Son Güncellenme:
"Fetih 1453 nerede çekildi?" filmi izleyen ve sahnelerin görkeminden etkilenen herkesin aklında bir soru olarak belirmişti. İstanbul'un fethini anlatan filmin yapımcılığını Faruk Aksoy, Servet Aksoy ve Ayşe Germen üstlendi. 17 milyon dolarlık dev bütçesi ile büyük bir prodüksiyon olan Fetih 1453, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in çocukluğundan yaptığı fetihlere uzanan yaşamını mercek altına alıyor. Üç yıllık özenli bir çalışmanın eseri olan film, dünyanın pek çok ülkesinde de Türkiye ile beraber vizyona girmiş ve büyük ses getirmişti.
4 bin metrekare büyüklüğündeki dev bir alanda çekilen film, stüdyo ortamında hayata geçirildi. Rum Sarayı, Taht Odası, Edirne Sarayı gibi iç mekânlar birebir yapılarak film için hazırlandı. Osmanlı döneminde hem sarayda hem de seferde ve savaş alanlarında geçen film için farklı zamanlara ve yerlere ait birçok mekânın aslına uygun olarak tekrar yapılması gerekti. Tam 40 kişilik tasarım ekibinin emek verdiği çalışmalarda, Doğu Roma ve Edirne Sarayları'nın 3 boyutlu tasarımlarından da yararlanıldı. Konvansiyonel ve dijital tekniklerin bir arada kullanıldığı filmin ikinci etabı ise Ataköy'de yer alan TOKİ'ye ait baruthanede çekildi.
25 dönüm arazinin kullanıldığı sette, 14 bin 600 metrekare alan dekorla adeta yeniden inşa edildi. Top döküm atölyesi, pazar alanları, Cenova Limanı ve kilise yapıları dönem mimarisine uygun birebir yapılarak 7 ayda çekime hazır hale getirildi. Dekor atölyeleri 2.700 metrekare alana yayılırken, fırınlar, hurda odaları, soğutma kulesi ve körükler atölyelerde aylar süren çalışma ile tasarlandı. Sanat ekibinin özenle hazırladığı setlerde 15 bin yardımcı oyuncu rol alarak, sahne canlandırmalarında yer aldı.
Filmin bir diğer çekim alanı ise Alibeyköy'deydi. 10 aylık hazırlıklarla gündeme gelen Alibeyköy seti, baraj havzası yakınında bulunuyor. 100.000 metrekare alanda yapılan Alibeyköy çekimlerinde Fatih Sultan Mehmet'in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, hastane çadırları bulunuyor. Dönemin İstanbul'unu çevreleyen İstanbul surları, kuleleri, savaş bataryaları ve topların bulunduğu mevkiler, savaş alanları, asker istihkâm ve yemek alanları da yine platoda yer alıyor. Ayrıca Medine şehir sokakları, Vatikan Sarayı Kütüphanesi, İstanbul şehir sokakları ve yer altı savaş tünelleri, Konstantin'in karargâhı ve Guistiniani'nin savaşı yönettiği toplantı odalarının da aynıları geniş arenada tarihe uygun olarak yeniden yapıldı. Geniş şehir manzaraları ve savaş alanı görselleri için ise dijital efektlerden yardım alındı.