Ekonomi ‘Teşvik yasası uzayacak’

‘Teşvik yasası uzayacak’

10.01.2010 - 00:40 | Son Güncellenme:

Toplam 49 ili kapsayan Teşvik Yasası’nın süresinin uzayacağını açıklayan Bakan Yıldırım, “Teşvik sistemini olduğu şekliyle devam ettireceğiz” dedi

‘Teşvik yasası uzayacak’

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 5084 sayılı Teşvik Kanunu’nun süresini uzatacaklarını açıkladı. Yıldırım, “Bu teşvik sistemini olduğu şekliyle devam ettireceğiz. Milletin güç bela topladığı vergilerin buralara hizmet olarak dönmesini istiyoruz” dedi. Ekonomist ve Capital dergilerinin TTNet desteğiyle oluşturduğu Global KOBİ Platformu’nun Erzincan’daki toplantısında konuşan Yıldırım şunları söyledi:
“10 vilayet, 71 vilayeti destekliyor. Bu bir müddet daha devam edecek. 71 vilayet de borçlarını bilahare ödeyecek. Ne zaman dengeyi tuttururlarsa o zaman mükellefiyetler yeniden gözden geçirilecek.” Toplam 49 ili ve Çanakkale’nin Gökçeada ile Bozcada ilçelerini kapsayan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, yatırımcılara ücretsiz arsa tahsisinin yanı sıra yeni çalıştırılacak işçiler için tamamen ya da kısmen SSK prim muafiyeti getiriyor. Ayrıca vergi muafiyeti, enerji ve arazi desteği sağlıyor.

Erzincan’da sanayiye gaz
Teşvik yasası kapsamında bulunan illerin işadamları ve sanayi örgütleri, yasanın en az 5 yıl daha uzatılmasını isterken, kapsam dışında kalan başta Denizli ve Adana gibi iller yasanın uzatılmasına karşı çıkıyor.
Dördüncü teşvik bölgesinde yer alan Erzincan’da yatırımların arttığını, ihracatı bilmeyen şehirde ihracatın başladığı bildiren Yıldırım, “Organize sanayi bölgesine doğalgaz getireceğiz. Bunun da müjdesini vermiş olayım” dedi. Kente haftada 16 uçak seferinin yapıldığını ancak Erzincanlıların sabah akşam sefer istediklerini belirten Yıldırım, “Önce siz maharetinizi ortaya koyun. Yolcu sayısı artsın. Sabah akşam değil, öğlen bile sefer koyarız” dedi.
Bakan Yıldırım daha sonra Erzincan’a yatırım yapan firmalara plaket verdi. Plaket töreninde Aşkale Çimento Genel Müdürü Nihat Kılıç, “Bu yatırımın 1000 ortaklı bir şirket olarak 20 milyon dolara yaptık ama iğnenin deliğinden geçtik. Türkiye’nin en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Buna bir çözüm bekliyoruz” dedi. Yıldırım da, “Bu arkadaşa dikkat edin zannettiğiniz gibi biri değil. Öyle bir hesap kitap yapar ki sonuçta bizi borçlu çıkarır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Köydeki nine istedi ADSL yaygınlaştı
İnternet ve cep telefonunun verimliliğini artırdığını, rekabette üstünlük sağladığını kaydeden Yıldırım, “Akıl teri, alınterinin önüne geçiyor. Artık gözükmeyen şeylerde daha fazla gelecek var” diye konuştu. 2005’teki seçim çalışmaları sırasında bir ‘ninenin’ kendisinden ADSL istediğini söyleyen Yıldırım olayı şöyle anlattı:
“Köyde çeşme başında gördüğüm ninenin yanına gittim. Bir ihtiyacın var mı dedim. Çevresindekiler ‘Bakan gelmiş istediğini iste’ diye gaza getiriyorlardı. O ise benden ADSL istedi. ADSL’i ne yapacağını sorduğunda ‘Mesıncırı (messenger) biliyor musun?’ dedi. Ben ‘O da nesi’ diye cevap verince ‘Bakan olmuşsun ama cahil kalmışsın’ dedi. Sonra da İsviçre’deki torunuyla internette görüştüğünü anlattı. ‘Hem sesini duyuyorum, hem de sıfatını görüyorum’ dedi. Nine bize ders oldu. 11 bin yeni sayısal santral kurduk. İnternet her derde deva. Çaya çorbaya limon neyse insan için internet o.”

Su böreği gibi yol
Türkiye’yi bölünmüş yollarla hızlı trene kavuşturduklarını söyleyen Yıldırım, “Bazıları diyor ki, bunların bölünmüş yol dedikleri ne? Bir kürek toprakla bir kürek kum. Ben de onlara diyorum ki, siz su böreği nasıl yapılır, bilir misiniz? Bilmezler. Onlar yapılmış su böreğini yerler sadece. Biz su böreği gibi kat kat aralarına malzeme doldurarak bu yolları yapıyoruz” dedi.