Ekonomi Veri merkezindeki tehditlere dikkat

Veri merkezindeki tehditlere dikkat

21.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi; günümüzde verilerin işlenmesi, depolanması ve dağıtılması gibi önemli işlevleri yerine getiren “Veri Merkezleri” ile ilgili araştırma raporu yayımladı.

Veri merkezindeki tehditlere dikkat

ASLIHAN ALTAY / KARATAŞ Ankara - Beşeri sebeplerden kaynaklanan hataların veri merkezlerinde önemli bir sorun kaynağı olduğuna dikkat çekilen raporda, beşeri hatalardan kaynaklanan olayların yıllık ortalamasının yüzde 63 olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Rapora göre veri merkezlerine saldırılar, “veri merkezi operasyonlarını kesintiye uğratmak, daha fazla saldırı imkanı için altyapıya erişim elde etmek” gibi hedeflerle gerçekleştiriliyor. Özellikle güç kaynağı veya soğutma gibi kritik sistemlere fiziksel erişim sağlayabilen bir saldırgan “büyük hasara” yol açabiliyor. Veri merkezleri altyapısı, personelin dizüstü bilgisayarları ve telefonları gibi çeşitli cihazlarla etkileşime girebiliyor ve bu durum da güvenlik zaafiyetleri barındırabiliyor.

Penceredeki ışık detayı

Raporda bilgi sızıntısı tehdidine işaret edilerek, “Veri merkezi personeli, sosyal mühendislik teknikleri kullanılarak bilgi toplamak amacıyla fiziksel veya çevrim içi takip edilebilmektedir. Penceredeki ışıklar veya kablosuz ağların etkinliği, bir veri merkezi sahasının dolu olup olmadığını ve kim tarafından kullanıldığını belirlemek için kullanılabilmektedir” denildi.