07.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğu Refahyol Hükümeti döneminde düzenlenen İkinci Bedelsiz İthalat Kampanyası sırasında bankanın kaynaklarını RP'ye yakın kuruluşlara aktaran yöneticiler hakkında dava açtı.
Bedelsiz İthalat kampanyasını yürüten Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne ait kaynakları haksız ödeme yaparak yurtdışında bulunan Avrupa Milli Görüş Teşkilatı, Fransa İslam Birliği ve Hollanda İslam Federasyonu gibi dini kuruluşlara aktardıkları iddia edildi. Ankara DGM Başsavcılığı 2'si gıyabi tutuklu 11 sanık hakkında açtığı davada "Teşekkül oluşturarak bankayı dolandırdıkları ve bu suça iştirak ettikleri" gerekçesine yer verdi
Sanıklardan 4'ü hakkında 10'ar yıla kadar, 7'si hakkında ise 1'er yıla kadar hapis istendi. DGM Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Bakanlar Kurulu'nun, 21 Mart 1997 tarihinde "Bedelsiz İthalat Kampanyası"açılması ve tanıtımının da Hazine'yi temsilen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nce yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Reklam ve tanıtım kampanyası ile ilgili olarak Ziraat Bankası eski Genel Müdürvekili Salih Şevki Doruk ile Genel Müdür Yardımcısı Metin Akpınar tarafından teklif yazısı hazırlandığı ifade edilen iddianamede, yazıda, yurtiçi tanıtımının 3 milyon dolar ve KDV karşılığında "Maya Fuarcılık Organizasyon Şirketi''ne, yurtdışı tanıtımının ise 750 bin mark ve KDV tutarında" Adve Trise Reklam ve Tanıtım Şirketi'ne verilmesinin önerildiği kaydedildi.
İddianamede, dönemin Devlet Bakanı Sabri Tekir tarafından 9 Nisan 1997 tarihinde teklife "olur" verildiği belirtilerek, alınan "olur" doğrultusunda teklifin banka yönetim kurulu tarafından 11 Nisan 1997'de aynen kabul edildiği ve aynı gün sanık Süleyman Çelik'in Adve Trise Reklam ve Tanıtım Şirketi'nin temsilcisi olarak banka ile sözleşme imzaladığı kaydedildi.
Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğu sırada Başbakanlık Basın Müşavirliği'nde görev yapan gıyabi tutuklu sanık Seyfettin Öztürk ve Süleyman Çelik'in, Avrupa'da bulunan Avrupa Milli Görüş Teşkilatı, Fransa İslam Birliği ve Hollanda İslam Federasyonu gibi dini amaçlı kuruluşlardan aldıkları sahte belge ve faturaları Ziraat Bankası'nda görevli Oya Olgun'a ibraz ettikleri ifade edilen iddianamede, bankadan sanıklara haksız ödeme yapıldığı bildirildi.