Ekonomi Teknoloji ihracatıyla büyüyor

Teknoloji ihracatıyla büyüyor

27.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de televizyon pazarının lideri, beyaz eşyanın ise ilk üç üreticisinden biri olan Vestel, yeni nesil teknoloji ihracatında da hızlı büyüyor. Yerli batarya ve elektrikli araç şarj ünitelerini farklı ülkelere gönderdiklerini belirten Vestel CEO’su Turan Erdoğan, “Gücünü Ar-Ge’den alan bir teknoloji şirketiyiz” dedi.

Teknoloji ihracatıyla büyüyor

Elektrik-elektronik sektöründe Türkiye’nin yaklaşık çeyrek asırdır ihracat şampiyonu olan, geçen yıl 2.6 milyar dolarlık ihracat geliri elde eden Vestel, yeni nesil teknolojilerde de adından söz ettiriyor. Vestel CEO’su Turan Erdoğan “Katma değeri yüksek teknoloji ihracatında Vestel’in payı artacak. Vestel mühendislerinin tasarladığı ve geliştirdiği ürünlerimizi dünyanın 158 ülkesine ihraç ediyoruz. Elektrikli araç şarj ünitelerini dünyanın dört bir yanına ulaştırıyoruz. Batarya üretimimiz Vestel’in büyümesine ivme kazandıracak” dedi.

Haberin Devamı

Vestel’in başarı grafiğinin teknoloji, inovasyon ve ihracat odaklı sürdürülebilir iş modeli sayesinde istikrarlı bir seyir izlediğini belirten Vestel CEO’su Turan Erdoğan, Türkiye’de televizyon pazarının lideri, beyaz eşyanın ise ilk üç üreticisinden biri konumunda olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Hayatı kolaylaştıran ve insanlara fayda sağlayan ürünlerimizle Türkiye’nin adını dünyanın 158 ülkesine ulaştırıyoruz. Her zaman altını çizerek söylediğimiz bir şey var: Vestel yalnızca bir beyaz eşya ve TV üreticisi değil, bir teknoloji şirketi. Bu kapsamda geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyor, üretimindeki gücümüzü Ar-Ge yatırımlarımızdan alıyoruz. Türkiye’de en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 10 şirket arasındayız. ABD, İngiltere, Çin, Hong Kong, Tayvan, Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerimizde toplam 1800 kişi çalışıyor.”

Haberin Devamı

Marka değerinde ilk 5’te yer aldı

Vestel, bu yıl uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırması’nda geçen yıla göre 7 sıra yükseldi ve 4. sırada yer aldı. Marka değeri 720 milyon dolara ulaştı.

Vestel, yerli bisiklet bataryası üretim ve ihracatına ek olarak bugün dünyada küçük ev aletleri trendlerinde önemli bir yer tutan, tüketicinin yoğun talep gösterdiği şarjlı dik süpürge ürünü için de batarya üretimine başladı. Geçen yıl ilk yerli bataryalı dik süpürgeyi ürettiklerini kaydeden Erdoğan, “Tasarım ve üretimi tamamen Vestel kaynaklarıyla yapıldı. Seri üretime en kısa sürede başlamayı planlıyoruz. Bu gelişmeyle birlikte katma değeri yüksek ihracatta Vestel’in payı artacak. Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz batarya üretimimiz Vestel’in büyümesine ivme kazandıracak” diye konuştu.

Dünyayı ‘şarj ediyor’

