Ekonomi Stok kalmadı yeni projeler başladı

Stok kalmadı yeni projeler başladı

17.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılın son çeyreğinde proje atağına geçen Sur Yapı, ilk olarak Taşdelen’deki Tilia projesini satışa çıkarıyor. Bu yılı 3 projeyle kapatmayı planlayan firma 2014’te de hız kesmeyecek.

Stok kalmadı yeni projeler başladı

Gayrimenkul sektöründe önemli projelerin altına imza atan Sur Yapı, yeni projelere hız verdi. Bu kapsamda İstanbul, Taşdelen bölgesinde gerçekleştireceği yeni projesi Tilia’ı 18 Eylül’de satışa çıkaracak olan firma Sultanbeyli ve Bayrampaşa projelerine de hazırlanıyor.
Sur Yapı mimari grubu tarafından tasarlanan ve 4 blokta 278 konut ve ticari alandan oluşan Tilia projesinde farklı blok yapılarında 55 metrekarelik 1+1'den 225 metrekarelik 4+1'e kadar farklı daireler bulunuyor.
Projede lansmana özel olarak yüzde 10 indirim gerçekleştirilirken, bütçelere uygun şekilde birçok kişiye özel alternatif ödeme planı sunuluyor. Projede, ayrıca banka kredisi vasıtasıyla 120 aya varan vadelerde konut kredisi kullandırılıyor.
Az katlı bloklar
Tilia, ortasında havuzu, çocuk oyun alanları gibi birçok sosyal donatının yer aldığı bahçesi ve bunun çevresinde konumlanan az katlı ve yatay bloklardan oluşuyor. Blokların az katlı ve yatayda konumlandırılması projenin sosyal donatıları ile bütünleşmesini sağlarken, projedeki dairelerin kat bahçeleri ve terasları ile bu alanlardan en uygun şekilde faydalanılmasını sağlıyor.
Taşdelen doğal kaynak suyu ve Taşdelen Ormanı’nın hemen yanı başında olan Tilia projesi, yapımı süren 3. Köprü ve TEM bağlantı yoluna yakın bir yerde, Şile otobanına 1 km mesafede bulunuyor.
Yılsonuna kadar 3 proje
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, hem satışlarda hem de inşaatta iyi bir grafik yakaladıklarını belirterek, ellerinde stok olmaması nedeniyle yeni projelerini devreye almaya başladıklarını söyledi.
Bu yılın sonuna kadar 3 projeyi satışa çıkaracaklarını anlatan Altan Elmas, Tilia’nın bunun ilk ayağını oluşturduğunu söyledi. Tilia’nın iki etaptan oluştuğunu ve bu projede toplamda 650 konuta ulaşacaklarını vurgulayarak, “Projeye ön talep topluyoruz. Şu anda çok iyi bir talep aldık. Resmi satışlarla birlikte de projenin kısa sürede satılacağını düşünüyoruz” dedi.
Altan Elmas, Tilia’nın ardından Sultanbeyli’de de yeni bir projeyi satışa çıkaracaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Tilia’nın ilk etabını satışa çıkarıyoruz. 2. etabını ise 2014 baharında satışa sunacağız. Sultanbeyli projesi ve peşinden Bayrampaşa’daki Eyüp Anıt Mezarı’nın karşısındaki proje gelecek. Burada 300 ofis ve AVM planlıyoruz. Toplamda 2 parsel olan projenin 40 bin metrekarelik ilk etabına başlayacağız. Burada ön talep topluyoruz. Böylece 2013 son çeyreğinde 3 projeyi satışa çıkarmış olacağız.”

2014'TE HIZ KESMEYECEK
Altan Elmas, 2014 yılında da hız kesmeyeceklerinin altını çizerek, orta kesime yönelik konut üretimine devam edeceklerini söyledi. Elmas, Kentsel dönüşüme gireceklerini ve bu kapsamda 2014 baharında Gaziosmanpaşa’da 1200 dairelik bir projeyi devreye alacaklarını ifade etti.
İzmir’deki arsalarında Hayat Holding ve Torunlar ile birlikte planladıkları projenin ruhsatını yılbaşına kadar alacaklarını söyleyen Elmas, “Orada AVM, rezidans ve marina olacak. Bir de otel yapmaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

NİSANDA AÇILIYOR
Altan Elmas, mevcut projelesi Exen İstanbul’da yatay bloklarda hayatın başladığını, kuleyi ise 2014 Nisan’da bitireceklerini belirterek, “Kulede dairelerin yüzde 75’ini sattık. 10 tane 248-285 metrekarelik loftları satışa çıkaracağız” dedi.
Güneşli’deki Corridor’da dairelerin yüzde 70’ini sattıklarını ve ticari alanları satışa çıkaracaklarını belirten Elmas, “Metro Garden’da satışlar bitti, teslimat başladı. Buranın AVM’si Mart 2014’te açılacak. Adapark’ta teslim ve satışları tamamladık” dedi.

