Ekonomi YENİ KONUT FİYATLARINI İNŞAAT MALİYETİ ARTIRDI

YENİ KONUT FİYATLARINI İNŞAAT MALİYETİ ARTIRDI

16.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mayıs ayında ikinci el konut satış fiyatı artışında lider Antalya, kiraların en fazla yükseldiği il ise İzmir oldu. Yeni konut fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 12,16 arttı

YENİ KONUT FİYATLARINI İNŞAAT MALİYETİ ARTIRDI

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’ndeki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2012 Mayıs ayı raporu yayınlandı.
Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 0,58 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,16 oranında yükseldi.
Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları, bir önceki aya göre, 1+1 daire tipinde yüzde 1, 2+1 daire tipinde yüzde 0,48, 3+1 daire tipinde yüzde 0,42 ve 4+1 daire tipinde ise yüzde 0,88 oranında arttı. Mayıs ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 metrekare konutlarda yüzde 1,01, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0,52, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0,57, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,68 ve 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,52 oranında arttı.
İkinci elde Antalya önde
Endekse göre, Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1,10, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10,19 oranında artış gerçekleşti. Antalya, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1,70’lık değer artışıyla, Mayıs 2012’de ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönem içinde metrekare başına ikinci el konut satış fiyatları, Ankara’da yüzde 1,58, Bursa’da yüzde 1,54, Kocaeli’nde yüzde 1,21, İzmir’de yüzde 1, İstanbul’da yüzde 0.95, Adana’da yüzde 0,45 oranında arttı.
Mayıs ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il yüzde 1,66 artışla İzmir olarak kayıtlara gerti. Aynı dönem içinde konut kira değerleri, Ankara’da yüzde 1,56, Adana’da yüzde 1,19, Kocaeli’nde yüzde 0,88, Bursa’da yüzde 0,86, İstanbul’da yüzde 0,78 ve Antalya’da yüzde 0,46 oranında arttı.

Haberin Devamı

‘Fİyat artışları
devam edebİlİr’

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yeni konut fiyatlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Mayıs 2012 verilerini incelediğimizde; endekste aylık yüzde 0,58 oranında artış gerçekleşmiştir. Diğer taraftan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,16 oranında; yılbaşından bu yana ise yüzde 4,4 oranında artış görülmektedir. Mayıs ayında enflasyondaki düşüşe rağmen, yeni konut fiyat endeksi artmaya devam etmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde maliyetlerde oluşan artışların, 2012 yılı içerisinde fiyatlara yansımasının devam ettiği söylenebilir.”

Çekmeköy’ün yeni rotasını Üsküdar metrosu çizecek

Century 21 Erkay ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Erhan Kaymak, Çekmeköy’deki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti

Haberin Devamı

Konjonktür
Çekmeköy bölgesinde emlak piyasasının her zaman hareketli olduğundan söz edilebilir. Şimdilerde de bölgedeki hareketlilik devam ediyor. Çekmeköy’deki yapıların kalitesi ve fiyat avantajı alıcıların ilgisini ve iştahını kabartmaya devam ediyor. Bölgenin öne çıkan sokakları arasında Mimar Sinan Caddesi, Şahinbey Caddesi ve Turgut Özal Bulvarı yer alıyor.

YENİ YATIRIMLAR
Bu sene faaliyete gecen Hüsnü Özyeğin üniversite ve kampusu dışında bölgede temelleri atılan Üsküdar-Çekmeköy metro hattı en başta gelen yatırımlar arasında yerini alıyor. Ayrıca Çekmeköy’de teknik alt yapı çalışmaları da durmaksızın devam ediyor.

KİRALARDA DURUM
Bölge daire ve villaların uyumlu bir şekilde yapılandırıldığı ender ilçelerden biri olarak yükseliyor. Bölgedeki konut kiralarına bakıldığında geniş bir skala görülüyor. Fiyatlar dairenin ve sitenin sunduğu olanaklarla doğru orantılı olarak yükseliş gösteriyor. Fiyatlar ortalama 900 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Villalarda ise ortalama 3 bin ile 7 bin 500 lira kiralardan söz etmek mümkün.

SATILIKLARDA DURUM
Satılıklar anlamında da bölgede genel bir hareketlilik olduğu söylenebilir. Satılık konutlarda fiyat ortalaması 250 bin ile 500 bin lira arasında değişiyor.

