞLER ADALETLİ OLDU’

TOGG sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız, belirlenen başvuru ve talep tarihlerini TOGG’un resmi sitesi ve sosyal medya hesaplarından öğrenebilirler. İlk sipariş haklarının bekleyen veya başvurduğu halde alamayan kişilere verilmesi, yoğun ilgi gören TOGG’a erişim noktasında adaletli bir uygulama olduğu kanaatindeyiz.

TOGG BU YIL SİPARİŞLERE YETİŞECEK Mİ?

Mart ayının sonunda ilk kura sonuçları açıklanmış, akabinde hızla teslimatlar başlamıştı. 9 aylık süreçte 20.000 otomobil sahiplerine teslim edildi. Gerek ham madde gerek tedarik gibi hususlarda geçmiş dönemlerdeki gibi yaşanan zorluklar ortadan kalkmış durumda.

‘170 BİN ÜRETİM PLANLAMA ARASINDA’

Öte yandan TOGG’un üretime başlamasından kısa bir süre sonra günlük üretimin 80 ile 100 adetten, en az 100 adede ulaştığı beyan edilmişti. Bu yıl da 30.000 araç seviyesine rahatlıkla ulaşılabileceği anlamına gelmektedir ve kapasite günden güne artmaktadır. Üretim bandının geliştirilebilir altyapısı ve yeni nesil akıllı cihazların da yardımıyla süreç içerisinde yılda 170.000 araç üretimi yerli markamızın planlamaları arasında. Özetle üretim ve teslimat noktasında noksanlar yaşanacağını düşünmüyoruz.

Haberin Devamı

TOGG DİĞER ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GÖRE UCUZ MU?

TOGG kendi segmenti ve %100 elektrikli otomobiller arasında en uygun fiyatlı olan otomobil. Kendi segmentinde olan ve hatta daha düşük segmentte olan içten yanmalı bazı modellere nazaran da daha uygun fiyata sahip. Diğer yandan fiyat kıyaslaması yapılırken sadece fiyat odaklı değil sunduğu konfor, teknoloji, üretim kalitesi ve güvenlik donanımları gibi faktörleri de kıyaslamakta fayda var. Bu etkenler de göz önünde bulundurularak kıyas yapıldığında, TOGG’un ister elektrikli ister içten yanmalı tüm otomobillere nazaran, fiyatının tercih edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ALMAK CAZİP Mİ?

Elektrikli otomobil sadece ülkemizde değil, global anlamda da yükselen bir trend. Buna istinaden ülkemizde de alt yapı ve şarj istasyon noktaları hızla oluşturuluyor. Dolum noktaları henüz tam olarak arzu edilen seviyede olmamasına rağmen sayısı günden güne artıyor. Elektrikli otomobillerin münferit olarak ev ya da iş yerlerindeki prizlerde de şarj edilebilir olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Özetle elektrikli otomobil sahiplerini zor koşullar yaşatmayacak düzeye ulaşılmış durumda. Öte yandan karbon salınımı sebebiyle uluslararası anlaşmalar ve yurt içi planlamalar dahilinde tüm dünyada içten yanmalı araçlar yerini elektrikli otomobillere bırakmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda elektrikli otomobil ve bulunabilecek farklı alternatifle çalışan otomobil trendi artarak devam edecektir.

Dolayısıyla bu durum şarj ve altyapı yatırımlarının artarak devam edeceği anlamına geliyor. Tüm bu faktörler düşünüldüğünde otomobil almayı düşünen kullanıcılar kendi koşulları dahilinde karar verebilirler.

‘SATIŞLAR YÜZDE 845 ARTTI’

Tüm dünyada elektrikli araç satışları katlanarak artıyor. Açıklanan 2023 verilerine istinaden ülkemizde %100 elektrikli araç satışları 2022 yılına oranla ortalama %845 artmış durumda. Bu pazarda toplam satış adedi 65.532 olurken, tüm pazar payının %6.76’ine sahip. Ulaştığı 19.583 satış adediyle yükselen elektrikli otomobil trendinin lokomotifi ise TOGG oldu. En yakın rakibinin satış adedi ise 12.150.

Haberin Devamı

TOGG ulaştığı satış adediyle kendi segmentinde pazarın neredeyse %30’una tek başına sahip. 2024 yılında elektrikli otomobil pazar payının %10 seviyesini geçeceğini öngörüyoruz. Devam eden süreçte ise pazar payı hızla artmaya devam edecektir.”

TOGG'UN KAÇ MODELİ VAR?

Yerli otomobil TOGG'un toplamda 5 modeli bulunuyor. Bu yıl satılan T10X modeli C-Segment SUV olarak piyasaya çıkacak. Onun haricinde TOGG T10S C-segment Sedan, TOGG T8CX C-segment Xcoupe, TOGG T8X B-segment SUV ve TOGG 10V C-segment MPV olarak satılacak.

TOGG’UN 2024 YILI İÇİN SİPARİŞ TAKVİMİ BELLİ OLDU

Markanın geçtiğimiz yıl çekilişle teslimatlarını gerçekleştirdiği ilk modeli T10X için bu yıl çekiliş yapılmayacak. Teslimatlar sipariş sırası, konfigürasyon özellikleri ve bunlara bağlı üretim planlamasına göre gerçekleşecek. 6-10 Ocak tarihleri arası 2023 yılında yapılan çekilişte yedek listede yer alan kullanıcılar için konfigürasyon güncelleme dönemi olacak.

15-19 Ocak tarihleri arasında 2023 yılı nisan ayında yapılan çekilişe katılan ancak sipariş hakkı kazanamayan kullanıcılara sipariş önceliği verilecek. 20 Ocak 2024 itibarıyla da sipariş ekranları tüm kullanıcılara açık olacak. Bununla birlikte Togg, 2024 yılında kurumsal kullanıcılardan da sipariş toplayacak. Şirket açıklamasında T10X’te kullanılan güvenlik ve konfora yönelik yazılımları sürekli güncelleyerek cihazların yıllarca yeni kalmasının ve bu sayede yüksek bir ikinci el değerine sahip olmasının hedeflediği de belirtildi.