Ekonomi Teknofest güneşi doğudan yükselecek

Teknofest güneşi doğudan yükselecek

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Teknofest, bu yıl 22 - 27 Eylül arasında ‘üçüncü uçuşunu’ Gaziantep Havalimanı’nda yapacak. Festival teknoloji meraklısı gençlerin ayağını yerden kesecek.

Teknofest güneşi doğudan yükselecek

Türkiye’nin ‘milli teknoloji hamlesi’ doğrultusunda gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturan Gaziantep Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (Teknofest) için geri sayım başladı. Teknofest, bu yıl ‘üçüncü uçuşunu’ 22 - 27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep Havalimanı’nda gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Teknofest, 2021 yılında tekrar İstanbul’da düzenlenecek. Bundan sonra çift haneli yıllarda Anadolu’nun farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek olan Teknofest, tek haneli yıllarda ise İstanbul’da düzenlenmeye devam edecek. Teknofest 2020’nin tanıtım toplantısı dün Zeugma Müzesi’nde yapıldı.

Zirveye taşıyacak

Toplantıda konuşan Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’i 2020’de Anadolu’ya taşıdıklarını açıkladı. Aday olarak belirlenen kentleri çeşitli kriterlerde değerlendirerek Gaziantep’i seçtiklerini belirten Bayraktar, “Gaziantep hem sanayi hem akademik anlamında Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri. Gaziantep aynı zamanda şehirlerin buluşma noktası” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl festivalde gökyüzüne bakan her bir çocuğun gözündeki parıltının en önemli umut ışıkları olduğunu belirten Bayraktar, “Bu umut ışığnı daha da artıralım, daha çok gencimizin yüreğine düşürelim istiyoruz. Bu nedenle milli teknoloji hamlesine gönül verenleri Gaziantep Havalimanı’na bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Teknofest’te tohumlanan düşünce filizlerinin Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacağını söyleyen Bayraktar, “Milli teknoloji hamlesinin meşalesini bu yıl Gaziantep’ten yakıyoruz” dedi.

İstanbul’dan da vazgeçmediklerini kaydeden Bayraktar şöyle devam etti:

“2021 Eylül’de yine İstanbul’da olacağız. Teknofest’in birinci yılında 560 bin, ikinci yılında ise 1.7 milyon kişi ağırladık. Teknofest iki yılda Türkiye’nin havasını değiştirerek, milli teknoloji havasını hakim kıldı. Bu yıl dünyaya sesimizi Güneydoğu Anadolu’dan duyuracağız. İlk yıl 83, ikinci yıl 122 ülkeden katılımcı oldu. Bu yıl çıtayı Gaziantep’te daha da yukarı çekmeyi hedefliyoruz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve Teknofest İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır da milli teknoloji hamlesinin toplumsal dip dalgaya dönüşmesiyle başarıya ulaşacağını belirtti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise, “Teknofest’in uluslararası boyutunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bize imrenerek bakan toplumlar için de bir umut olacak” dedi.

Haberin Devamı

Teknofest güneşi doğudan yükselecek

4 milyon liralık malzeme sağlanacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu bir festival değil aynı zamanda dönüşüm ve gelecek. Gaziantep’in geleceği olarak Teknofest’ten önce ve sonra olarak iki döneme ayrılacağını düşünüyorum” dedi. Gaziantep Valisi Davut Gül ise 82 milyona mal olan markayı daha ileriye götürme sorumluluğu duyduklarını belirtti.

Toplumda teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen Teknofest 2020 kapsamında gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için 23 farklı kategoride yarışmalar düzenleniyor. Yarışmalar için son başvuru tarihi 28 Şubat. Gençlerin projelerine destek olmak için ön eleme aşamasını geçen takımlara 4 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağlanacak. Yarışmada dereceye giren takımlara ise 3 milyon liranın üzerinde ödül var.

Demirören Medya destek veriyor

Medya paydaşları arasında Demirören Medya Grubu’nun da yer aldığı Teknofest’e pek çok üniversite de destek veriyor.

Haberin Devamı

Teknofest 2020 teknoloji yarışmaları destekçilerinden AFAD, ASELSAN, BAYKAR, Bilişim Vadisi, CBDDO, HAVELSAN, Milli Eğitim Bakanlığı, ROKETSAN, SANKO, STM, TARNET, TEI, THY, TURKSAT, TUSAŞ, TÜBİTAK, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE ile birlikte festivale BMC, DHMİ, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, TAI, Türk Patent, Türkiye Uzay Ajansı, Turkcell, TÜBA, Türk Hava Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı destek sağlayacak.