ALICI PROFİLİ
Bölgeyi tercih eden kesim genelde şehrin içinde aynı zamanda da şehrin dışında yer almayı isteyen kesim oluyor. Bölge farklı gelir grubundan insanlara hitap ediyor.

PRİM FIRSATLARI
Çekmeköy son birkaç yılda isminden sıkça bahsedilen genç ilçeler arasında yerini alıyor. Bu anlamda bölgede deprem riski taşıyan yaşlı binaları görmek pek mümkün değil. Bu açıdan bakıldığında Çekmeköy’de yaşayan insanlar her sene minimum yüzde 20-25 aralığında kâr elde ediyorlar.

TİCARİ GAYRİMENKUL
Çekmeköy’de villa, daire ve arsa kadar ticari gayrimenkullere de yoğun bir talep var. Bunun nedeni ise bölgede bulunan konut sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak. Bölgede ofislere olan talebin her geçen gün artmakta olup, bunun sebebi olarak bölgenin, otoyollara toplu taşıma duraklarına olan yakınlığı ve diğer bölgelerdeki astronomik fiyatlarında etkisi gösterilebilir. Önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlar bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünyanın ‘en değerli’ 15 otelinden biri oldu

Haberin Devamı

LEED kriterlerine göre projelendirilen Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn, dünyada sadece 15 otel projesinin sahip olduğu LEED Gold sertifikasının sahibi oldu. Su tüketiminden, güneş enerjisinin kullanımına, yapının geri dönüşüm aşamalarından, kullanılan malzemelere kadar bir çok noktanın değerlendirilmesi sonucu sahip olunabilen sertifika Türkiye’de ilk kez bir otele veriliyor.
Hilton Garden Inn İstanbul’un yatırımcısı Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, “Nefes alarak ortak paylaşım içinde bulunduğumuz çevremize katkıda bulunabiliyor olmak tarif edilmez bir duygu. Çevreye duyarlı olabilmek adına, yatırımımıza ilave 5 milyon dolar ekledik. Bu sertifikayı ülkemizde alan ilk otel olmamız da bizi heyecanlandırdı” diyerek bundan sonra yapacakları tüm projelerde doğayla dost olma hassasiyetini göstereceklerini belirtti.

Beyrut’tan Türkiye’ye 250 milyon $’la geldi

Merkezi Beyrut’ta bulunan uluslararası yatırım şirketi Edge Capital, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’de gayrimenkul sektörüne 250 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. Divan Otel’de düzenlenen basın toplantısına Turkmall Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu ile birlikte katılan Edge Capital CEO’su Naji Boutros, hem gelişen ekonomisi hem de sahip olduğu jeopolitik gücü nedeniyle başta Körfez sermayesi olmak üzere tüm uluslararası yatırımcılar için Türkiye’nin öneminin arttığına dikkat çekti.
Edge Capital’in sahip olduğu uluslararası yatırımcılarla olan güçlü ilişkilerine dikkat çeken Levent Eyüboğlu ise, “Hedefimiz, beş yıl içinde Edge Capital ile yaptığımız ortaklığın sağladığı güçle 1 milyar dolarlık yabancı yatırımın sektöre çekilmesidir” dedi.

Haberin Devamı

Bodrum’da yaşam 30 haziran’da başlıyor

Sundance Residences & Boutique Hotel projesinde yaşam 30 Haziran’da başlıyor. 22 bin 568 metrekare alan üzerine kurulu 9 bloktan oluşan proje, Kadıkalesi koyunda gerçekleştiriliyor. İştirakleri arasında Holiday Inn Istanbul Airport ve Aegean Dream Resort bulunan Bozatlı International tarafından hayata geçirilen projenin teslim tarihi 30 Haziran 2012.
175 daire ve 22 suite odalı bir butik otelden oluşan Sundance Residences’da büyüklükleri 67 ile 220 metrekare arasında değişen 1+1’den 4+1’e kadar 24 farklı daire seçeneklerine yer veriliyor.

Antepia’da babalara özel 10 bin TL indirim

Sinpaş Yapı ve Paralel Yapı işbirliğiyle geliştirilen Antepia’da Babalar Günü’ne özel 10 bin liralık indirim kampanyası başlatıldı. Safir, Yakut ve Zümrüt mahallelerinden oluşan Antepia’da toplamda 3 bin 740 konut bulunuyor.
Safir ve Yakut mahallelerinde satışların tamamlandığı projenin Zümrüt Mahallesi’nde, 2+1’den 9+2 ’ye kadar farklı büyüklüklerde 272 konut yer alıyor. Konutların fiyatları ise 215 bin 400 ile 1 milyon 811 bin lira arasında değişiyor. Konutlar Mayıs 2014‘te teslim edilecek.