Batışehir'de teslimden önce 3’lü kampanya
EgeYapı Group tarafından Bağcılar’da inşa edilen Batışehir’de yeni bir kampanya başladı. Buna göre isteyenler yüzde 1 peşinat vererek sonraki ilk 24 ay boyunca 742’şer lira ve ardından 96 ay boyunca 1.461 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi olabiliyor.
İkinci alternatifte ise yine yüzde 1 peşinat ödeyen müşteriler, taksit ödemelerini 1 yıl öteleyerek ilk iki etabın tesliminden sonra başlatabiliyor.
Bir diğer alternatif ödeme planı kapsamında ise yatırımcılar, yüzde 5 peşinat ödeyip ardından ilk 24 ay 571 lira ve sonraki 96 ay boyunca da 1.124 liradan başlayan taksitler ödeyerek Batışehir’den ev alabiliyor.
Yaklaşık 700 milyon TL’lik yatırımla 818 bin metrekarelik inşaat alanına sahip Batışehir’de 1+0’dan 5+1’e kadar toplam 3 bin 305 konut bulunuyor.
Projede konutların yanı sıra otel – rezidans ve ofislerin yer alacağı Batışehir Premium ile çok sayıda önemli markanın da bulunacağı bir açık hava çarşısı bulunacak.
Birinci sınıf markalar
Batışehir’de yaşam sonbaharla birlikte başlıyor. Tamamlandığı zaman 15 bin kişinin yaşayacağı dev bir şehir haline gelecek olan Batışehir’in konutlarında tercih edilen markalar arasında Franke, Tepe Home, Serel, ECA, Kale Mutfak gibi alanında önde gelen markalar yer alıyor.

DAP Yapı iki bölgede yatırım atağına geçti
Farklı mimarideki projeleriyle dikkat çeken Dap Yapı, 2013’ün son çeyreğinde dört yeni projenin startını vermeye hazırlanıyor. İkisini, Avrupa yakasında Kağıthane’de hayata geçirecek olan şirket, diğer iki proje içinse Asya yakasında Kartal-Maltepe bölgesini seçti.
Projelerin lokasyon anlamında mükemmel olduğunun altını çizen DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Kağıthane’nin ofis, Kartal-Maltepe’nin ise karma konseptte konumlandırılacağı söyledi. Projelerin toplam hacmi ise 3 milyar lirayı bulacak.
Ayrıca sadece kendi tarihinin değil, inşaat sektörünün de gelmiş geçmiş en büyük hacimli projelerinden birini hayata geçirmeye hazırlanan firma, Emlak GYO çatısı altında yeni bir projeye başlıyor. Kartal’da yaklaşık 65 bin metrekarelik arsada, içinden hızlı tren geçen, okul, AVM, hastane, rezidans, ofis ve cami gibi birçok farklı unsuru barındıracak olan ve önünde marina bulunan ilk karma projenin lansmanı için gün sayılıyor.
36 ay sıfır faiz yaptı
Dap Yapı Maltepe Dragos’ta hayata geçirdiği son projesi Vazo Kule için ise yeni bir fırsat kampanyası başlattı. 36 ay vadeye sıfır faiz kolaylığı sunulan kampanyada proje, kira geliriyle kendini amorti ediyor.
2 adet rezidans ve 1 adet ofis bloğunun bulunduğu proje, toplam 399 üniteden oluşuyor. 289 rezidansın yüzde 70 oranında satışını gerçekleştiren Dap Yapı, 99 adetlik home office bloğunda kendi finansman sistemiyle 36 ay vadeye sıfır faiz imkânı sunuyor.
Rotana İşletecek
Vazo Kule’de ‘Oturmadığın dönemde kirala’ modeliyle alternatif kazanç sunuluyor. Böylece daireler haftalık, aylık ya da yıllık kiraya verilebiliyor. Bir süredir projelerini rezidans-otel konseptinde çözen firma, Vazo ve Dalga Kule’deki rezidansların işletmesini ise dünyaca ünlü otelcilik şirketi Rotana’ya verdi.