Dünyada elektrikli arabaya artan talep ile küresel batarya üretiminin ivme kazanması nedeniyle Avrupalı ve Asyalı şirketlerin rekabeti yaşanıyor. Vestel de bu alanlar başta olmak üzere yeni nesil teknolojilerde elini güçlendirecek hamlelerde bulunuyor. İhracat ajandalarının en önemli gündem maddesinin yeni alanlara odaklanmak olduğunu belirten Erdoğan, “Özellikle son 2 yılda imza attığımız başarılarla bu yolda önemli bir mesafe kat ettik. Elektrikli araç şarj cihazları yani kısaca EVC bu alanların en önemlilerinden biri. Dünya genelinde çok ciddi bir EVC talebi var. Yaptığımız anlaşmalarla EVC’leri dünyanın dört bir yanına ulaştırıyoruz. Dünyanın en büyük elektrik hizmeti şirketlerinden Iberdrola’nın İngiltere, İtalya ve İspanya’daki elektrikli araç şarj noktaları için destek oluyoruz. Ayrıca, Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden E.ON ile elektrikli şarj cihazları üretimi için anlaşmaya vardık. Almanya’da evlerde ve yol üzerinde yaklaşık 28 bin E.ON elektrikli araç şarj noktası bulunuyor. Şarj istasyonlarında Vestel tarafından üretilen EVC’leri kullanılacak” dedi.

Haberin Devamı

Bisikletlere batarya

Küresel batarya üretiminde Avrupalı ve Asyalı şirketler arasında ciddi rekabet yaşanıyor. Çinli ve Güney Koreli şirketler dev batarya fabrikaları inşa ederken, Avrupalı ülkeler süreci yakından takip ederek şirketlerine rakiplerini yakalaması için teşvikler sağlıyor. Bu pazarda çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ve katma değeri yüksek ihracata olanak tanıdığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ülkemizin bulunduğu stratejik konum başta olmak üzere Çin’e alternatif bir tedarikçi olmamız için gerekli olan her şeye sahibiz. Biz de bu konuda harekete geçerek geleceğin teknolojisi ve ihtiyaçlarını barından bu alanda varlığımızı güçlendirecek hamlelere imza atıyoruz. Pandemi koşulları elektrikli bisiklet sektörünü pozitif etkiledi. 2020 yılı öncesinde kısa mesafe ulaşım aracı olarak kullanılan bisikletler, elektrikli bisiklet teknolojisinin gelişmesi ile artık kısa ve orta mesafede ulaşım aracı olarak tercih edilmeye başlandı, 2024- 2025 yılları için belirlenen satış hedeflerine 2020’de ulaşıldı. Avrupa’da 2020 yılında 4.5 milyon adet elektrikli bisiklet satılırken satılan her beş bisikletten bir tanesi elektrikli bisiklet oldu. Biz de ilk elektrikli bisiklet bataryasının üretimine başladık. Donanım, yazılım, mekanik tasarımları ile üretim ve test altyapısı tamamen Vestel mühendisleri tarafından yapıldı. 2020’de ilk siparişi Salcano’dan alarak seri üretime başladık. Ayrıca, Avrupa’nın en büyük e-bike şirketi olan Hollanda merkezli Accell Group ile batarya üretimi için anlaşma yaptık. İlk yerli batarya üretiminin yanı sıra ilk ihracatı da gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik için ‘evsel dönüşüm’

Vestel’in tüm yatırımlarını sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirdiğini belirten Turan Erdoğan, bu kapsamdaki ‘evsel dönüşüm’ projesini şöyle anlattı: “Eski ve artık kullanılmayan beyaz eşya ve elektronik eşyalar yeniden ekonomiye kazandırılacak.
Sağlanan gelir bağışa dönüşecek, projeye destek veren tüketiciler için insansız hava araçları ile tohum topları atılacak.”

Spora destek veriyor

Turan Erdoğan, Vestel’in spora destekleri konusunda da şu bilgileri verdi:

“Başta voleybol olmak üzere futbol, hentbol, cimnastik, bisiklet, yelken ve espor en çok sahiplendiğimiz alanları oluşturuyor. Trabzonspor forma göğüs sponsorluğumuzu 3 yıl süreyle uzattık. Voleybolda milli takımımızın destekçisiyiz. Türkiye Kadın ve Erkek Voleybol Milli Takımlarının ana sponsoruyuz. TVF Burhan Felek Voleybol Salonu da Vestel adını taşıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu tüm dallar ana sponsoru olarak desteğimizi sürdürüyoruz.”