Beylikdüzü’nde yüzde 30’un satışı tamamlandı

Babacan Yapı’nın son projelerinden biri olan ve Beylikdüzü’nde yükselen Novatrium Residence’da konut fiyatları 68 bin liradan başlıyor. Yüzde 30’unun satışının tamamlandığı projede metrekare fiyatları da 1.400 liradan başlıyor. Ekim 2014’te teslim edilmesi planlanan proje, 285 daireden oluşuyor. Konum olarak kapanmaz deniz manzarasına sahip proje 25 milyon lira yatırıma sahip. Büyüklükleri 49 ile 122 metrekare arasında değişen 1+0, 1+1 ve 2+1 dairelerin yer aldığı projenin alt katında 7 farklı işyeri ünitesine yer veriliyor. Projede çocuk parkı ve açık yüzme havuzu bulunuyor.

Babaların gönlünü arabayla fethedecek

İstanbul Finans Merkezi’nde yapılan Metropol İstanbul, 17 Haziran, Babalar Günü’nde ‘Klasik Otomobiller Buluşması’na ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin yakın tarihine tanıklık etmiş 15 klasik otomobilin sergileneceği buluşmaya Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Spor Külubü Yöneticisi Emir Sarıgül ve eşi Fatoş Altınbaş Sarıgül, Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Kayserispor Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, Beşiktaşlı futbolcular İbrahim Toraman, Necip Uysal gibi spor, sanat ve iş dünyasından isimler katılacak.

Beşinci projeyle en büyük yatırımcı oldu

Emlak Konut’un yeni konut bölgesi olarak seçtiği Ispartakule’ye yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren İhlas Yapı bölgedeki beşinci projesiyle Ispartakule’nin en büyük yatırımcısı oldu

2009 yılında teslimleri tamamlanan Bizim Evler 1 projesine gelen yoğun talebi karşılamak üzere aynı bölgede yatırımlarına aralıksız devam eden İhlas Yapı, geldiği noktada bölgedeki 5. projeyi de satışa çıkardı. Böylece firma Ispartakule’de Bizim Evler markalı 5 konut projesine imza attı. Firmanın yaklaşık 300 bin metrekarelik alan üzerinde inşa ettiği bu projelerin toplam yatırım değeri ise 503 milyon lirayı buluyor.
Bizim Evler Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, Ispartakule’de iyi bir satış grafiği yakalayan Bizim Evler markalı konut projelerine bir yenisi daha eklediklerini belirterek, “Bizim Evler 1, Bizim Evler 2, Bizim Evler 3 projelerinin erken tesliminden sonra 780 konutluk Bizim Evler 4’te de inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Son projemiz Bizim Evler 5’i de uygun koşullarla satışa sunduk” dedi.

Toplam 3.500 konuta ulaştı
Bölgede toplamda 3 bin 500 konuta ulaştıklarını dile getiren Değerli, projede gelen talep üzerine büyük metrekareli konutları tercih ettiklerini söyledi. Değerli, bölgeye bu kadar yatırım yapan başka bir firma olmadığını ifade ederek, konutlarına gösterilen yoğun ilgi üzerine şunları söyledi:
“Biz emsal projelere göre farklı bir strateji izliyoruz. Bizden ilk alan da sonradan alan da kazanıyor. En kaliteli malzemeleri kullanıyoruz. En iyi işçilikle binaları yapıyoruz. Her projeye bir yenilik katıyoruz. Ayrıca düşük aidat politikası uyguluyoruz.” Değerli projenin fiyat açısından da oldukça rekabetçi olduğunun altını çizerek, fiyatların 194 bin liradan başladığını söyledi. Konutlarda kampanya da uyguladıklarını anlatan Değerli, “Yüzde 5 peşinatla daire satıyoruz. Yüzde 10, Kasım 2012’de yüzde 10 da Nisan 2013’te ödeniyor. Kalan yüzde 75 ise banka kredisi, ara ödemeli, sabit ödemeli ya da peşin olarak verilebiliyor” dedi.

