Ekonomi Ticarete yeni düzen! Perakendede küçük esnafa koruma

Ticarete yeni düzen! Perakendede küçük esnafa koruma

02.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alışveriş merkezi, mağaza, bayi işletme ve perakende ticaretle uğraşan esnaf arasındaki zincir, yeniden yapılandırılıyor.

Ticarete yeni düzen Perakendede küçük esnafa koruma

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Hazırlanan taslağa göre, başta gıda marketleri gibi küçük perakende işletmelerin korunması için bir dizi tedbir alınacak. Buna göre, perakende işletme belli bir şirketten mal alımına zorlanamayacak. Düzenlenen kampanyaların maliyeti, istemeyen işletmeye yansıtılmayacak. Kısa sürede bozulan gıda ürünlerinin maliyetleri de işletmelerden talep edilmeyecek. Ticari ilişkilerden kaynaklanan ödeme sürelerinin uzun olmasından kaynaklanan mağduriyetin önüne geçilerek, nakit akışı hızlandırılacak.

Haberin Devamı

Zorla kampanya yok!

Başta gıda sektörü olmak üzere üretici, tedarikçi ve dükkanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek için hazırlanan yeni Ticaret Bakanlığı taslağına göre, üretici veya tedarikçi, kalite standartlarının sağlanması amacıyla sözleşmede yer verilen ürün içeriği ve kullanılacak teknoloji gibi koşullar dışında, perakende işletmeyi belli bir şirketten mal alımına zorlayamayacak. Düzenlenen kampanyaların maliyeti, kampanyalı satış yapmak istemeyen işletmeye yansıtılamayacak.

30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tesliminden sonra bozulma ya da zayi olma gibi maliyetleri de işletmelerden talep edilmeyecek. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen gıda ürünleri de satılamadığı gerekçesiyle tedarikçiye iade edilemeyecek. Haksız şekilde ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen ürün miktarının azaltılması, kampanya benzeri hizmetlerin durdurulması veya ilave mali yükümlülük getirilmesi gibi ticari misillemelerde bulunulmayacak.

Haberin Devamı

Firmanın ödeyeceği ceza bayilere yansıtılmayacak

Firmalara kesilen para cezaları ile müşteri şikayetlerine ilişkin maliyetler de perakendecilere yansıtılmayacak. Reklam, anons gibi tanıtım hizmeti veya teşhir bölümlerinde özel yere yerleştirme gibi hizmetler dışında verilen ve sözleşmede belirtilmeyen hizmetlerin bedeli, nakit ya da mağaza tadilatı, kartı katılım bedeli ve başka şekillerde istenemeyecek. Gıda ürünlerinin tedariğine ilişkin koşullar, yazılı sözleşmeyle veya e-posta, faks veya elektronik ortamdaki diğer yazılı araçlarla kayıt altına alınacak. Karşı tarafın aleyhine tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren veya vade, iade ve kampanya koşulları gibi konularda açık ve anlaşılır olmayan hükümlere sözleşmede yer vermek de haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek.

Ticarete yeni düzen Perakendede küçük esnafa koruma

Ödemelere ve yemek kartlarına düzenleme

Taslaktaki bir diğer düzenlemeyle de ticari ilişkilerden kaynaklanan ödeme sürelerinin uzun olmasından kaynaklanan mağduriyetin önüne geçilerek nakit akışı hızlandırılacak. Tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi, alacaklının mikro veya küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumunda 60 günü geçmeyecek. İşverenlerce yemek kartı hizmeti veren kuruluşlara ve kart anlaşmalı perakende işletmelere yapılan ödemelerin süresi 30 günü aşmayacak.