Ekonomi Süt üreticileri zam beklentisinde

Süt üreticileri zam beklentisinde

26.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süt üreticileri, çiğ süt fiyatının belirlenmesinin üstünden daha 20 gün geçmeden süt fiyatlarının artırılmasını talep etti.

Süt üreticileri zam beklentisinde

Ulusal Süt Konseyi (USK), 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ sütte üreticiden çıkış fiyatını brüt 4 lira 70 kuruş olarak ilan etmişti. Verilen 20 kuruşluk prim desteği ise artırılmamıştı. Süt sektörünün temsilcileri dün yaptıkları ortak açıklamada, girdi maliyetleri nedeniyle bu fiyatın düşük kaldığını, fiyatın yeniden revize edilmesi gerekliliğinin doğduğunu ifade ettiler.  Dünyada kabul gören yem/süt paritesine göre, 1 litre çiğ süt ile 1.5 kilo yem alınabilmesi durumunda üretimin sürdürülebilirliği sağlanıyor. Sektör temsilcileri Türkiye’de bu paritenin halihazırda 0.93 olduğunu kaydettiler. 

Haberin Devamı

USK’nin yaptığı açıklamada, ‘Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir’ ifadesi hatırlatılırken, üreticinin eline toplama, soğutma, borsa tescil ücretleri gibi masraflar çıkarıldıktan sonra yaklaşık 4 lira 41 kuruş geçeceği belirtildi. Özellikle yem fiyatlarındaki artış, akaryakıt ve enerji fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu sorunlara yönelik istikrar sağlayıcı tedbirler alınamayacak olursa bu topraklarda ne et ve süt üretilebilecek ne de bu ürünler ucuza tüketilebilecektir” denildi. Ayrıca süte verilen 20 kuruşluk primin 60 kuruş seviyelerine çıkarılması istendi.

Basın açıklamasına Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu imza attı.