110 milyon liralık yatırıma sahip

67 bin 191 metrekare arsa üzerinde projelendirilen Bizim Evler 5’te 684 daire yer alacak. Stüdyo ve 1+1 dairelerin yer almadığı projede 108, 115 ve 129 m2’lik 2+1, 168 m2’lik 3+1 ve 205 m2’lik 4+1 daire tipleri bulunuyor. Bütün dairelerde ankastre ürünler ve klimanın yanı sıra büyük 2+1 , 3+ 1 ve 4+1 dairelerin tümünde çamaşır odası, ebeveyn banyosu ve yine tüm 3+1 ve 4+1 dairelerde giyinme odaları bulunuyor. Kapalı yüzme havuzu, fitness, sauna, Türk hamamı, Fin hamamı, göl kafeler ve sağlık merkezi gibi sosyal alanlara da büyük yer ayrılan proje 110 milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçiriliyor. Bizim Evler 5’te teslimler ise 15 Haziran 2014’te yapılacak.

YAKIN PLAN
Adı: Bizim Evler 5
Yapımcı firma: İhlas Yapı A.Ş.
Yeri: Ispartakule
Arsa alanı: 67.191 m2
İnşaat alanı: 100.786 m2
İnşaata başlama tarihi: 15.06.2012
Teslim tarihi: 15.06.2014
Yatırım bedeli: 110.000.000 TL
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1
Daire sayısı: 684

20 bin TL’ye işyeri 37 bin TL’ye konut

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu 39 ilde, 114 işyeri ve 39 konutu 28 Haziran’da düzenleyeceği açık artırma ile satışa çıkaracak. Yatırımcılara yüzde 15 peşin 120 ay vade ile satışa sunulacak taşınmazlar arasındaki işyerleri 20 bin lira, konutlar ise 37 bin liradan başlayan fiyatlarla satılacak.
İşyeri ve konut satış müzayedesi 28 Haziran Perşembe günü saat 14:00’da Eskidji firmasının İstanbul’daki merkezinde gerçekleştirilecek. Müzayedede TOKİ’nin Ankara Bilkent’teki merkez binasından canlı bağlantı yoluyla, Adana Seyhan’da bulunan Mavi Sürmeli Otel’den de sesli bağlantı yapılarak teklifler alınabilecek.

Ankara’da 72 bin liraya daire
TOKİ’nin 39 ilde açık artırma yöntemiyle satışa sunacağı 114 işyeri ile 39 konut yüzde 15 peşin 120 ay vade ile satılacak. Taşınmazlar arasında Ankara’nın gelecek vadeden yerleşim alanlarından olan Turkuaz Vadisi’nde bulunan 94 ve 132 metrekare arasında değişen konutlar da bulunuyor. Turkuaz Vadisi’nde satışa çıkarılan 12 konuttan 94 metrekare olanların fiyatları 72 bin liradan, 132 metre kare büyüklüğündeki konutların fiyatları ise 96 bin liradan yatırımcıya sunulacak.
İstanbul’un uydu kentlerinden olan ve 60 bin konutun yapılmasının planlandığı Başakşehir Kayabaşı’nda da 2 işyeri de satışa sunulan gayrimenkuller arasında yer alıyor. 43 metrekare olan işyerleri 260 bin liradan satışa çıkarılacak.

Satışta 2 banka yetkili olacak
Açık artırmaya ilişkin bankacılık hizmetleri Halk Bankası ve Ziraat Bankası tarafından yürütülecek, başvurular ve teminatlar bu bankaların yetkilendirilmiş şubeleri aracılığı ile kabul edilecek. Ayrıca, açık artırma gününde müzayedenin yapılacağı salon önlerinde kurulacak stantlarda başvuru kabul edilecek.

GERÇEK STÜDYO KONSEPTİNE ISPARTAKULE’DE HAYAT VERİYOR

Ispartakule-Bahçeşehir’in merkezinde hayata geçirilen Stüdyo 24, renkli kimliği ve tanıtım kampanyası ile son günlerin konuşulan projeleri arasında yerini alıyor. Yalnızca 1+0 ve 1+1 konutlara yer verilen proje, Cathay İleri Projeler tarafından gerçekleştiriliyor

