Ekonomi ‘Tarımını desteklemeyen tek bir ülke yok’

‘Tarımını desteklemeyen tek bir ülke yok’

15.08.2008 - 02:21 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, “Dünyada tarımını desteklemeyen tek bir ülke yok” dedi.

‘Tarımını desteklemeyen tek bir ülke yok’

Yetkin, Denizbank’ın düzenlediği Tarım Şenliği kapsamında Adana’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin üretimden caymaması ve caydırılmaması gerektiğini söyledi.
ABD dahil tüm ülkelerde tarıma karşı korumacılık olduğunu ve tarımın desteklendiğini ifade eden Yetkin, “Dünyada tarımını desteklemeyen tek bir ülke yok. AB’nin masallarına kanmayın. ‘AB bu süreçten sonra tarımı desteklemiyor’ ifadeleri büyük bir yalan. Örtülü şekilde ve ince kalem oynatmalarla kendi üreticilerine destek veriyorlar” ifadesini kullandı.
Türkiye’de de tarıma ayrılan kaynakların artırılması, tohum, ilaç, gübre ve sulamayla ilgili ücretlerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yetkin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk çiftçisi yüksek maliyetle üretiyor ve rekabet edemiyor. Üre ocak ayında 62 YKr, şimdi 1,2 YTL. Yüzde 33’lük nitrat 40 YKr idi, şimdi 80 YKr. ‘Gübrenin ham maddesi yurt dışından, fiyatı yükselir’ denebilir, ‘Biz, bu dönemde gübre desteği veriyoruz, bu telafi edici olabilir’ denilebilir. Ama çiftçi pahalı buluyor. Türk çiftçisinin rekabetçi ürün üretmesi, dünyaya mal satımı ve bunun gelirinin dönüşümünü sağlamada güçlük yaşıyoruz.”

300 milyon YTL kredi
Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk toplantılarla 6 bin 500 üreticiye, ekonomi, kuraklık, küresel ısınma, verimlilik ve AB süreci konularında eğitim vereceklerini söyledi. Ertürk, “Tarım kredilerini, ‘Üretici Kart’ta topladık. Şenlikte yaklaşık 150 bin üreticimize bu kartı vermeyi hesaplıyoruz. Bu, üreticimize 300 milyon YTL kredi desteği anlamına geliyor” dedi.