Kiraların en fazla yükseldiği İl Kocaeli
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Ağustos ayı raporu yayınlandı.
İstanbul, Ağustos’ta ikinci el konut fiyat artışında zirvede yer alırken, Kocaeli kiraların en fazla yükseldiği il oldu. Türkiye genelinde yeni konut fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 12.47 oranında arttı.
Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan rapora göre Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.41, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.95 oranında artış gerçekleşti.
Yeni konut fiyatları arttı
İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.79 değer artışıyla, Ağustos 2013’te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu.
Rapora göre yeni konut fiyatları ise geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 2.66 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.47 oranında yükseldi.

‘Fiyat artışı devam eder’
Sonuçları değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, iç talepteki canlanma sonucunda yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.9 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2. çeyrekte yüzde 4.4 büyümeyi yakaladığını söyledi.
Torun, “İnşaat sektöründeki büyüme hızlarına baktığımızda ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 7.6 büyümenin varlığını görüyoruz. Ülke ekonomisine kıyasla daha yüksek bir büyüme gösteren sektör, ekonomiye olumlu katkılar yapıyor” diye konuştu.
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde yüzde 2.66 oranındaki artışın önemli olduğunu ifade eden Torun, “Hazirandan bu yana fiyatlarda görülen bu artış eğilimin önümüzdeki dönemde devam edecek” dedi.

TOKİ, dönüşümde kiracıyı da unutmadı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), dönüşümde kiracıların da mağdur olmamasını sağlayacak projeyi uygulamaya koydu. Karabük’te 9.7 hektarlık alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesinde hak sahiplerinin yanı sıra 63 kiracının da konut sahibi olması sağlandı.
Karabük’te 63’ü kiracılar için olmak üzere 361 konut için 17 Ekim 2013’te kura düzenlenecek. TOKİ ile Karabük Belediye Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Karabük Soğuksu Mahallesi 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin protokol 22 Ocak 2013’te imzalanmıştı. Proje kapsamında 9.7 hektarlık alan çarpık yapılaşmadan arındırılacak.

Basra’nın ilk AVM’si için kolları sıvadı
Türkiye ve yurtdışında çok sayıda projeye imza atan Kare İnşaat, Irak’ın en güneyinde bulunan Basra kentine 45 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan, tamamı çelikten oluşan Basra Times Square alışveriş merkezini inşa ediyor.
2014’te tamamlanması planlanan AVM, tekstil, ev dekorasyonu, elektronik, yeme-içme, güzellik merkezi, eğlence merkezi, sinema, otopark gibi hizmetleriyle geniş bir kitleye hitap ediyor.
120 den fazla tamamı çelikten yapılan projelere imza atan Kare Çelik İnşaat’ın sahibi Nuri Işık, yapımı devam eden AVM inşaatının malzemelerinin Türkiye’den gönderildiğini söyledi.

Kurbağalıdere için kurtuluş reçeteleri
Kadıköy Belediye’sinin Kurbağalıdere Vadisi'nin tasarımı için açılan fikir projesi yarışması sonuçlandı.
Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan fikir projesi yarışmasında şartname satın alan 179 müellifin 60’ı proje teslim etti. Değerlendirme çalışmaları Ersen Gürsel’in başkanlığında Can Kubin, Nurbin Paker, Firuz Soyuer ve Murat Tabanlıoğlu'dan oluşan asli jüri tarafından yapıldı. Yarışmanın ödül töreni 21 Eylül 2013 Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak. Projeler 13 Eylül’den itibaren Caddebostan Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.

Türk Ytong 50. yaşını Haliç’te törenle kutladı
Yapılarda ısı yalıtımı, depreme dayanıklılık ve sürdürülebilirlik denince akla gelen ilk malzeme Ytong’un, Türkiye’deki 50. yaşı törenle kutlandı. Gecede Türk Ytong’un kurucularına ve ortaklarına Şükran Plaketleri verildi. Ytong’un Türkiye’de üretilmesinin önünü açan İsmet İnönü adına kızı Özden Toker’e de Şükran Plaketi sunuldu.
Ytong’un Alman ortağı Xella Şirketi Başkanı Jan Buck-Emden ve dünyadaki 20 Ytong üreticisi ülke başkanı ve temsilcileri de geceye katıldı. Türk Ytong’un Kurucusu ve Onursal Başkanı Bülent Demiren, “50. yıldönümünü dünyadaki Ytong şirket temsilcileriyle kutlamaktan mutlu olduklarının söyledi.