İstanbul’un gelişen semtleri arasında yerini alan Ispartakule- Bahçeşehir’de projelendirilen Stüdyo 24, 15 bin metrekare arsa üzerinde, 40 bin metrekare inşaat alanına sahip. Toplamda 500 dairenin planlandığı proje, 2 blok olarak tasarlanmış. Farklı tiplerde stüdyo dairelerden oluşan projede büyüklükleri 38 ile 201 metrekare arasında değişen 1+0 ve 1+1 konut seçeneklerine yer veriliyor. Teslim tarihinin Aralık 2013 olarak planlandığı Stüdyo 24’ün mimarisi tasarımını ise Baroncelli Baroncelli üstleniyor.
Sinema salonu, havuz, toplantı salonu gibi sosyal donatıların bulunduğu projenin lobi katında farklı hizmetler de sunuluyor.
Satışların hızla devam ettiği projede 74 bin liradan başlayan konutlar için ödeme kolaylığı da bulunuyor. Buna göre yüzde 10 peşinatla, banka kredisi imkânı verilen projede 7 bin 400 liradan başlayan peşinatlarla konut sahibi olunabiliyor.

YAKIN PLAN
Projenin adı: Stüdyo 24
Projenin yeri: Ispartakule - Bahçeşehir
Yapımcı firma: Cathay İleri Projeler
Projenin mimarı: Baroncelli Baroncelli
Projenin konsepti: Farklı tipte stüdyolar
Projenin arsa büyüklüğü: 15.000 m2
İnşaat alanı: 40.000 m2
Blok sayısı: 2
Toplam daire sayısı: 500
Daire tipleri: 1+0 ve 1+1
Daire metrekareleri: 38 - 207 m2 arası
İnşaata başlama tarihi: Haziran 2012
Teslim tarihi: Aralık 2013
Satıştaki konutların fiyatları: 74.000 TL- 400.000 TL arası

YAPIMCININ GÖZÜNDEN

‘Her saat yaşayan bir proje’

Stüdyo 24’ün yalnızca 1+0, 1+1 ve 2+1 stüdyolardan oluşan, farklı ve yaratıcı bir konut projesi olduğunu belirten Cathay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmethan Yılmaz, “Günün her saatini dolu dolu yaşayan bir yer yaratmak için ismine ‘24’ ekleyen bu proje, yaşama en yakın 1+1’i keşfetme düşüncesinden doğdu” dedi.
Böylece 38 metrekareden 207 metrekareye kadar uzanan, tamamı geniş yaşam felsefesi ile projelendirilmiş stüdyoların dünyaya geldiğini ifade eden Yılmaz şöyle konuştu:
“Solo yaşam günümüz kent hayatının ayrılmaz bir parçası. Türkiye’de pratik, otel konforu ve nitelikleri sunan, sosyal ve eğlenceli stüdyo dairelere olan talep giderek artıyor. Ancak buna karşılık, bu beklentinin hakkını verebilecek bir konut markası yok. Verebilen rezidanslar ise astronomik fiyatlara satılıyor. Biz bu ihtiyacı doğru analiz ederek herkese seslenebilen çizgi dışı bir proje inşa ettik.”
500 stüdyonun yarısının 2 haftada satıldığını belirten Ahmethan Yılmaz, “Stüdyo 24 sakinleri 20-35 yaş aralığındaki genç üniversite öğrencilerinden ve kentli profesyonellerden oluşuyor. Ancak markaya talep gösteren kesim oldukça değişken” diye ekledi.

Türk villası Amerika’da ‘Günün Evi’ seçildi

Bodrum’daki villa Wall Street Journal gazetesinde “Günün Evi” seçildi. Gazete, “Lüks Türk villası” dediği villanın fotoğraflarına yer vererek, evin değerinin 3.4 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Lüks Türk villası” olarak nitelendirdiği villanın fotoğraflarını yansıtarak evin 2003’te inşa edildiğini kaydetti.
Gazete, evin şimdiki sahibi Haydar Pekün’ün, “Burası Bodrum’un en iyi yerlerinden biridir. Marina’nın tepesi. Her yerde manzara var. Ev nefes kesici bir cennet” sözlerini aktararak, evin odalarının detaylarına değindi. Evin, banyosundaki fayansların el yapımı olduğuna dikkat çeken haberde evin değerinin 3.4 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Kentsel dönüşümde yerli ürüne öncelik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde kullanılacak inşaat malzemelerinde yerli malı kullanacaklarını bildirdi. Dört ay sonra başlayacak kentsel dönüşüm sürecinde kullanılacak inşaat malzemelerinde yerli malı kullanmaya dikkat edeceklerini belirten Bayraktar, yeniden yapım sürecinde yüzde 90 yerli malzeme kullanılacağını bildirdi.
Bayraktar, yeniden yapım sonrasında kullanılan yerli malzemeyle kalitenin artacağını belirterek, yaklaşık 200 sektörde ekonomik anlamda ciddi canlanma olacağını ve yeni iş imkânları doğacağını ifade etti. Açıklamaya göre, Bakan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine, rıza gösteren vatandaşlardan başlanacağını belirtti. Sosyo-ekonomik durumu iyi olmayanlara gerekli desteklerde bulunacaklarına dikkati çeken Bayraktar, vatandaşa imar, kira ve kredi yönünden yardımcı olacaklarını ifade etti.
Bayraktar, gerektiği durumlarda kiracıya kira, mal sahibine de kredi desteği vereceklerini belirtti.

