Ekonomi Yerlileşti, maliyeti yüzde 30 düştü

Yerlileşti, maliyeti yüzde 30 düştü

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’da 100, Avrupa’da 50 yılını dolduran iklimlendirme şirketi Daikin, Türkiye’de, Sakarya’daki tesislerindeki üretiminde yerlileşme oranını artırarak maliyetlerini iki yılda yüzde 30 düşürdü. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlayan şirketin faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Daikin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yeşilyurt şunları söyledi:

Yerlileşti, maliyeti yüzde 30 düştü

Daikin Türkiye, 2020 yılı için yurt dışından temin edilen 36 farklı parçada yerlileştirme projesi yürütmüştü. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre 2021 ve 2022 mali yıl dönemi içerisinde toplamda 13 tedarikçi ile 80 parça yerlileştirildi ve 2022 mali yıl döneminde toplamda yüzde 30 maliyet avantajı sağlandı.”

Haberin Devamı

Yüzde 100 güneşe doğru

Elektrik tüketimlerinin yüzde 68’ini fabrikanın çatısına kurdukları güneş enerji santralından (GES) karşıladıklarını anlatan Neslihan Yeşilyurt, bu alandaki yatırımlarının sürdüğünü, Bilecik’te de arazi GES kuracaklarını, 2024 ortalarında tüm elektrik gereksinimlerini güneşten elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Sıfır Atık belgesini alan Daikin Türkiye’nin 4.5 ton atığın geri dönüşümünü sağladığını bildiren Yeşilyurt, pil toplama, enerji verimliliği, su tasarrufu gibi projelerle de çevreye etkiyi minimize etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

‘Avrupa ısı pompasını teşvik ediyor’

İklimlendirme sektöründe son dönemde öne çıkan ısı pompası teknolojisinin Avrupa’da teşvik edildiğini bildiren Neslihan Yeşilyurt, şöyle dedi: “Yüzde 30’a kadar teşvik veren ülkeler var. Özellikle enerjisini yenilenebilirden alan ısı pompaları çevrenin korunmasında çok önemli. Isı pompası kendini 5 yılda amorti ediyor. Daikin de Polonya’da ısı pompası fabrikası kurdu.”