15.12.2021 - 13:03 | Son Güncellenme:
Yapılan vücut değişikliklerinden en eskisi ise boyun halkaları. Myanmar’da yaşayan Karen kadınları bu geleneği çok uzun zamandır sürdürüyor.
Boyunlarına taktıkları pirinç halkalar ile omuz ve göğüs kafesleri aşağı doğru baskılanırken boyunları da daha uzunmuş gibi görünüyor.
Bunu eski zamanlarda bir güzellik geleneği olarak görürken şimdilerde biraz daha turistlere yönelik bir uygulama olarak kabul ediliyor. Hala bu pirinç halkaları boyunlarına takıyor ve her 3 ya da 4 senede bir onları değiştiriyorlar.
Bu boyun halkaları Asya ve Afrika’daki kültürler arasında binlerce yıldır kullanılıyor. Uzmanlar bu uygulamanın bilinenden de çok daha eski olduğunu düşünüyor.
Tarihçiler eski insanların, boyunlarını uzatmak için neden boyun halkaları kullanmaya başladıklarından çok emin değiller. Ama bazı hikayeler mevcut.
Bunlardan biri, köylülerin kaplan saldırılarından kurtulması için. Çünkü kaplanlar genellikle, kurbanlarının ilk boğazlarına saldırıyor ve bu da kişinin ölümcül bir darbe almasına sebep oluyordu.
Bu pirinç halkaları kullanmaya başladılar ve boyunlarını kaplan saldırılardan korumayı hedeflediler.
Bir diğer hikaye ise, kadınların kendilerini çirkin göstermeye çalışıp, diğer köylerden gelecek erkeklerin onları kaçırmalarını engellemek.
Bu halkalar sayesinde çirkin göründüklerini, böylelikle diğer erkeklerin ilgisini çekmeyeceklerini düşünmüş olabilirler.
Amaç burada kadınları çirkin göstermekmiş fakat bunun tam tersi olmuş. Halkalar sayesinde kadınlar daha uzun boyunlu, zarif ve güzel görünmeye başlamış.
Bugün bile bu halkalar güzellikle eşleştiriliyor. Bu boyun halkaları farklı statüleri de simgeliyor. Kimine göre bir zengin ve statü göstergesi, kimine göre eşlerine duydukları sadakat kimine göre ise uzun boyunlu olmak bir güzellik simgesi.
Pirinç ya da altın halkalar kullanılıyor, kemikler aşağı inmeye başlayınca, halkalar yenileriyle değiştiriliyorlar.
Popüler inanışın aksine halkalar, gerçekten boynu uzatmıyor sadece uzun algısı yaratıyor. Halkalar sadece köprücük kemiği ve kaburgaları aşağı itiyor.
Bu da boynun daha uzun görünmesini sağlıyor. Boyunlarını gerçekten uzatılmaya çalışırlarsa bu ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Bu halkaların da elbette zararı bulunuyor. Halkalar sebebiyle kullanan kişilerin boyun kasları gitgide zayıflıyor.
Halkaları takmaya çok küçük yaşlarda başlıyorlar. 5 yaşında bu halkalarla dolaşan çocuklar görmeniz mümkün. Yaş ne kadar küçük olursa iskelet sistemi o kadar esnek oluyor bu da kemikleri hareket ettirme kolaylığı sağlıyor.
Bunları takmak için bazı ayarlamalar da yapmalısınız. Sürtünmeden dolayı boynunuzda oluşabilecek yaraları önlemek için bir bez kullanabilirsiniz.
Bez, boynunuzla halkalar arasında sıkıştırılarak sürtünmesini engelleyecektir. Halkaları takan kadınlar, başlarına geriye doğru götüremiyorlar.
Bu sebeple bir şey içerken mutlaka pipet kullanmak zorundalar. Halkaların tek sıkıntısı elbette bu değil. Uzun süreli kullanımlarda ses tellerine verdiği zarardan dolayı kadınların sesleri de değişmeye başlıyor.
Eskiden olduğu kadar yaygın olmasa da hala kullanılmaya devam ediyor. Çoğu zaman bu halkalar eskiden olduğu kadar kalın takılmıyor.
Bu nedenle eski nesillere oranla şimdilerde kalıcı hasarlar en aza inmiş durumda. Kadınlar, kendi sağlıklarını da göz önünde bulunduruyorlar, istedikleri zaman takıp istedikleri zaman da çıkarıyorlar. Böylelikle eskisi kadar katı uygulanan bir gelenek olmaktan da çıkmış durumda.