Müteahhitler mobilya sektörünün önünü açtı

Türk müteahhitlerin son yıllarda yabancı ülkelerde üstlendiği projeler Türk mobilyasına yaradı. Yabancı ülkelerdeki saraylarda bile Türk mobilyası kullanılmaya başlandı

Son dönemde Türki cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki otel ve villa gibi yapılarda Türk mobilyaları kullanıldığını dile getiren Masko Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Türk müteahhitlik firmaları dünyada ikinci sırada. Bu firmaların projelerinde çokça Türk mobilyaları kullanılıyor. Bu da mobilya sektörünün büyümesini sağlıyor” diye konuştu.
Otelden ofise, villadan rezidansa kadar birçok binada tüm dekorasyon işlerinin Türk firmaları tarafından yapıldığını anlatan Karcı, “Olimpiyatlar için hazırlanan Soçi’de mobilyalarımız kullanılacak. Ayrıca Libya ve Arabistan’daki alım heyetleriyle direk görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Hedef 7 milyar dolar
Hasan Karcı, mobilya sektöründe ihracatın fazla olmasına rağmen değer olarak pek iyi bir tablo olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: Almanya 1 kilo oturma grubunu 12.58 dolara, İtalya 11.50 dolara, İspanya 8.5 dolara ihraç ediyor. Fason üretim yapan Polonya bile 4.48 dolara satıyor. Türkiye ise ancak 3.84 dolara ihraç edebiliyor. İhracatımız geçen yıl yüzde 19 arttı ve 1 milyar 730 milyon dolara çıktı. Ama marka değerini yükselterek bu rakamı yukarı çekebiliriz. Zaten 2023 hedefimizde 7 milyar dolara ulaşmak.”

Golf arabasıyla hizmet
Hasan Karcı, 351 bin metrekare arsada, 483 bin metrekare kapalı alanı bulunan Masko’da 500 firmanın 778 işyeri ile faaliyet gösterdiğini belirterek, “Şu anda yüzde 100 doluluyuz. Firmalar burada mağaza açmak için sırada bekliyor. Yabancı firmalardan bile talep var” diye konuştu. Masko’da 30 bin metrekare sosyal tesislerin yanı sıra 10 bine yakın otopark olduğunu ifade eden Karcı, “Ev-ofis mobilyaları, halı, perde, aydınlatma, mutfak ve aksesuarlarla ilgili faaliyet gösteriyoruz. 4 bin kişi burada çalışıyor” açıklamasını yaptı. Karcı, Masko’nun çok iyi bir lokasyonda bulunduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Mahmutbey gişelerinin yanındayız. TEM’e 2 kilometre cephemiz var. Haftasonları Masko’yu yaklaşık 25 bin kişi geziyor. Bölgedeki Mall Of İstanbul AVM’nin açılmasıyla ziyaret daha çok artacaktır. Ayrıca yapılacak metroda Masko’yu daha çekici hale getirecek. Golf arabalarıyla müşterilerimize hizmet veriyoruz.”

Yeni proje sinyali
Masko’nun şehrin merkezi noktasında kaldığını dile getiren Karcı, 778 ortaklı arsada yeni projelerin gündeme gelebileceğini kaydetti. Bölgede 1.2 emsalin bulunduğunu ama bunun arttırılabileceğini dile getiren Karcı, “Bölgedeki yatırımlar tamamlansın biz de ona göre karar vereceğiz. Ama son karar genel kurulun olacaktır” dedi.

