Ekonomi TAİ-Airbus A350 ortaklık anlaşması imza töreni

TAİ-Airbus A350 ortaklık anlaşması imza töreni

04.12.2008 - 13:50 | Son Güncellenme:

.

TAİ-Airbus A350 ortaklık anlaşması imza töreni

Fransa’nın Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Dominique Bussereaf, "TUSAŞ ile yapılan bu anlaşma benim gözümde Türkiye ve Avrupa’nın endüstriyel konuda gerçekleştirebilecekleri ortaklık ve ittifakın bir simgesidir" dedi.
Bakan Bussereaf, TUSAŞ ile Airbus arasında imzalanan A350XWB yeni nesil uçağının kanatçık iş paketi dolayısıyla TUSAŞ Akıncı Tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, TUSAŞ ile Avrupa Uzay Havacılık ve Savunma Ajansı (EADS) ve Airbus grupları arasında bu anlaşmayla havacılık alanında olağanüstü bir adım atıldığını ifade etti.
EADS, Airbus ve TUSAŞ arasındaki ortaklığın yıllar içinde güçlendiğini belirten Fransız Bakan, COUGAR helikopterlerinin üretimiyle başlayan ilişkinin daha sonra Airbus’ın A320 ve A280 ile geleceğin askeri nakliye uçağı A400M uçaklarındaki işbirliğiyle aşama kaydettiğini söyledi.
TUSAŞ’ın A400M uçağının geliştirilmesi konusunda çok başarılı bir performans sergilediğini belirten Bussereaf, bugün imzalanan anlaşmayla da TUSAŞ’ın Airbus ailesine tam olarak katıldığını vurguladı.
Fransız Bakan, "A350XWB model uçağın yeni serilerinin geliştirilmesi konusundaki endüstriyel kanadın ötesinde TUSAŞ bundan bölge Airbus’ın ticari kanadında da yer alacaktır" dedi.
Bakan Bussereaf, bugün kutlanan bu anlaşmanın iki ülke arasındaki stratejik işbirliği açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Fransa’nın Türkiye ile kurmayı arzu ettiği çok şekilli ortaklıklar politikasına tam bir uyum sağladığını vurgulamak isterim. Aynı zamanda Avrupa Birliğinin git gide daha fazla dile getirilen Türkiye ile Avrupa’nın birbirlerine yakınlaşma arzusu içinde de yer alıyor" şeklinde konuştu.

ALMANYA DEVLET BAKANI
Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Günter Gloser de yaptığı konuşmada, Avrupa ile Türkiye arasında bugün atılan adımın Türk teknolojisine duyulan güveni gösterdiğini ifade etti.
Bu anlaşmayla TUSAŞ’ın stratejik bir ortak haline geldiğini belirten Gloser, bundan böyle havacılık ve uzay sanayi alanında ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirtti.
Gloser, Türkiye’nin otomotiv sanayinde önemli bir ilerleme sağladığını, otomotiv sanayine performans, yenilikçilik ve güven kazandırdığını söyledi.
Dünyadaki finansal krizin sonuçlarının daha uzun süre etkili olacağını vurgulayan Gloser, bu nedenle böyle bir dönemde ülkeler arasındaki işbirliğinin önem kazandığını kaydetti.
Gloser, "Bugünkü imza töreniyle Türkiye, Avrupa Birliği ile entegrasyona daha çok yaklaşmıştır" diye konuştu.

AIRBUS BAŞKANI
AİRBUS Başkanı Tom Anders da konuşmasında, A400M ve Airbus’ın diğer sivil uçaklarıyla başlayan işbirliğinin bugün ortak üretim aşamasına geldiğini bildirdi.
TUSAŞ’ın Airbus’ın tam ortağı haline geldiğinin altını çizen Anders, 500 milyon dolarlık bu projede TUSAŞ’ın ticari alanda da ortak olacağını söyledi.
A350XWB uçağında şimdiye kadar 500 sipariş aldıklarını ifade eden Anders, "en iyi teknolojiye sahip uçak" olarak tanımlanan bu uçağın, 2012’de uçmaya başlayacağını belirtti.

EADS BAŞKANI
EADS Başkanı Louis Gallois de yaptığı konuşmada, "tarihi bir olay olarak" nitelendirdiği bugünkü imza töreninin Türkiye ile stratejik işbirliğinde önemli bir adımı oluşturduğunu kaydetti.
Bugün TUSAŞ ile başlayacak olan kanatçık iş paketinin önümüzdeki 10 yıllar boyunca devam edeceğinin altını çizen Gallois, "Biz Türkiye ile ortaklığımızı daha ileri aşamalara taşımaya hazırız" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin teknolojik gelişmesinden çok etkilendiklerini belirten Gollois, Türkiye ile bundan sonra havacılık ve uzay alanında hem sivil hem de askeri alanlarda da işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.
Gollois daha sonra bugünkü imza törenine atıfta bulunarak Casablanca filmindeki "bu güzel bir ilişkinin başlangıcı" ifadesini kullandı.
TUSAŞ ile Airbus yetkilileri arasında "risk paylaşımı" çerçevesinde imzalanan A350XWB anlaşması TUSAŞ’ın kendi teknolojik tasarımıyla katkıda bulunduğu ilk büyük sivil proje olması açısından önem taşıyor.