Dekorasyon Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son Güncellenme:

.

Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Evin hemen hemen her bölümüne serilen halılar, mekana görsellik katmanın yanı sıra ortam sıcaklığının korunmasına da yardımcı oluyor. Mutfak halısı seçilirken pratik bir şekilde temizlenebilen, kir göstermeyen, hafif yapılı modelleri tercih etmek; kullanım kolaylığı sağlamak açısından önem taşıyor. Halıların fiziksel yapısındaki farklılıklar, bu özellikler üzerinde etkili oluyor. Hijyen sağlamak ve kolay temizlik için halı satın alırken bu özelliklerin titizlikle incelenmesi tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Halının Cinsi

Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Gelişen dokuma teknolojileri sayesinde günümüzde farklı yapılara sahip halılar üretiliyor. Piyasada klasik düğümlü dokuma halıların yanı sıra kilim ve yolluk tarzı hafif modeller, sert dokuma halıfleksler ve tüylü halılar da bulunuyor. Mutfak halısı seçilirken temizlik ve taşıma kolaylığı açısından hafif ve küçük modellere yönelmek daha uygun oluyor. Kilimler ve katlanabilir yapıdaki ince halılar çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabiliyor. Yiyecek kırıntılarının halının tüyleri arasında birikerek bakteri üremesine yol açmasını engellemek ve mutfakta hijyenik bir ortam sağlamak için uzun tüylü halılar yerine kısa ve sık tüylü modelleri tercih etmek gerekiyor. Benzer şekilde kabartmalı modeller yerine düz modellere yönelmek de süpürme ve silme işlemleri sırasında kolaylık sağlıyor.

Haberin Devamı

Halının Üretildiği Materyal

Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Dokumada kullanılan ipliğin ana malzemesi, hem kalite hem de fiyat üzerinde belirleyici oluyor. Klasik yün halılar, diğer halılara göre biraz daha pahalı olmakla birlikte yumuşak, kolay temizlenebilen, sıcaklığı muhafaza eden dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Polyester karışımlı iplikten üretilen halılar kolayca temizlenebiliyor ve çabuk kuruyor. Yıpranmaya karşı dayanıklı naylon ip karışımlarından imal edilen halılar, renk çeşitliliği ve leke tutmayan yapıları nedeniyle rağbet görüyor. Fakat naylon halıların toz ve tüy toplama özellikleri nedeniyle mutfakta kullanılması tavsiye edilmiyor. Polipropilen (olefin) türevi halılar ise statik elektriğe karşı direnç gösterdikleri için tüy toplamıyor, kolay süpürülüyor. Nem tutmayan ve küflenmeye dayanıklı olan bu halılar özellikle çocuk odalarında ve mutfaklarda kullanılıyor.

Renk ve Desen Seçimi

Mutfak Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Halı satın alınırken genellikle halının modeline ve rengine göre seçim yapılıyor. Mutfak halılarında mutfak dolaplarıyla, perdelerle ve mobilyalarla uyumlu renkler tercih ediliyor. Yemek pişirme sırasında sıçrayan yağ lekeleri ve servis sırasında yere dökülen malzemelerin oluşturduğu kalıntılar halı üzerinde kirli bir görüntüye neden olabiliyor. Bu yüzden mutfak için açık renkli ve düz desenli halılar yerine koyu renkli, ayrıntılı modellere yönelmek gerekiyor. Mutfak halıları sık sık süpürülüp yıkandığı için halının uzun süre performansını ve renk kalitesini koruyabilmesi açısından kaliteli pigmentlerle boyanmış sık düğümlü modellerin seçilmesi tavsiye ediliyor.