Ekonomi Türkiye’nin 100 yılı planlı inşa edilecek

Türkiye’nin 100 yılı planlı inşa edilecek

14.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Şehirlerin yapılaşmasında silüeti öne alan, kaçak yapıya göz açtırmayacak yeni yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Sektör temsilcileri, bu sayede ülkenin gelecek 100 yılının planlı kurulacağını dile getiriyor

Türkiye’nin 100 yılı planlı inşa edilecek

Türkiye genelinde yüksek binalara sınırlama getiren, kaçak yapıyla kararlı mücadeleyi bir adım öteye taşıyan kanun teklifi dün TBMM’ye sunuldu. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, daha önce müteahhitleri sınıflandıran ve şehrin silüetine yönelik yapılan düzenlemelerle birlikte ülkenin gelecek 100 yılının planlı ve akıllı şehirleşmesi çalışmalarının son noktaya getirildiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yatay yapılaşma için radikal bir adım atan Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin özellikle imar planlarında, şehrin/ilçenin silüetine göre bir yapı planı getireceğini belirten İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Artık bölgenin etrafına uygun, silüete saygılı, her isteyenin her istediği yere uysun uymasın bina yaptığı dönemi geride bırakıyoruz. Gelecek günlerde yapılacak planlarla hangi bölgelerin kıstasları neler olacak, görmek istiyoruz. İleriye doğru gelecek bu nizam bizleri memnun ediyor. Şehirlerin, ülkenin geleceğinin 50 yıllık, 100 yıllık planlanması yerli yabancı tüm yatırımcıların önünü açar” diye konuştu.

Fazlasıyla alacak

Haberin Devamı

Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifi, imar planlarında ‘yükseklik serbest’ tanımını kaldırıyor. Planların temmuz 2021’e kadar düzenlenmesi gerekecek. Yeni yerleşimlerde ortalama 5 kat sınırı, mevcut alanlarda ise ortalama yükseklik dikkate alınacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında kanun teklifinin kaçak yapıya da göz açtırmayacağını söyledi. Buna göre, kaçak yapıyı ilgili idare yıkmazsa bakanlık resen yıkacak. Maliyetini ise yüzde yüz fazlasıyla alacak.

Ada bazında imar değişikliği sonucu ortaya çıkacak değer artışı ise Hazine, Bakanlık, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin olacak.

Kamu sayesinde...

Nazmi Durbakayım, daha önce ‘rant vergisi’ adıyla bilinen; ada bazında imar değişikliği sonucu ortaya çıkacak değer artışının kamuya aktarılması konusunda da önemli bir adım atıldığını söyledi. Durbakayım, “Diyelim devlet bir yatırım yapıyor, bu arazinin, yerin kazanacağı değerde 82 milyonun da hakkı var. Yeniden kamu yararına kullanılması için kamuya aktarılması çok yerinde bir adım” dedi.

Değer artışının kamuya aktarılmasında oranlar; büyükşehirlerde ortaya çıkacak değer artışının yüzde 25’ini ilçe belediyesi, yüzde 25’ini büyükşehir belediyesi, yüzde 25’ini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm hesabı, yüzde 25’i de Maliye’nin hesabına olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 100 yılı planlı inşa edilecek

Kumsala iskele yok

Kaçak, aykırı, ruhsatsız yapılarla alakalı getirilecek düzenlemelerin de kanun teklifinde bulunduğunu belirten Mehmet Muş, kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılarak ortaya çıkan imalatlara yönelik tapuya bildirim zorunluluğunun getirileceğini ifade etti.

Kaçak yapılara uygulanacak cezalar ise şehirden şehre, hatta şehir içinde değişiklik gösterecek.  Kanun teklifinde, köylerdeki yapılar için vatandaşların valilikten onay alması koşulunu getirdiklerini anlatan Muş, şehirlerdeki gibi herhangi bir ücret, resim, harç alınmayacağını söyledi.

Muş ayrıca, sahil kesimlerinde, kumsal alanlarda iskelelerin yapıldığını, bu uygulamaya da son verdiklerini dile getirdi.

Türkiye’nin 100 yılı planlı inşa edilecek