03.06.2020 - 16:43 | Son Güncellenme:
Virüs salgını ile birlikte Hükümet çok yönlü destek paketlerini dinamik bir biçimde devreye almaya devam ediyor. Öncelikli olarak istihdamı koruyan, işletmelerin yaşamasını sağlayan ve hane halklarının gelirlerinin düşmesini önleyen birçok destek paketi devreye alındı. Sabah Gazete'sinden Faruk Erdem'in haberine göre;250 milyar liranın üzerinde bir nakit desteği piyasaya verildi.
Bunun yanında sağlanan vergi ve prim destekleri ile çarpan etkisi düşünüldüğünde ekonomiye 600 milyar liranın üzerinde bir katkı sağlandı. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ile işsizlik maaşı alamayanlara verilen ödenekler ile milyonlarca vatandaşın gelir kaybı önlenirken işletmelerde ücret yükünden kurtarıldı.
Bu süreçte talepte oluşan bozulmanın da düzelmesi açısından çok önemli bir paket daha devreye alınmış oldu. 4 bölümden oluşan bu paket ile hem ertelenen ihtiyaçlar karşılanacak hem de birbirine bağlı yüzlerce sektör desteklenerek ekonomik canlılık sağlanacak. Aynı zamanda istihdam deposu olan inşaat, turizm, beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde iş gücü kaybının da önüne geçilecek.
Dün açıklanan paket sonrasında detaylarla ilgili çok sayıda sorunuz bana da ulaştı. Bunlara yerimiz nispetinde cevap vermeye çalışalım.
Hayır, destek paketlerinde hem sıfır konut ve araçlar için hem de ikinci el otomobil ve evler için de seçenekler bulunacak.
Vade seçeneği konutta 15 yıla kadar uzatıldı. Ancak imkanı olanlar burada daha kısa vadede borçlanabilecek ve ödemelerini daha kısa sürede bitirilecek.
Daha çok vatandaşın bu desteklerden faydalanması için konutta bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre üç büyük ilde 750 bin liradan daha fazla kredi alınamayacak. Konutta peşinat yüzde 10'a düşürüldüğü için de 830 bin liralık bir ev alındığında 83 bin lira peşin verilip 747 bin liralık kredi kullanılabilecek.
Şu anda konut kredisi kullananlar için henüz böyle bir açıklama yapılmadı. Yani bu yeni bir paket olduğu için geçmiş kredilere etkisi olmayacak. Ancak bankalar böyle bir karar aldıklarında yeni faiz oranları ile yapılandırma olabilir. Fakat şu anda böyle bir imkan bulunmuyor.
Konut Kredisi başvuruları 2 Haziran'dan itibaren şubelere yapılabilecek. Taşıt Kredisi Paketi için başvurular 5 Haziran'dan itibaren şubelere yapılabilecek. Sosyal Hayatı Destek Kredisi Paketi başvuruları 5 Haziran'dan itibaren şubelere yapılabilecek. Tatil Destek Kredi Paketine başvuru tarihi ve kanalı ise bu hafta içerisinde açıklanacak.
Bu krediden faydalanmak için yerli üretim yani Türkiye'de üretilen otomobiller tercih edilecek. Bu otomobillerin yabancı marka olmaları krediyi engellemiyor. Türkiye'de üretilmiş olmalarına bakılacak.
Evet mobilya, beyaz eşya gibi ihtiyaçların karşılanması için verilecek desteklerde de yerli üretim şartı bulunacak.
Bu konuda bankalar müşterilerinin ödeme güçlerine, gelirlerine ve kredi geçmişlerine bakabilecek. Otomobil ve konutta zaten ipotek yapılacak.
Evet hem tatil hem otomobil hem de konut paketinde firmaların da ayrıca kendi kampanyaları olacak. bu kampanyalarda değişik avantajlar bulunabilecek.
Şu anda bu paket sadece üç kamu bankası nezdinde devam edecek. Özel bankalar da rekabet ortamında devreye girerse bu konuda açıklama yapılacak.
Sosyal Hayatı Destek Kredi Paketi kapsamında kullandırılan tüm krediler satıcı adına bankalarda açılacak hesaba ödenecek.
Tatil kredisinde bankalarla anlaşma yapacak seyahat acentelerinden alınacak tatil paketleri geçerli olacak.
Daha önce kamu bankalarının kullandırdığı ve 6 ay ödemesiz 10 bin liraya kadar olan bireysel destek kredisi uygulaması da bu yeni paketle sona erdi. O noktada 7 milyondan fazla vatandaşa 40 milyar liranın üzerinde rekor bir kredi tahsis edilmiş oldu.