Ekonomi Yeni Evim için hareket başladı

Yeni Evim için hareket başladı

17.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orta gelirli aileleri ev sahibi yapacak Yeni Evim konut finansmanına başvurular dün başladı. Proje ofislerinde hareket dikkat çekerken, bankalar üzerinden de bilgi almak isteyenlerin yoğunluğu vardı.

Yeni Evim için hareket başladı

DUYGU ERDOĞAN - İlk kez ev sahibi olacak orta gelirli aileleri desteklemek için hayata geçirilen ‘Yeni Evim’ konut finansman modeline başvurular dün başladı. Katılım bankaları dahil tüm kamu bankalarından yapılabilecek başvurular için dün başlayan yoğunluk devam ediyor. Bankalar ve web sitesi üzerinden oluşan hareketin, modele dahil projelerin satış ofislerinde de etkili olduğu görülüyor. Özellikle Emlak Konut GYO satış ofislerinde yoğunluklar dikkat çekti.  

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası dahilinde sadece birinci el konutlar yer alıyor.

Kampanya kapsamında Türkiye geneli 3 bölge olarak ele alındı. Birinci bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira; İkinci bölge olan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da en çok 3 milyon lira ve üçüncü bölge olarak diğer kentler için en çok 2 milyon lira finansman sağlanabilecek. Finansman modeliyle ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması hedefleniyor.

Emlak Konut GYO’nun ürettiği projeler, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği küçüklü büyüklü yeni konut projeleri, teknik ve mali kriterleri karşılarsa kampanyaya dahil oluyor.

Haberin Devamı

Proje katılım koşulları ve başvurular için merak edilenler

- Bitmiş konut, belirli bir oranda tamamlanmış konut ve yeni proje olarak alım yapılabilecek.

- Kriterlere uygun konut projelerinde dairesini bulan kişi, finansman başvurusunu yapabilir. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetler.

- Programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam geliri dikkate alınacak. Azami gelir oranları 1’inci bölgede 80 bin lira, 2’nci bölgede 60 bin lira ve 3’üncü bölgede 45 bin lira olarak belirlendi.

- Kampanyadan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

- 1’inci ve 2’nci bölgelerdeki illerde konut almak isteyenlerden son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacak.

- Türkiye’de yaşayan yabancılar kampanyadan yararlanamayacak.

- Finansman desteği ile edinilen konutun 5 yıl boyunca satışı yapılamayacak.

3 yıl Hazine desteği

Kampanyanın en dikkat çeken desteklerinden biri, ailenin tamamlanmak üzere ya da yeni başlayacak olan konut projesinde oturmaya başlayana kadar geçecek sürede Hazine tarafından desteklenmesi olarak görülüyor. Öne çıkan ödeme kolaylıkları şöyle:

Haberin Devamı

- İlk 3 yıl Hazine katkısıyla ödeme kolaylığı (Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak.)

- Kredi vadesi boyunca hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanları.

- Kampanyada yüzde 0.69’dan başlayan vade farkı, 15 yıl vadeli, yüzde 10 peşinat imkanı bulunuyor.

- 2 milyon liraya kadar olan kredilerde faiz yüzde 0.69; 2-4 milyon lira arasındaki kredilerde yüzde 0.79; 4-5 milyon lira arasındaki kredi faizleri ise 0.99 olarak uygulanacak. 

- Konut üreticisi firmadan proje bedelinin %5’i kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak banka tarafından peşin alınacak.

Web sitesi üzerinden anlatılıyor

Kampanyaya ilişkin detaylı bilgiler dün hayata geçirilen https://yenievimkampanyasi.com.tr/ isimli web sitesinden paylaşılıyor. Süreçte web sitesi güncel tutularak vatandaşa katkı sağlaması hedefleniyor.