08.09.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr/CNN International/NYP
Milyarder Marc Lore, akıllı şehir konseptinin gerçekleşmemesi için önlerinde bir engel olmadığını düşünüyor. Ütopik gibi görünse de bu akıllı şehirlerin yıllar içinde yanı başımızda yükselmeye başlayacağı söyleniyor.
Girişimini ete kemiğe büründürmek için zaman isteyen Lore, fütüristik teknolojilere ve sosyal mülkiyetinin "demokratik" yönetimine dayanan 400 milyar dolarlık bir akıllı şehir inşa etmeyi planlıyor.
Telosa olarak adlandırılan yeni şehir, 15 dakikalık işe gidiş gelişler vaat ediyor ve Equitism Tower olarak konumlandırılan dikey bir orman yüksekliğine sahip büyük bir merkezi parkın etrafına inşa edilmesi hedefleniyor.
Konseptin bazı tasarım çizimleri paylaşıldı. Söz konusu şehirdeki ulaşım ise bisiklet kullanımına, sürücüsüz araçlara, bir demiryolu olan monoraya ve hatta uçan taksilerin varlığıyla sağlanması bekleniyor. Yayalar için de bu durumda oldukça büyük bir alan kalacak ve yeşil enerjiye entegre bir şehir ortaya çıkacak.
Şehrin inşa edileceği yer şu an için teyit edilmese de seçenekler arasında ABD’deki eyaletler var. Telosa için, Nevada, Utah, Idaho, Texas, Arizona ve Appalachian dağları gibi toprak zengini eyaletlerin tümü değerlendiriliyor.
Projenin çok iddialı olduğu ve muhtemelen gerçekçilikten uzaklığı tartışılıyor olsa da şirket bunun ütopik değil aksine, gerçekleşmesi oldukça yüksek bir proje olduğunu vurgulamaktan geri kalmıyor. Marc Lore yaptığı açıklamada, "Vizyonumuz büyük. Bu sadece Telosa şehrini yaratmakla ilgili değil, aynı zamanda kentsel, büyük şehir yaşamının standardını belirleyen bir şehir olmaya aday’’ dedi.
Öte yandan açıklamasına devam eden Lore, "Bu proje aynı zamanda insanlarla da ilgili. Fırsat ve eşitlik yaratmak, çeşitliliği ve kapsayıcılığı kutlamak ve yaşadığımız yer için bir gurur duygusu oluşturmak."
Şehir, Lore'un Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük zorluğu olarak gördüğü şey olan “Amerika'yı yıkacak” dediği hızla büyüyen servet uçurumunun düşmesindeki liderliği üstlenmeyi amaçlıyor.
Projenin internet sitesinde, “Mevcut ekonomik sistem bir büyüme sağlasa da, eşitsizliğin artmasına da yol açtı” diye açıklıyor. Businessweek’te yer alan detaylarda, 2030 yılına kadar sakinleriyle buluşması beklenen bu akıllı şehrin aşamalı olarak inşa edileceği aktarıldı.
İlk etapta bu akıllı şehirde 50 bin kişi barınacak ve 1.500 dönümlük bir siteye sahip olacak ve 25 milyar dolara mal olacak. Daha sonra 5 milyon kişiye ilerleyen yıllarda 400 milyar dolara kadar da çıkacak.
Akıllı şehirler, bu projelerin ne kadar başarılı olduğunu hala belirsiz kılsa da dünya çapında giderek daha fazla zenginin odak noktası haline geliyor. Pek çok isim de bu alana adım atmış durumda.
Amerikalı-Senegalli rapçi Akon da benzer bir hamle ile bizleri karşılamıştı. Senegal'de kripto para birimi ve Black Panther filmine dayanan 6 milyar dolarlık bir pan-Afrika şehri inşa etmeyi planlıyordu ancak işler beklendiği gibi olmadı. Tören yapıldıktan sonra tek bir ilerlemenin olmadığı şehrin akıbetinin Telosa’nın da başına gelip gelmeyeceği bilinmiyor.
Hatırlatmak gerekirse Akon, Senegal’de Akon City adını verdiği 6 milyar dolarlık sürdürülebilir bir akıllı şehir planlarını açıklamıştı. Yıllar önce duyurulan bu projenin pek de ilerlediği söylenemez. 2 bin dönümlük fütürist metropol şehrin, lüks bir tatil köyünü, apartman dairelerini, ofisleri, hastaneyi, stadyumu ve yapay zeka veri merkezini de içinde barındıracağı aktarıldı.
Öte yandan şehir inşa edildiğinde orada yaşayan kişiler, kripto para birimi olan Akoin ile her şeyi ödeyebilecek. Projenin ana destekçisi ise esrarengiz bir geçmişe sahip olan ve borçlarını ödeyemediği için dava bile edilmiş Kenyalı bir girişimci.
Yaratılması planlanan bu şehrin Afrika gençliğini güçlendirmesi ve kendine olan güvenlerinin yerine getirmesi bekleniyor. 2018 yılında duyurulan bu projenin 2023 yılında ilk kez görülmesi bekleniyordu ancak şu anki gelişmesiyle bunun mümkün olmadığını söyleyebiliriz.