Ekonomi Yurtdışı pazarlara yatırım

Yurtdışı pazarlara yatırım

05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Finansal Kurumlar Birliği Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkanı ve Halk Finansal Kiralama Genel Müdürü Coşkun Çabuk, “Yurtdışı pazarlarda talep edilen standartlara uygun nitelikteki üretimi rekabetçi fiyat politikası ile sürdürebilmenin başlıca yolu, teknolojinin yakın takibi ve gerekli tevsii yani yenileme yatırımlarının zamanında yapılması ile mümkün olur. Ülkemize döviz akışını sağlayan yurtdışı pazarlara mal üreten şirketler sürekli olarak yatırım yapmak zorundadırlar. Bu nedenle ihracatçılar ile finansal kiralama sektörü sürekli işbirliği yapmak durumunda olan doğal iş ortakları olarak değerlendirilebilir” dedi.

Yurtdışı pazarlara yatırım

Çabuk, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Finansal kiralama, bir varlık bazlı finansman modelidir. Başka bir ifade ile, finansal kiralama şirketi, taşınır veya taşınmaz malları doğrudan satın alıp kiracısına teslim etmek suretiyle finansmanı gerçekleştirir. Bu özelliği nedeniyle finansal kiralama işleminde teminat gereksinimi görece daha az, kredi tahsis süreci daha süratlidir. Finansal kiralama işleminde; kiralamaya konu malın finansal kiralama şirketi tarafından satın alınmış olması ve dolayısıyla malın hukuken maliki haline gelmesi nedeniyle, özellikle yurtdışından yapılan satın almalarda, karmaşık ve riskli satın alma işlemlerinin tamamı finansal kiralama şirketi tarafından yapılmakta, makine kiracının adresine, tüm hukuki ve operasyonel risklerden arınmış şekilde teslim edilmektedir. Üstelik bu hizmetler karşılığında olağandışı bir bedel de talep edilmemektedir. Yatırımcılar satın alma işlemini kendileri yapacak olsalar, bu uzmanlık isteyen işler için danışmanlık hizmeti almaları ve bunun maliyetine katlanmaları gerekecek; bununla birlikte yapılacak işlemlerden doğacak hukuki riskleri de yüklenmek zorunda kalacaklardır. Halbuki, leasing tercihi yatırımcıyı hem operasyonel maliyetlerden hem de risklerinden kurtarmaktadır.”

Haberin Devamı

Yatırım kredisi kullanır gibi

Şirketlerin yatırımları finansal kiralama ile finanse etmeleri durumunda, farkında olmadan yatırım kredisi kullanmış olduklarını kaydeden Çabuk, “Yatırım kredisini diğer kredilerden ayıran farklılıklar; orta veya uzun vadeli olması, ödemelerin sabit ve işletmenin nakit akışı ile uyumlu yapılandırılması, teminatların artırılmak durumunda kalınmaması ve sözleşme bitmeden kredinin geri çağrılmasının söz konusu olmaması şeklinde sıralanabilir” dedi.