Ekonomi Tuzla’ya ‘şehir’ kurdu milyar $’lık teklif aldı

Tuzla’ya ‘şehir’ kurdu milyar $’lık teklif aldı

18.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Kuveytli yatırımcıların Evora İstanbul projesinin benzerinin yapılması için kendilerine 1 milyar dolarlık teklifte bulunduğunu ve proje çalışmalarının başladığını açıkladı.

Tuzla’ya ‘şehir’ kurdu milyar $’lık teklif aldı

Kuveyt

Haberin Devamı

Kuveytli yatırımcılar, Evora İstanbul’a benzer bir projenin ülkesinde geliştirmesi için Teknik Yapı’ya teklifte bulundu. Kuveyt’te düzenlenen Gayrimenkul Fuarı’nın öncesinde Teknik Yapı’nın İstanbul’daki Holding binasına gelerek görüşmelerde bulunan Kuveytli yatırımcılar, yaklaşık bir milyar dolarlık projeyi Teknik Yapı ile birlikte hayata geçirmek için Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım ile görüştü.
Umut Durbakayım, Tuzla’daki Evora İstanbul gibi her çözümü kendi içinde sunun bir proje için görüşme yapıldığını söyledi. Proje için İstanbul’da ulaşımı kolay ve denize yakın bir bölgeyi tercih ettiklerini aktaran Durbakayım, “Fon yetkilileri yaklaşık 5 bin konutluk Evora İstanbul gibi çok büyük bir projenin 30 ayda tamamlanması ve yaşama hazır hale gelmesinden etkilendiler. Görüşmemizde bu projenin aynısını bizimle birlikte yapabilir misiniz dediler” diye konuştu.

Özel tasarım...
Durbakayım, Kuveytlilerin projenin hem batılı yaşam tarzına hem de Doğu kültürüne hitap edecek özelliklere sahip olmasından etkilendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“İstanbul’daki projeyi biz hazırlayacağız. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere Doğu kültürüne uygun daire tipleri ve sosyal donatıları kendileri belirtecek. Projeyi körfez ülkelerine kendilerinin de tanıtım ve pazarlamalarını yapacaklar. 2014’ün ortalarına kadar projenin ana hatlarının belirlenmesi için çalışmaların başlayacak. Mütekabiliyet yasasının tam işlerlik kazanmasına bağlı olarak sözleşmenin imzalanması için çaba harcıyoruz.”

TÜRKİYE CAZİP OLDU
Uluslararası piyasalarda sıcak paranın giderek büyük risk taşımasını gerekçe gösteren Kuveytli yatırım fonunun temsilcileri, özellikle gelişme gösteren ve uluslararası piyasalarda direkt yatırım konusunda cazip hale gelen Türkiye’yi tercih ettiklerini vurguladılar. Türkiye’deki mütekabiliyet yasasına bağlı olarak gayrimenkul edinmenin kolaylığının da bu kararlarında etkili olduğunu belirten Fon yöneticileri, İstanbul’da büyük bir projeyi Teknik Yapı ile birlikte hayata geçirme isteklerini de açıkladılar.


Yeni proje fuarda tanıtıldı
Fuara katılan Demir İnşaat, Büyükçekmece’deki Demir Pukka projesini ilk kez fuarda tanıttı. Ön talep toplayan şirket, daire almayı düşünen Kuveytlileri İstanbul’da ağırlayacak. Yabancılara satış konusunda Türkiye’de yaşanan sıkıntılara değinen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Yabancı yatırımcılara yardımcı olmak için fuara özel bir kitapçık hazırladık. Türkiye’den konut alırken yaşanan hukuki süreç ve prosedür hakkında bilgi verdik” dedi.
Fuara özel Ayışığı Vadi Evleri ve Demir Romance projelerinde yüzde 10 indirim yaptıklarını belirten Demir, yeni projelerinde Arap yatırımcıya özel geniş metrekareli konutlar tasarladıklarını ifade etti. 2 ay önce Kuveyt’te düzenlenen başka bir fuara katılan şirket 10 milyon liralık satış yapmıştı.

Rezidansa Suudiler talip oldu
Geçtiğimiz hafta dünyanın en iyi rezidans projesi seçilen Quasar İstanbul da Kuveyt’teki fuarda yer aldı. Projedeki satışların yarısından fazlasını yabancılara sattıklarını ifade eden Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, satışa çıktığından beri projenin yabancılardan yoğun bir ilgi gördüğünü belirterek, “Ortadoğu’dan Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt’ten alanlar oldu. Genellikle rezidanslara ilgi gösteriyorlar” dedi.
Özkan, projedeki Fairmount’un işletmesini yapacağı 64 rezidans için toplu alım görüşmeleri yaptıklarını belirterek, “Suudi grupla görüşüyoruz. Petrol ve farklı sektörlerde faaliyet gösteriyorlar. Rezidansların 60 tanesini almak istiyorlar” dedi.
Özkan, Quasar İstanbul’dan sonra İstanbul’a 2 proje daha yapacaklarını açıklayarak, yurtdışına da açılacaklarını, New York ve Avrupa’da proje yapacaklarını söyledi.

