Ekonomi Teknolojide lider kadınlara mentorluk ve kariyer fırsatı

Teknolojide lider kadınlara mentorluk ve kariyer fırsatı

08.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Teknolojide Kadın Derneği’nin hayata geçirdiği “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide Yüz Lider Kadın” projesinin destekçileri arasına katılan Vodafone, proje katılımcısı öğrencilere mentorluk desteği ve operatörde kariyerine başlama fırsatı sağlayacak.

Teknolojide lider kadınlara mentorluk ve kariyer fırsatı

“Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide Yüz Lider Kadın” projesi, teknoloji sektöründe sayıca az, motivasyonu düşük kadınları uzmanlaştırmak ve bu sektörde sayılarını artırmak için kadınlara eğitimler vererek onları teknoloji uzmanlığında istihdama kazandırmayı ve Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor. Programa STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında son sınıfta okuyan, yeni mezun veya yüksek lisans eğitimlerine devam eden öğrenciler katılabiliyor. Programa katılan yetenekli ve potansiyel sahibi öğrenciler, projeye katılan şirketlerle eşleştiriliyor ve program sonuna kadar bu şirketler tarafından destekleniyor. Eğitim sonrasında öğrenciler Teknolojide Kadın Derneği destekli bir sertifikasyon ve istihdam sürecine dahil oluyor. Yüzde 80 kadın ve yüzde 20 erkek kotası bulunan projede, toplamda teknoloji alanında uzman 100 kadın ve 25 erkek mezun verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Eşitlik ve hakkaniyet

Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone da, çeşitlilik ve dahiliyet politikası doğrultusunda kadın istihdamına katkıda bulunmaya devam ediyor. Teknolojide Kadın Derneği’nin hayata geçirdiği “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide Yüz Lider Kadın” projesinin destekçileri arasına katılan operatör, proje katılımcısı öğrencilere mentorluk desteği sağlayacak ve öğrencilerin eğitim sürecindeki performansını takip edecek. Programdan mezun olan öğrencilere Vodafone’da kariyerine başlama fırsatı da sunulacak. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, şunları söyledi:

“Çeşitlilik, dahiliyet ve hakkaniyet konusu Vodafone kültürünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu alanda önceliklerimizi belirlerken hem çalışma arkadaşlarımızı hem de içinde bulunduğumuz toplumu gözetiyoruz. Bu alandaki odak noktalarımızdan biri de kadınların ve kız çocuklarının istihdamda eşit ve hakkaniyetli bir yer edinmesi. Öncelikli hedeflerimiz arasında eşit cinsiyet temsili ve kadın dostu kariyer hayatı bulunuyor. Bunun yanı sıra organizasyon olarak hedeflerimize yürürken bu kültürü herkesin derinden hissetmesi ve sahiplenmesi bizim için önem arz ediyor. Seviye, cinsiyet ve fonksiyon fark etmeksizin tüm kadın ve erkek çalışanlarımızla hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Destek verdiğimiz ‘Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide Yüz Lider Kadın’ projesiyle teknoloji sektöründe kadın istihdamını artırmayı ve kadınlara global bir teknoloji firmasında kariyer fırsatı sunabilmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

İHRACATA YENİ BAŞLAYAN KADINLARA DESTEK

Teknolojide lider kadınlara mentorluk ve kariyer fırsatı

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) EMCC (European Mentoring & Coaching Council/Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) ve Turkishwin iş birliğiyle ihracata yeni başlayan ve ihracata adım atmak isteyen kadın ve genç girişimcilere yönelik EİB Export-Up Mentorluk Programı’nın Şubat 2023’te başlayan, “Sürdürülebilir ve Yeşil Büyüme” teması ile gerçekleşen ikinci dönemi tamamlandı. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “EİB Export-Up Mentorluk programımız Birliğimiz, Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği ve TurkishWin işbirliği ile faydalanıcılarımızın tecrübeli ihracatçılarımızın mentorluğunda kişisel ve iş hedeflerini gerçekleştirmesini planlayan bir mentorluk programı. Bu program ile genç ve kadın girişimcilerin networklerini geliştirmelerine yardımcı olmak, sahip oldukları kaynaklara dair farkındalık uyandırmak ve sonuçta birliğimizin temel amacı olan sürdürülebilir ihracat artışını hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Programın ilk dönemi 2021 yılı itibariyle farklı sektörlerden 18 kadın ve genç ihracatçımızın katılımıyla başlamış olup sonraki dönem takip eden yılda Sürdürülebilir ve Yeşil Büyüme temasında sekiz faydalanıcımız ile devam etmiştir. 2023 yılı son çeyreğinde ise ülkemizde Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrasında programın üçüncü dönemi deprem bölgesinde ticaret hayatına tekrardan dönmeyi amaçlayan 14 depremzede kadın girişimcimize yönelik halihazırda süreç devam etmektedir. Genç ve kadın girişimcilerimiz EİB Export-Up gibi programlarla ihracatta yetkin isimler haline gelecek ve onlar ihracatçı olduklarında katma değerli nitelikli ürün ihracatımız artacaktır. Bunun bir devlet politikası haline gelmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Girişimimi büyütme fırsatı yakaladım’

Faydalanıcılardan Swatchloop Teknoloji ve Yazılım A.Ş. kurucusu Güneş Sayıt, “EİB Export-up Mentorluk Programı’nın faydalanıcı kuruluşları arasında yer alarak Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) sağladığı eğitimler ve mentorluk sayesinde girişimimi geliştirme ve büyütme fırsatı yakaladım. EİB’in iş modelime özel atadığı mentorum Sayın Gürhan Kanlı; pazar fırsatları ve sahada ölçeklenme potansiyeli hususunda bizim için çok faydalı ve değerli bilgilendirmelerde bulundu. Bu açıdan EİB’in mentor eşleştirmelerinin çok doğru ve yerinde olduğunu düşünüyorum. İşini geliştirmek, yurtdışına açılmak ve pazar fırsatlarını yakalamayı isteyen girişimci kadınlara EİB Export-Up programını öneriyorum” dedi.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr