Ekonomi Türkiye'den enerji hamlesi! Yapılan anlaşmanın faydası ne?

Türkiye'den enerji hamlesi! Yapılan anlaşmanın faydası ne?

04.10.2022 - 07:29 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandı. Yapılan muhtıranın Türkiye’ye ne gibi bir faydası olur? İşte detaylar...

Türkiyeden enerji hamlesi Yapılan anlaşmanın faydası ne

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıkladı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Libya ile enerji iş birliğini geliştirecek mutabakat zaptını Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohamed Ali Haweg ile birlikte imzaladı. Yapılan muhtıranın Türkiye’ye ne gibi bir faydası olur? İşte detaylar...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE NE GİBİ BİR FAYDASI OLUR?

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Daha önce Türkiye’nin Libya ile yapmış olduğu kıta sahanlığı anlaşması bunun için zemin hazırlıyordu. Kıta sahanlığı anlaşması ABD’nin Eastmed projesini tam ortadan kesen anlaşmaydı. Türkiye’nin yapmış olduğu kıta sahanlığı anlaşmasından sonra Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY) hak iddia ettiği birçok arama bölgesinde Türkiye, Libya ile kıta sahanlığı bölgesi oluşturmuş oluyor.

Türkiye diyor ki ben Libya ile anlaşma yaptım. Bu anlaşma ile birlikte doğal gaz ve petrol araması yapacağım diyor. Hidrokarbonlar doğal gaz ve petrol türevleridir. Tüm hidrokarbon yataklarını aramak için aramızda anlaşma yaptık diyor.

Haberin Devamı

ARAMAYI KİMİNLE YAPACAK?

Şimdi de Türkiye dedi ki ben iki ülkenin kıta sahanlığı bölgesinde arama da yapacağım. Peki bu aramayı kiminle yapacak? Uluslararası firmalarla da yapmayacak. Karadeniz’de bulduğumuz gaz gibi kendi gemileri var Türkiye’nin, kendi mühendisleri var, kendi sismik arama gemileri var ve gaz sondajı yapabilecek arama gemileri var. Yunanistan ve GKRY bunu yabancı firmalarla yapması gerekirken, Türkiye bunu milli enerji hamlesiyle birlikte kattığı gemileri mühendisleri ile birlikte yapacak.

İki ülke anlaştığında bu şu manaya geliyor. Libya hükümeti Türkiye hükümeti ile yapmış olduğu mutabakat gereği Türkiye’nin gemileri ile arama yapmak için karşılıklı anlaşmadır. Türkiye burada bir irade koymuş oluyor. Türkiye bir irade beyanı yapıyor. Tek başına alınan bir karar değil. Doğu Akdeniz’de hakkı olan Libya ile birlikte bu kararı alıyor. Libya’nın meşru hükümeti ile bu kararı alıyor.

Doğu Akdeniz son derece karışık bir coğrafya hukuki problemler var. Ama eğer Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları Avrupa’ya götürülmek isteniyorsa bunun deniz yoluyla götürülmesi mümkün değil. 

Türkiye şunu irade olarak ortaya koymuş oluyor. Doğu Akdeniz enerji almak istiyorsa tek taraflı bir çözüm artık mümkün değil. Türkiye’nin de masada olacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Türkiye arayacak bunu bulduğu zaman bizim kıta sahanlığımız içerisinde olacak. Rum yönetiminin var. Mısır ve İsrail’in bulduğu yataklar var. Avrupa’ya taşınması Türkiye üzerinden gerçekleşecek.

AB’nin en önemli alternatifi bence Doğu Akdeniz’dir. Türkiye masada, AB Doğu Akdeniz’deki enerjiden faydalanmak istiyorsa Türkiye ve oradaki tüm ülkeleri anlaştırmak zorundadır.”