Ekonomi Ürdün'de ekonomik kriz sebebiyle gıda ürünlerinin fiyatı hızla artıyor

Ürdün'de ekonomik kriz sebebiyle gıda ürünlerinin fiyatı hızla artıyor

07.04.2021 - 14:12 | Son Güncellenme:

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) de etkisiyle ekonomik bir darboğazdan geçen Ürdün'de birçok gıda ürününün fiyatları iki aydan uzun süredir önemli bir artışa tanık oldu.

Ürdünde ekonomik kriz sebebiyle gıda ürünlerinin fiyatı hızla artıyor

Kovid-19 salgınının yayılmasını engellemek için Ürdünlü yetkililer tarafından uygulanan sert önlemler ve sürekli kapatmalar sebebiyle ülkedeki birçok sektör büyük bir ekonomik baskı altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Artış şeker, pirinç, süt ve sıvı yağlar gibi temel ürünleri derinden etkiledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, özellikle sıvı yağ fiyatları dünya çapında bir artış kaydetti.

Ekonomi analistleri yaşanan artışları, kalan mal miktarına, ticaret erbabının büyük zararlarını telafi etmeye çalışmasına ve Ürdün hükümetinin Kovid-19 önlemlerine bağlıyor.

Haksız bir artış

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Muhammed Ubeydat, AA muhabirine konuşarak, fiyatların yükselmesi konusunda bilgi verdi.

Yaptıkları çalışmaların rekabetçilik değil, bilinçlendirme amaçlı yol gösterme olduğunu söyleyen Ubeydat, "Ülkede fiyatların artması sonucu, derneğe tüketicilerden çok sayıda şikayet başvurusu geliyor." dedi.

Haberin Devamı

Fiyatların kademeli olarak arttığını, artış oranının yağlarda yüzde 34'e, şekerde yüzde 12'ye ulaştığını söyleyen Ubeydat, 12 litrelik yağ paketlerinin 12 dinara (16,9 dolar) satılırken, fiyatının 16 dinara (22,5 dolar) yükseldiğine dikkati çekti.

Ubeydat, özellikle yağ ve şeker fiyatları olmak üzere genel ürün fiyatlarındaki artışın dünya piyasasıyla uyuşmadığına işaret ederek, fiyatları tüketici ve tüccar arasında adil seviyede tutması için yetkililere çağrıda bulundu.

Kötü şartlar istismar ediliyor

Buna karşılık başkent Amman'dan sonra ülkenin en büyük ikinci kenti olan İrbid'deki Ticaret Odası Başkanı Muhammed eş-Şuha AA mikrofonuna yaptığı konuşmasında, "Ürdün'de temel ürünlerdeki artış, ülkenin şu anki ekonomik durumuyla alakalı değil, geçmişten beri birikerek gelen ekonomik sorunların bir sonucudur." diye konuştu.

Artan fiyatların fırsatçılık için ortam hazırladığını söyleyen Şuha, bazı kötü düşünceli tüccarın bu durumu istismar ettiğine değindi.

Tüm dünyada artış yaşanıyor

Ekonomi analisti Fadi Tabişat da "Ürün fiyatlarındaki artış tüm dünyada yaşanıyor." şeklinde konuşarak, fiyat artışlarını Kovid-19 nedeniyle sınırların kapanması üzerine taşımacılık ücretlerinin artmasına bağladı.

Bununla birlikte, Ürdün Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Dayfullah Ebu Akule, malların taşınmasıyla ilgili maliyetlerde herhangi bir artış olduğu şeklindeki iddiaları reddederek, aksine taşımacılıkta indirim ve ek kolaylaştırmalar yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

FAO'nun şubat ayında yayınlanan aylık raporu, geçtiğimiz şubat ayında üst üste dokuz ay küresel olarak gıda ürünleri fiyatlarında artış yaşandığını ortaya koydu. 

FAO verileri şeker fiyatlarının şubat ayında aylık yüzde 6,4, bitkisel yağ fiyatlarının ise aylık yüzde 6,2 arttığına işaret ediyor. Ürün fiyatları küresel çapta Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ürdün hükümeti yakın takipte

AA'ya konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Yenal el-Bermavi ise "Ürdün hükümeti, tedarik mallarının fiyatlarının yükselmesiyle ilgili söylentileri dikkate alıp hemen harekete geçiyor." dedi.

Bermavi, yaklaşık 135 gıda ürününün fiyatları üzerinde bir araştırma yapıldığını, bazı malların fiyatının düştüğünü ve bazılarının ise yükseldiğini söyleyerek, "Kovid-19 krizinin ortaya çıkardığı ekonomik krizden dolayı bazı mallarda kesinlikle fiyat artışı oldu. Ürünlerin yüzde 80'inde ise fiyat istikrarı korundu." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Bermavi ayrıca, bakanlık yetkililerinin, ticaret odası temsilcileriyle konuya ilişkin toplantılar düzenleyerek, fiyatların düşürülmesinin ele alındığına dikkati çekti.