Ekonomi ‘Türk ekonomisi kaplan gücünde’

‘Türk ekonomisi kaplan gücünde’

09.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, “Türkiye hakikaten bir kaplan devletin gücüne ve dinamiklerine sahip. Olağanüstü ekonomik kalkınma sağlayan bir ülke” dedi

‘Türk ekonomisi kaplan gücünde’

Geçen hafta bir Alman gazetesine verdiği demeçte Türkiye’nin AB üyeliğini savunan ve ekonomik açıdan güçlenen Türkiye’nin önüne sürekli yeni engeller çıkartılmasını anlayamadığını söyleyen Daimler AG’nin İstanbul doğumlu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, benzer görüşlerini yineledi.
Bir süredir Türkiye’de bulunan ve tüm dünyadaki yöneticileriyle Çırağan Sarayı’nda olağan yıllık toplantılarından birini de gerçekleştiren Zetsche, ziyaretinin son durağı olan Aksaray’da Mercedes-Benz Türk’ün kamyon fabrikasının 25. kuruluş yıldönümüne katıldı. Burada konuşan Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Zetsche, Türkiye’nin olağanüstü ekonomik kalkınma sağlayan bir ülke olduğunu kaydederken, “Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek ” ifadesini kullandı.

“Kapılar açık olmalı”
Bu kalkınmanın şans eseri oluşmadığını, çok akıllıca ekonomi politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Zetsche, “Son iki yılda dünyadaki bir çok siyasetçi ekonomiyi nasıl istikrara kavuşturacakları konusunda mücadele verdi. Son 10 yılda Türkiye bunun nasıl yapılacağını gösterdi” dedi.
“Kaplan” kelimesinin sadece Güneydoğu Asya ülkelerine özgü bir kavram olmadığını gördüklerini de kaydeden Zetsche, “Türkiye hakikaten bir kaplan devletin gücüne ve dinamiklerine sahip. 2010’da hiç bir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi“ diye konuştu. Türkiye’nin son beş yılda büyümede bütün OECD ülkelerinin önüne geçtiğini de hatırlatan Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı, “Dolayısıyla Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek ve onbir en üst ülke arasında olacaktır. Türkiye G-20 ülkelerinin bir parçası ve Avrupa Birliği’nin de kapıları sonuna kadar Türkiye’ye açık olmalı” ifadesini kullandı.

“Binek düşünmüyoruz”
Yakın gelecekte Türkiye’de binek otomobil üretme planlarının bulunmadığını kaydeden Dieter Zetsche, şöyle devam etti:
“Türkiye’de aşağı yukarı 15 bin binek otomobil satıyoruz. Bunlar tabii farklı modellere yayılıyor. 2, 3, 4 bin adet olarak farklı farklı... Burada yerel üretim için ekonomik bir fizibilite yok. Öyle satış rakamlarına varabiliriz ki bu gündeme gelecek bir konu olabilir. Ama şu anda böyle bir planımız bulunmuyor.”
Geçen yıl küçük sınıfta otomobil üretmek için Renault-Nissan ile ortaklık yoluna gittiklerini, ancak üretime ilişkin net kararların alınmadığını anlatan Zetsche, “Renault Twingo, Daimler de Smart modellerinin elektrikli ve akaryakıtla çalışan versiyonlarının daha yüksek adetlerde üretilmesi için ortak üretim anlaşması imzaladı. Ancak bu araçların üretim yerleri henüz belirlenmiş değil” dedi.
Şirket, Aksaray Endüstri Meslek Lisesi’ne Motorlu Araçlar Teknolojileri Atölyesi kurulması için 180 bin euro bağış yaptı.

Haberin Devamı

‘İlk müşterimiz Atatürk’
Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, otomobillerin Avrupa’da daha az kullanıldığı dönemlerde Daimler’in İstanbul’da ilk bayiliğini kurduğunu hatırlatırken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de kendilerinin ilk müşterisi olduğuna dikkat çekti. Şirketin Türkiye’de çok güçlü bir mevcudiyeti bulunduğunu, 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’ye 670 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Zetsche, Daimler bünyesinde 4 bin 400 kişinin Türkiye’de çalıştığını söyledi.
Bugünkü etkinlik için hazırlık yaparken Türkiye için bir reklam gördüğünü, bu reklamda “Türkiye’de her zaman daha fazlasını göreceksiniz” denildiğini aktaran Dieter Zetsche, Daimler için bu düşüncenin bir “motto” olduğunu, Türkiye’de hep daha fazlasını bulduklarını ifade etti.
Daimler AG’nin Ticari Araçlardan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Andreas Renschler de, Aksaray kamyon fabrikasının başarısının, 25 yıl önce küçük bir şehir olan Aksaray’a yatırım yapmanın ne kadar doğru olduğunu kanıtladığını söyledi. Renschler, geçen yıl Türkiye kamyon ve otobüs pazarında lider olduklarını hatırlatırken, “Biraz daha genç olsaydım, Türk pazarını salladık derdim” ifadesini kullandı. Renschler, Aksaray’daki tesise önümüzdeki 3-4 yılda 130 milyon euro yatırım yapacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘Türk ekonomisi kaplan gücünde’

Soldan sağa; MB Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Direktörü Gerald Jank, MB Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurz, Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche ve Daimler AG Yönetim Kurulu üyesi Andreas Renschler toplantıda hazır bulundu.