İhaleyi kazandı, 200 konut yapacak
İller Bankası’nın Çankaya’daki arazisi ile ilgili gerçekleştirilen ve yoğun ilgi çeken açık ihalesini, MESA kazandı. İhale, İller Bankası (İlbank) tarafından Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı usulü ile açılmıştı. Ankara’nın gözde ilçesi Çankaya’nın seçkin semti Büyükesat’ta bulunan araziye ilişkin açılan ihaleyi, verdikleri 170 milyon TL’lik teklif ile diğer 6 firmayı geride bırakan MESA kazandı. Bu hasılatın 67 milyon 575 bin TL’lik kısmı İlbank’ın olacak.
2014’te başlayacak
Büyükelçiliklerin de yoğun olarak bulunduğu bölgede yer alan arazi, toplam 8 bin 776 metrekare büyüklüğünde. Toplam 47 bin metrekarelik brüt inşaat alanından oluşan arazinin, 32 bin 400 metrekaresi ise satılabilir ve kiralanabilir alandan oluşuyor. MESA, İlbank arazisi için geliştirdiği konut projesini, 2014 yılı başlarında hayata geçirmeyi planlıyor. Projede, yaklaşık 200 konutun yer alması planlanıyor. Projede, kapalı otoparkın yanı sıra kapalı yüzme havuzu ve fitness salonunu da içeren sosyal tesislere yer verilecek.

Soyak İzmir’e ‘oksijen’ verdi şimdiden 1000 ön talep aldı
Gayrimenkul sektöründe öncü projelere imza atan Soyak, Siesta Oxygen’i tanıttı. İzmir Karşıyaka’da 2300 konutluk Soyak Siesta projesinin son etabı olan Oxygen’in detayları Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel tarafından paylaşıldı. Proje daha satışa çıkmadan 1000 adet ön talep aldı.
Yeşil bina kriterlerine göre tasarlanan ve LEED Silver sertifika adayı olan Soyak Siesta Oxygen 130 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek.
Emre Çamlıbel, Soyak Siesta Oxygen’le ilgili detayları paylaşmadan önce, İzmir’in kendileri için anlam ve önemine değindi. Çamlıbel, “Soyak olarak İzmir’e yatırım yapan ilk ulusal firma olmanın ve devam eden projelerimizle beraber 1 milyar TL’lik yatırımla 5000 konut kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Leed Silver adayı oldu
İzmir’de yer alan 5 etaptan oluşan Siesta projesinin 1. 2. ve 3. etaplarında yaşamın başladığını belirten Çamlıbel, “Geçtiğimiz eylül ayında lansmanını yaptığımız Soyak Siesta Blue’nun da bu kısa süre içinde yüzde 80’i satıldı. Soyak Siesta’nın son etabı olan Siesta Oxygen’le yine İzmir’deyiz” diye konuştu.
Çamlıbel “Oksijen sürdürülebilir geleceğin olmazsa olmazı. Bu yüzden Soyak Siesta Oxygen’i yeşil site olarak tasarladık. Proje, uluslararası LEED Silver Sertifika adayı” dedi.


Lansmana özel % 1 peşinat uyguluyor
Soyak Siesta Oxygen’in 26 bin metrekare üzerine inşa edileceğini belirten Çamlıbel, projenin 600 konuttan oluşan büyük bir etap olduğunu da sözlerine ekledi. Soyak Siesta’nın yatırım tutarının toplamda 500 milyon TL olduğunu belirten Çamlıbel, bugüne kadar bu etapla birlikte 2300 dairenin satışa sunulduğunu da vurguladı.
Çamlıbel, “%1 peşinatla 120 ay vadeli olarak satışa çıkan Soyak Siesta Oxygen’de ilk fiyatlar 24 Aralık’a kadar geçerli olan lansman kampanyasında çok uygun. Projede fiyatlar 118.500 TL’den başlıyor” dedi.

