Ekonomi Vergi ve harçlarda yeni dönem başladı

Vergi ve harçlarda yeni dönem başladı

08.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

KDV oranları 22 yıl sonra ilk defa artırılarak mobilya, beyaz eşya, otomobil, sigara ve alkolde yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Pek çok harç yüzde 50 yükseltilirken yurtdışından yolcu beraberinde gelen telefonun harcı 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı.

Vergi ve harçlarda yeni dönem başladı

Mithat Yurdakul / ANKARA - Katma değer vergisi (KDV) ile harçlara zam geldi. Dün yayımlanan kararlarla, yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 20’ye, temel gıda hariç temel ihtiyaç ürünlerinde yüzde 8 olarak uygulanan KDV de yüzde 10’a yükseltildi. Buna göre, deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe 8 olarak uygulanan KDV bundan böyle yüzde 10 olacak. Yeni oranlar 10 Temmuz Pazartesi günü itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için alınan harç tutarı da bugün itibarıyla 6 bin 91 TL’den, 20 bin TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarında değişikliğe gidildi. Bu çerçevede 10 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 20’ye, temel gıda hariç temel ihtiyaç ürünlerinde yüze 8 olarak uygulanan KDV de yüzde 10’a yükseltildi. Karar uyarınca, temel gıda ürünlerinde yüzde 1’lik KDV oranı geçerliliğini koruyacak. Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe daha önce yüzde 8’e çekilen KDV oranı yüzde 10’a çıkacak.

Yüzde 20’lik KDV oranı ise mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategorideki mal ve hizmeti kapsayacak. Otomobillerde de KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükselecek. Yüzde 20’lik KDV oranı benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazlar için de geçerli olacak.

Haberin Devamı

Fiyatlara yansıyacak

22 yıldaki ilk KDV zamları olarak kayda geçen yeni düzenlemenin, kısa süre içinde bütün ürünlere zam olarak yansıması bekleniyor.

Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında şans oyunları vergisindeki oranlar da yeniden düzenlendi. Konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı karar çerçevesinde, şans oyunları vergisi; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldi. Bir başka karar ile de tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıktı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

3 kattan fazla arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Harçlar Kanunu’na bağlı bazı tariflerde yer alan maktu harçlarda da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 50 oranında artışa gidildi. Tapu, pasaport, noter, yargı, ruhsat, diploma ve vize harçları yüzde 50 oranında artırılırken, yüzde 4 üzerinden alınan tapu harcı yüzde 6’ya çıktı. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için alınan harç ise 6 bin 91 TL’den, 20 bin TL’ye yükseldi.

Yazarlar