Son Güncellenme:
Aşınma payı olarak da bilinen amortisman, belirli özelliklere sahip kıymetlerin, yıllık aşınma ve yıpranma oranının belirlenerek, gider olarak düşülmesi işlemidir. Taşınmazlar ve tesisat gibi bazı kıymetler için amortisman uygulanır. İşletme hesap defterine kayıt edilmeyen bu kıymetlerin yıllık amortisman değeri bulunarak, işletme defterinin gider hanesine işlenir. Amortisman ayırma işlemi basit usulde yapılır.
Vergi Kanunu'na göre amortisman uygulanacak kıymetlere ilişkin amortisman oranı maksimum %20’dir. Bu oranı aşmamak koşulu ile mükellefler amortisman oranının tespitinde serbesttir.
İşletmede 12 aydan uzun süreli kullanılan, yıpranabilen, aşınabilen ya da değerden düşebilen, değerleme yapıldığı an itibari ile envanterde kayıtlı ve kullanıma hazır olan ve yıllık belirtilen kıymet değerinin aşılması halinde amortisman ayırma işlemi yapılabilir.Mükellefler amortisman hesabını, Maliye Bakanlığı tarafından kıymetlerin kullanma süreleri göz önüne alınarak belirlediği ve ilan ettiği oranları dikkate alarak yapar. Hesaplanan amortisman bedeli işletme defterindeki "Ödenen Ücret ve Diğer Giderler" bölümüne kayıt edilir.
Örneğin; işletmenin KDV hariç 20.000 TL değerinde demirbaş satın aldığı ve demirbaşın kullanım ömrünün 8 yıl olduğu kabul edilirse gider olarak gösterilecek amortisman hesabı şu şekilde yapılır: Demirbaşın kullanım ömrü 1’e bölünüp iki ile çarpılarak amortisman oranı bulunur. Demirbaş bedelinden, elde edilen oran kadarlık kısım amortisman olarak ayrılır.Amortisman oranı= 1/ Kullanım ömrü 1/8=0,125Amortisman oranı x 20,125x2=0,25 yani %2520,000x%25: 5000 TL