Ekonomi Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire 7.5 milyon dolara daire satıyor

Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire 7.5 milyon dolara daire satıyor

05.11.2008 - 01:38 | Son Güncellenme:

İstanbul Sapphire’de, fiyatları 1 milyon ile 7.5 milyon dolar arasında değişen dairelerin yüzde 40’ını sattıklarını belirten Nahit Kiler, “Satışlarımızda azalma yok” dedi

Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire 7.5 milyon dolara daire satıyor

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul 4. Levent’te inşa edilen İstanbul Sapphire’in küresel krizden etkilenmediğini, fiyatları 1 milyon ile 7 milyon 500 bin dolar arasında değişen dairelerin yüzde 40’ının satıldığını söyledi.
Kiler, “Anten kulesiyle birlikte 261 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin, inşaatı tamamlanmış en yüksek binası unvanına sahip olan Sapphire’deki 174 daireden 4 tanesini de Lehman’ın batışından sonra sattık. Bu satışlardan da 7.5 milyon dolar gelir elde ettik” dedi.
Sapphire’in betonarme inşaatının tamamlanması nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Kiler şunları söyledi: “Karamsarlar endişeleniyor. Ancak, son dönemlerde satış ofisimize yapılan ziyaretlerde bir azalma yok. Satışlarımızda herhangi bir sapma yok.”
Kiler, dairelerin yüzde 15’ini yabancılara sattıklarını belirtti.

Tavanlar 4 metre
Sapphire’in maliyetinin, arsa hariç 200 milyon dolar olduğunu belirten Kiler, şu bilgileri verdi:
“Konut ve alışveriş merkezinden oluşan projede ofis olmayacak. Dairelerin tavan yüksekliğini 4 metre olarak belirledik. Tavanların yüksek tutulması bize yaklaşık 18 kata tekabül eden yüzde 20’lik ek inşaat maliyeti yarattı.”

Her üç kata bir bahçe
Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Musa Aykaç da çift cephe sistemli binada toplam 55 bin metrekarelik cam cephe uygulaması yapıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Binanın cam giydirmesinin içinde her üç katta bir bahçe olacak. Dairelerin pencereleri ve balkonları bu bahçeye açılacak.”
Aykaç’ın verdiği bilgilere göre, 10’u zemin altında olmak üzere toplam 66 katta 165 bin 139 metrekare inşaat alanına sahip Sapphire’de 22 farklı tipte 174 konut ve kiralanabilir alanı 34 bin metrekare olan bir alışveriş merkezi yer alacak. İstanbul Sapphire, barajlarda ve köprü imalatlarında kullanılan BS 60 cinsinden 90 bin metreküp beton ve 20 bin ton demirle yapıldı. Aykaç, betonarme ve cam cepheden kaynaklanan ekstra maliyetin 52 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Rezidansların proje başlangıcındaki satış fiyatlarının 550 bin dolar ile 4.5 milyon dolar aralığında değiştiğini söyleyen Aykaç, “Bugün ise satış fiyatları 1 milyon dolar ile 7.5 milyon dolar aralığında bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

İş Kuleleri’nin unvanını kaptı
Bina yüksekliği 236 metre olan İstanbul Sapphire, anteniyle birlikte 261 metreye erişecek ve Türkiye’nin en yüksek binası olacak.
Bu unvan daha önce 181 metrelik İş Kuleleri’ne aitti.

‘Dubaililer yapamadı, Nahit Kiler yaptı’
Tabanlıoğlu Mimarlık ortaklarından Murat Tabanlıoğlu da İstanbul Sapphire’in inşaatı sürerken gece aydınlatılması, kaba inşaat devam ederken cam cephenin giydirilmesi gibi Türk yapı sektörüne birçok yeniliği getirdiğini belirterek, “Yan taraf Dubaililerin arsası. Dubaililer yapamadı ama Nahit Kiler yaptı” dedi.
Tabanlıoğlu, projede gerçek bahçeler olarak tasarlanan alanlar için İstanbul’daki bina yönetmeliklerinde değişiklikler yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire 7.5 milyon dolara daire satıyor

5 bin daireye yetecek kadar demir kullanıldı
- 163 metre yükseklikte golf antrenman sahası olacak.
- 30 metre yükseklikte havuz ve spor tesisi yapılacak.
- Daire büyüklükleri 120 ile 550 metrekare arasında değişiyor.
- İstanbul Sapphire 2009’un son çeyreğinde tamamlanacak.
- İnşaatta 110 metrekare büyüklüğünde 2 bin 900 adet daire yapmaya yetecek miktarda 90 bin metreküp beton kullanıldı.
- Ayrıca 110 metrekare büyüklüğünde 5 bin adet daire yapmaya yetecek miktarda 20 bin ton demir kullanıldı.
- Testlerde harcanan beton ve demirle 10 katlı bina yapmak mümkün.
- Cephe taşıyıcısı çelik malzemelerin her birinin sertifikası mevcut.
- İnşaat sırasında 550 bin metreküp hafriyat çıkarıldı.
- 280 bin metrekare kalıp uygulaması yapıldı.
- Toplam 55 bin metrekare cam, cephe kaplamaları için kullanıldı.
- Daire ve teras balkonlarında toplam 4 bin 600 metre uzunluğunda cam korkuluk kullanıldı.
- Tüm mekanik tesisat sisteminde 168 kilometre boru kullanıldı.