Sarayda Türk mobilyası
Hasan Karcı, mobilyaların birçok ülkedeki lüks yapılarda ve hatta saraylarda bile kullanıldığına vurgu yaparak, “Mesela Azerbaycan’daki birçok sarayda Masko ürünleri kullanıldı. Türkmenistan, Kazakistan, Dubai, Libya, Katar ve Abu Dabi’deki saraylarda ve devlet binalarında bizim mobilyalarımız kullanıldı” dedi.

Tüketiciye garanti
Karcı, Masko’dan mobilya alan tüketicilerin haklarını koruduklarını belirterek, bu kapsamda MEP projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Karcı, şöyle konuştu:
“130 firmaya bu sertifikayı verdik. Biz firmalardan büyük miktarlarda teminat alıyoruz. Müşterilerin firma tarafından mağdur olması durumunda bu teminatları kullanıyoruz. Müşterilerin mağdur olmaları durumunda bize başvurması gerekiyor.”

Anadolu’da yedi yeni projeyle Denge kuracak

Anadolu yakasında hayata geçirdiği 7 proje ile adından söz ettiren Denge İnşaat, alıcılara temelden daire alma fırsatı sunuyor

Uzun yıllardır taahhüt alanında birçok projeye imza atan Denge İnşaat, İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy, Bağdat Caddesi ve Ataşehir bölgesinde bulunan toplam 148 daire ve 12 işyerinden oluşan '6 Konut- 1 İşyeri Projesi'ni hayata geçiriyor. Bağdat Caddesi'nde konut projelerine imza atan firma, Ataşehir'de ise home office konseptiyle öne çıkıyor.
Ataşehir'de ‘home-office’ projesi olarak konumlanan ve butik-rezidans özelliklerine sahip olan Denge Ataşehir Projesi, Bağdat Caddesi Suadiye'de yükselen Denge Vapuryolu 13, Şaşkınbakkal'da hayata geçirilen Denge Kaşaneler 5, Erenköy'deki Denge Kantarcı Rıza 29 ve Denge Ömerpaşa 51 ile Sahrayıcedit'teki Denge Sahra 22 projesi ‘6 konut 1 işyeri’ projesini oluşturuyor. 35 milyon liralık yatırım maliyetiyle hayata geçirilen projelerde, 1+0, 1+1,2+1, 3+1 şeklinde değişik metrekarelerde daireler bulunuyor. Dairelerin fiyatları ise 275 bin lira ile 900 bin lira arasında değişiyor.

60 milyon lira yatırım
2012 yılında toplamda 60 milyon lira yatırım yapmayı planlayan Denge İnşaat, yurtdışında da faaliyetlerini sürdürüyor. Libya'da adliye binalarının inşaatlarını aldıklarını ifade eden Denge İnşaat Kurucu Ortağı Mesut Geniş, 16 bin metrekarelik inşaat büyüklüğüne sahip olan projenin yatırım bedelinin 9 milyon dolar olduğunu söyledi. Bulgaristan'da da otel inşaatlarına yöneldiklerini belirten Geniş, İstanbul'da Akasya projesinin AVM'sinin 110 bin metrekaresinin inşaatını üstlendiklerini de vurguladı. Yeni projeleri için şehirle bütünleşen arazi arayışında olduklarını da söyleyen Geniş, “6-7 dönüm büyüklüğünde, 300 daire yapılabilecek araziler arıyoruz” diye konuştu.

‘Kentsel dönüşüm yavaş olmalı’
Mimar Mesut Geniş, Bağdat Caddesi, Kadıköy ve Ataşehir bölgelerinin kriz ortamında bile önemli lokasyonlar olduğunu ve eldeki stoğun çabuk eridiğini söyledi. Kentsel dönüşümde pilot bölgeler seçilerek yavaş yavaş ilerlenmesi gerektiğini savunan Geniş, “Arzın karşısında talep yaratmayı sektörün kaldıramayacağını düşünüyorum. Sektör sadece arzı yaratıyor” diye konuştu.
İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren Kentsel Dönüşüm, 2B ve mütekabiliyet yasalarının yaz aylarına denk gelmesinin iyi olduğunu düşündüğünü belirten Geniş, “Yasaların yürürlük ve yönetmelik süreçlerinin yaz aylarına gelmesi avantajlı oldu. Sonbahara doğru, yasaların önündeki perdeler kalkacak ve sektörün hareketlenmesiyle birlikte hayata geçecek” değerlendirmesini yaptı.