04.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Şirketin önceki gece KAP’a açıkladığı bilançosuna çeyreklik bazda bakıldığında ise şirketin son çeyrek net kârı bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 44 artışla 257.6 milyon liraya yükselirken, satışlar yüzde 31 artışla 2.97 milyar liraya çıktı.
Geçen yıl içinde Doblo, MCV, Linea ve yılın son aylarında piyasaya sürülen Egea modelini üreten Tofaş’ın üretim adedi bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 artışla 278.000 adet oldu. Üretimin dörtte birini otomobil, dörtte üçünü ticari araç oluşturdu.
İç pazar ve Avrupa
Şirketin geçen yılki ihracatı ise yüzde 22 artışla 174.000 adete yükseldi. Yayımlanan bültende yıllık sonuçları değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Yatırımlarımızın katma değerinin Egea ile artmakta olduğunu 2015 finansal sonuçlarımızda daha net görmeye başladık. Bu ivmenin 2016’da yeni modellerin de aileye eklenmesi ile devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
İç pazarda çatısı altında Fiat, Lancia, Alfa Romea, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarını bulunduran Tofaş’ın yurtiçi toplam satışları 2015’te yüzde 23 artışla 120.000 adete yaklaşırken, geçen yıl yüzde 26 büyüyen iç pazardan yüzde 12 pay aldı.
Reuters’ın aktardığı Ünlü & CO değerlendirmesinde ise, “Şirketin gelirleri beklendiği gibi iç ve Avrupa oto piyasasında iyileşme nedeniyle artan satış hacminden kaynaklandı” denildi.
Türkiye’nin geçen yıl 1.36 milyon adet olan otomotiv üretiminin yüzde 20.6’sını gerçekleştiren Tofaş, 992.000 adetlik toplam ihracatın ise yüzde 17.5’ini gerçekleştirdi.
Arçelik’in geliri 14 milyar TL oldu