BEŞİKTAŞ'TAKİ YENİ PROJE İÇİN KOLLARI SIVADI

Avusturya-Türk ortak girişimi ile kurulan Nissa İnşaat, Bahçeşehir’de dikey villa konseptiyle hayata geçirdiği Nissa O2 Residence’ın ardından merkezde yeni projelere başlayacak. Nissa O2 Residence projesini Haziran 2014’te tamamlayacak olan Nissa İnşaat, 2014’ün ikinci yarısında Beşiktaş projesine başlayacak. Nissa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demiroğlu, bundan sonraki süreçte İstanbul’un merkezi lokasyonlarına odaklanacaklarını açıkladı. Demiroğlu, İstanbul’un en merkezi lokasyonlarından Beşiktaş’ta arsa geliştirme sürecinde olduklarını belirterek, Beşiktaş’ta hayata geçirmeyi planladıkları projeye 2014’ün ikinci yarısında başlamayı öngördüklerini söyledi.
Turgut Demiroğlu, 100 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Nissa O2 projesinin 65 bin metrekare inşaat alanına sahip olduğunu belirterek, proje tamamlandığında 700 ila 750 kişinin burada yaşayacağını vurguladı.
Nissa O2 Residence, 250 konut ve bir ticari alandan meydana geliyor. Projede, 125 metrekare 1+1’ler, 147 metrekare 2+1’ler ve 210 metrekare 3+1 daire tipleri bulunuyor. Yüzde 1 KDV avantajının yaşandığı projede, yüzde 25 peşinatla 120 aya kadar vade yapılabiliyor.

Hazır betonda % 10 büyüme bekleniyor
Türkiye Hazır Beton Birliği, hazır beton sektörünün 2013 karnesini açıkladı. Yaklaşık 9 milyar lira ciroya sahip olan Hazır Beton sektörü, inşaat sektörünün en temel kollarından birini oluşturuyor. İnşaat sektöründeki hareketlilik sektörü de canlandırdı. 2013’te yüzde 10 büyüyen sektör 2014 yılında bu rakamı aşmayı hedefliyor.
Türkiye, büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste 4 yıldır korumaya devam ediyor. Sektörün 2014’e de iddialı girdiğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “2014 yılında da % 10’a yakın bir büyüme bekliyoruz” dedi.


12 ay boyunca aidatı ödemeyi kararlaştırdı
MOM Yapı, ilk projesi Glow3’te kalan az sayıda daireyi kaçırmak istemeyenlere yeni yıl kampanyası sunuyor. Buna göre, 23 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında projeden ev sahibi olanların 1 yıl boyunca aidatları MOM Yapı tarafından ödeniyor.
Çekmeköy’de hayata geçirilen GLOW3’ün açık alanlarında yüzme havuzu, güneşlenme terası, iç bahçe çocuk oyun alanı, seyir bankları, kamelyalar, bisiklet ve yürüyüş parkuru bulunuyor. Dış bahçede ise çocuk oyun alanı ve açık fitness alanı dışında basketbol, tenis, voleybol ve futbol gibi spor aktiviteleri için tasarlanmış 2 adet üniversal oyun sahasına yer veriliyor.

Başakşehir’deki evler Kuveytlilere cazip geldi
Emlak Konut ortak girişimi Bulvar İstanbul projesi, Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’nda hitap ettiği muhafazakar kesimle ön plana çıktı. Projenin Körfez ülkelerin yaşam tarzına göre tasarlanması, Kuveytli yatırımcıların beğenisini kazandı.
Toplam 1.555 konuttan oluşan projedeki sosyal donatıların birden fazla çocuğa sahip ailelere dönük olarak planlanmasının fuarda tanıtım avantajı sağladığını ifade eden Mimar Gülçin Aydoğan, “Emlak Konut GYO Genel Müdürü Sayın Murat Kurum’un Bulvar İstanbul’un birkaç yıl içinde yüzde 80 oranında prim yapma potansiyeline sahip olduğunu söylemesi, Kuveytli yatırımcıları cezp etti” söyledi.

‘Kentsel dönüşüm için müteahhitler eğitilmeli’
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin kentsel dönüşümün lokomotifi durumunda olduklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm sürecini riske atmamak için müteahhitlerin eğitilmesi gerekiyor” dedi. Tellioğlu, “Müteahhitlik, çok kârlı bir meslek gibi görünebilir ancak bunun çok ciddi sorumlulukları var. Sektördeki müteahhitlerin yüzde 50’si maalesef inşaat alanındaki pek çok kuraldan habersiz” dedi.
Türk inşaat sektörünün kendi içinde ciddi sorunları olduğunu belirten Tellioğlu, kentsel dönüşümün yaklaşık 500 milyar dolar bütçelik büyük bir yatırım olduğunu anımsatarak, müteahhitlerin bu dönüşümün önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getirdi.